自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

redhot 發表於 24-4-10 06:37
除非有工人啫,小朋友返咗學,就要趕住買餸煲湯清潔家務之類,點可能佢地放學先嚟預備?
...

睇自己點安排!
小朋友放學前買餸,接放學,佢返到屋企做功課、溫習、玩 .... 家務嗰時同步進行!
至少我會咁做,總之趁女返學時間就係me time時間!

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-10 09:39
如果對環境清潔好執著+三餐都煮足既FTM,真係可以做全日
洗衫晾衫熨衫,拖地,抹窗,洗廁所(有時仲2個添) ...

所以迫死自己的,並不是家務,而是自己。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 emmyfok 的帖子

我個男同事就係甘, 話自己有俾家用架, 放工又要我去買米, 放假又要我做家務~但佢小朋友考級一級二, FTM無功勞甘

大宅

redhot 發表於 24-4-10 06:37
除非有工人啫,小朋友返咗學,就要趕住買餸煲湯清潔家務之類,點可能佢地放學先嚟預備?
...

家務自己彈性時間安排啫
做幾多自己話事
學上面jm話齋,日日煮九大簋咩
小朋友返全日學嘅話,8個鐘都做緊野咩

大宅

我係FTM,基本上我可以一腳踢包括做家務,煮飯,洗碗,幫小朋友跟功課,自己整D練習比佢認字(幼稚園),我個人唔鍾意人地插手我整既野,所以有時候老公話幫我,我都叫佢唔洗。不過禮拜六日佢會主動幫我煮飯,我唔會呻或者怨老公唔幫手,只係適當時候幫輕少少,我就OK,我性格本身極需要METIME,咁禮拜六日佢會自己自動波同小朋友玩,我已經好滿足

男爵府

kiuzoe 發表於 24-4-10 00:40
我fulltime mama只係剛幾年,以前十幾年職場辛酸非常明白.
所以我老公收工,只係得幾樣做:食+瞓+玩+得閒時幫 ...

不是個個FTM 明白職場的辛酸。總是覺得FTM 該有個工人使喚。 自己過著明星般的闊太生活,個老公才算合格。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我應該算係唔洗老公幫任何野既ftm 冇工人。
而且我都唔介意佢放工仲去健身,返到黎,小朋友都訓哂。 覺得佢都返工好辛苦,因為老細好煩,有時成日聽佢抱怨,所以佢放工有自己me time幾好呀,因自己都明白小朋友係左近嘈住煩住都幾炆,小朋友返哂學,我自己都有一陣me time 好fair.

男爵府

lovemisha 發表於 24-4-10 12:25
我應該算係唔洗老公幫任何野既ftm 冇工人。
而且我都唔介意佢放工仲去健身,返到黎,小朋友都訓哂。 覺得佢 ...

睇得出你好體諒個老公
家庭成員互相尊重真係好緊要,有d JM開口埋口話男人娶老婆唔係搵工人果啲其實應該係擇偶眼光問題~

Prosperous    發表於 24-4-10 19:08

珍珠宮

redhot 發表於 24-4-9 17:08
咁點解個男人有得放工,ftm冇得放工me time呢?

我識果個, 日頭都me左半日!!

送完返學, 全日間屋無人, 洗下衫, 買下送, 4-5點先煮晚飯
仲唔成日me time??

男爵府

淘心 發表於 24-4-10 12:08
不是個個FTM 明白職場的辛酸。總是覺得FTM 該有個工人使喚。 自己過著明星般的闊太生活,個老公才算合格。 ...

我諗起呢個 FTM唔夠體諒職場辛酸可能係因為錢唔到位
attach1/tmp/php5ld8CJ

Prosperous    發表於 24-4-10 19:10

侯爵府

我做ftm 果時都有呢種心態,要自己搞掂哂唔好煩老公,所以自己好大壓力,脾氣好爆燥嫁,之後小朋友上左小學,我返part time, 個人開心左好多,老公都有分擔下屋企野,成個人平衡哂
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

淘心 發表於 24-4-10 12:08
不是個個FTM 明白職場的辛酸。總是覺得FTM 該有個工人使喚。 自己過著明星般的闊太生活,個老公才算合格。 ...
你覺得個個ftm一畢業即生仔嫁人未入過職場?

男爵府

回覆 michellechiu02 的帖子

我!
自己車出車入,基本上…無事都唔會點煩老公…

老公放工都會幫下手,屋企啲嘢唔會做得完,好多清潔要做,有時見我太忙都會出手。

男爵府

crazypaper 發表於 24-4-10 13:06
你覺得個個ftm一畢業即生仔嫁人未入過職場?

入過職場 同 揹起成頭家既壓力 都好有分別。
Junior 同Senior職位既壓力都唔同啦~

伯爵府

ddcat 發表於 24-4-9 17:23
我而家返緊工,曾經有段時間FTM,湊兩個小朋友(幼稚園及初小)係多野做,但我唔覺講到有幾忙,覺得FTM好爽 ...

認同
FTM係多濕星野做
但唔會有老細睇住你做
可以彈性安排冇壓力
但成日困係屋企唔係個個人有耐性可以做

男爵府

回覆 michellechiu02 的帖子

我自己認為唔關工作壓力大唔大,一家人,個家大家有份,倒下垃圾都係叫幫手,唔好搞亂地方,又可以話係幫手。
互相幫助,FTM最主要係time management。我仲可以每日去gym 我無工人,每日basic cleaning同煮飯, 其實屋企keep 得企理唔辛苦嘅,小朋友開始大就可以放手叫小朋友幫忙..

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-10 13:12
入過職場 同 揹起成頭家既壓力 都好有分別。
Junior 同Senior職位既壓力都唔同啦~
...
咁一定啦,好多生活和個人因素都唔同,難以比較
我有工作過當然明白

子爵府

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

我做ftm幾年,由細仔出世至今K2, 屋企所有野我一手包辦,因我老公放工要返學進修(一星期返3晚), 佢放假會幫手買餸煮飯,因煮食係佢興趣,而我和小朋友食得好清,吾啱佢口味

平日係好忙架,湊兩個,中午仲要煮埋午餐送飯去學校(專登搬近學校,學校距家步行2分鐘),今年做埋阿女學校嘅家委及細仔學校嘅恆常家長義工,但我又吾覺辛苦,因為條路係我揀,當日辭工吾做就係想陪小朋友成長,所以我好積極參與小朋友學校嘅活動,而平時我都帶小朋友周圍去玩,有小朋友在身邊,自己都受益,心境年輕~

當然學習上都有勞氣嘅時候,但小朋友講極吾識我都有責任,會揾方法教到佢明,同自己講吾駛咁勞氣~

總括嚟講,做ftm係開心的,同埋就算幾忙都好,媽媽都要識得愛自己,打扮下

伯爵府

其實主要係睇做ftm既小朋友幾大,以前我兩個一個返小學一個返幼稚園,我覺得好得閒,仲可以諗下整咩新菜色,而家多左個bb,佢午覺又訓唔長,就困身左,試過大既測驗默書,中間果個病左,細果個扭計,老公掛住打機乜都唔理,真係人都癲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

呢度好多全能媽媽,有唔少仲係生三個,佩服。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊