自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-28 22:36
係呀
倒核廢水後,成日見到超市日本半價士多啤梨/和牛,唔敢買。以前真係貴好多。
...

都唔係傾倒核廢水之後先平,自從311事件後,香港愈來愈多平價日本食品。十幾廿年前,喺香港嘅日本食品數量好少,好矜貴㗎。 我最記得廿幾年前去日本旅行, 當地人最流行嘅講法,話好嘅嘢要喺日本先食到, 佢哋民族意識好強, 會將最好嘅留返畀自己國民 ,所以好嘢係唔會輕易出口去其他國家。

男爵府

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:34
如果日本食品係你最愛,建議少食為妙。核輻射事故發生前,我最鍾意食日本食物,嗰時香港食日本食物,係好 ...

日元匯價都係一個重要因素,不過我擔心國內食物多過日本食物呢個好難動搖到我

唔講啦!好悶呀

珍珠宮

moto1357 發表於 24-4-28 19:06
資料就比咗你,你有你選擇權利!但唔好妄想日本食物安全健康!淨係輻射及pfas已經係隱患

P. S. 我朋友19 ...

其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都建議居住關東地區嘅小孩飲用樽裝水, 就知道問題係幾嚴重

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 22:47
日元匯價都係一個重要因素,不過我擔心國內食物多過日本食物呢個好難動搖到我

唔講啦!好悶呀

日元貶值,同日本食物大量供港, 完全係兩碼子嘅事 我唔會游說你食其他食物,只係溫馨提示啫,你覺得食日本食物好,咪繼續食囉

alau2021    發表於 24-4-28 23:06

子爵府

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:34
如果日本食品係你最愛,建議少食為妙。核輻射事故發生前,我最鍾意食日本食物,嗰時香港食日本食物,係好 ...

日本除咗大量輸入中國食物之外(我朋友未死之前已經同我講過),還大量輸入巴西食物,日本係巴西買了大幅土地係用嚟種植,但自己種的就輸出(因為台灣人揭露過日本從巴西輸入雞蛋價錢比台灣平,揭露完就遭受1450恐嚇),加上上次有80間小學午餐採用日本米,我更深信日本自家農產品就輸出

https://www.facebook.com/share/p/PcuHbaVkuJ7P8kcf/?mibextid=oFDknk

順便回覆另一個jm問點解日本人無大量cancer 死亡,咪就係輸入外來食物代替本土食物囉!
attach0/tmp/phpUVb7qG
attach1/tmp/phpCQQlsa

珍珠宮

我對國內食品有保留

別墅

食啲原形食物,例如鴨、魚

大宅

回覆樓主:

其實喺深圳畀多少少已經食得超好(人均百幾二百),唔好慳個少少錢。

珍珠宮

she007 發表於 24-4-27 23:45
你幫佢地答埋,佢地應該唔該你。
我見到話香港都有舖頭幫襯啲化學湯,仲有連鎖店,雖然我 ...

仲有日本拉麵,個湯底白雪雪豬骨湯底,我都覺得系化學野

大宅

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:48
其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都 ...

本地人好多示威投訴,話啲食物虛構來源地,佢地自己都唔願食,本地農作物都已經出現問題(台灣news報導日本)

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 22:53
日本除咗大量輸入中國食物之外(我朋友未死之前已經同我講過),還大量輸入巴西食物,日本係巴西買了大幅 ...

男爵府

iamiam 發表於 24-4-28 22:59
我對國內食品有保留

公爵府

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:52
日元貶值,同日本食物大量供港, 完全係兩碼子嘅事 我唔會游說你食其他食物,只係溫馨提示啫,你 ...

人哋一心踩大陸,你就講佢鄉下日本食物唔食得,佢梗係唔想再睬你
睇佢撐得好辛苦

公爵府

其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都 ...

男爵府

alau2021 發表於 24-4-28 23:20
人哋一心踩大陸,你就講佢鄉下日本食物唔食得,佢梗係唔想再睬你
睇佢撐得好辛苦

咁你地自己圍爐育死撐假肉串,化學湯底啦!不過預咗你又會回敬返我

男爵府

遠離日本,除極易生癌嘅核污染水外:

日本旅遊注意!日本21區水質PFAS超標!大阪府超出420倍!易潔鑊、化妝品、廁紙等均現PFAS?嚴重可影響生育、胎兒自閉及成年罹癌風險
--
日本農林水産省宣佈,2022年度按照卡路里計算的糧食自給率38%
佢地自己都唔夠食,無乜畜牧牛奶,仲話出糖果!

大宅

佢地真係咁緊張又咁倒水?為咗慳錢搞到咁?定要面?不過佢地倒水已經唔係第一次,以前都有水俁病等多次公害污染,所以我唔覺得佢地好緊張自己國民健康,不過點都緊張過外人既。

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 19:20
跟據你咁講法,日本人如果好似你親戚咁咁易瓜柴,早己經無咗超過一半人口,仲會名列全球最長壽國家?
輻射咁 ...

遠離日本,除極易生癌嘅核污染水外:

日本旅遊注意!日本21區水質PFAS超標!大阪府超出420倍!易潔鑊、化妝品、廁紙等均現PFAS?嚴重可影響生育、胎兒自閉及成年罹癌風險
--
日本農林水産省宣佈,2022年度按照卡路里計算的糧食自給率38%
佢地自己都唔夠食,無乜畜牧牛奶,仲話出糖果!

公爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 23:30
咁你地自己圍爐育死撐假肉串,化學湯底啦!不過預咗你又會回敬返我
...

做乜對號入座,原來係你呀

翡翠宮

回覆樓主:

已經唔係第一日發生
有乜岀奇
驚就餐餐自己煮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊