自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

東方日報A1:高質港女 北上賣卵如賣命
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170424/bkn-20170424000334273-0424_00822_001.html

「捐卵子,廣州醫院做。」內地全面開放二孩政策,不少高齡夫婦會選擇人工受孕,卵子需求大增,惟中港兩地買賣卵子屬非法行為,記者追查發現有港人在手機交友平台公然招攬港女「捐卵子」,往內地廣州「捐卵子」一次,便可獲得兩至五萬港元報酬,而「捐卵者」的樣貌、身高、歲數、學歷等均有嚴格要求,如同「選美」般篩選才能「捐卵」。法律界人士指,在內地或本港買賣卵子同樣屬違法,隨時身陷囹圄。醫學界人士警告,打排卵針或進行取卵手術均存在風險,傷及卵巢會出現發炎、出血的情況,甚至影響日後生育能力。 

「你依家做緊份工都冇咁多啦,內地(捐卵)就兩萬以上,冇問題嘅話,兩星期就做得。」手機交友平台近日有港人公然發貼,標明「捐卵子」可獲得報酬,更列出捐卵者的要求,公然招募港女到內地做「捐卵」手術,「一個月輕鬆兩到五萬(元)到手,有優勢的另計,也可以介紹妹子給我,成功(介紹)一個,兩千到五千喝茶費。」

記者佯裝有意「捐卵」,聯絡到發貼者張先生,他自稱是深圳人,已來港20多年,從事醫療顧問公司中介,聲稱在香港、內地及美國都有診所,是持有人之一。張向記者查問個人資料,包括血型、身高、體重、經期日子、學歷、工作等,甚至問及膚色、單或雙眼皮,亦要先傳送相片及短片作首輪面試篩選。

記者與張會面後,他隨即表示可陪同記者到廣州「捐卵」,聲稱到內地廣州一間醫院進行手術,「內地好需要呢啲(卵子),你都聽過試管嬰兒,依家需要大量(卵子),有班有錢人年紀大咗生唔到,要走到呢步。」 

張指,會先與記者簽訂合同,每次抽佣5%至10%,「同你一齊上去(廣州)睇咗先,冇問題就簽約。之後同你去喺中環開診所嘅朋友度食藥,好似事後丸嗰啲,視察兩星期,無問題就可以去(「捐卵」),到時再同醫院簽多份合同,做完先畀番錢我。」 

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

當記者問及到內地「捐卵」是否合法時,張聲稱內地政府表示支持,「但我覺得呢,除咗我知之外,你有冇通知其他人?」隨後多次向記者暗示此交易不宜向外人透露。而記者問到內地醫院的衞生環境,他指進行手術時不覺痛楚,當麻醉藥過後就會感到痛,需休息一、兩個月才能再次「捐卵」,更笑言「內地你就諗吓買唔買保險。」 

張向記者提供卡片,是一間位於新蒲崗工廈內的醫療服務有限公司,張表示該公司是他與別人合作,從事醫療服務,主要是婦產科,如打女性子宮頸癌針等。不過之後記者根據該地址查證,發現上址是一間機器廠,而信箱則列有一間咖啡公司,卻不見任何醫療服務公司。 

內地買賣卵子風氣盛行,記者亦在網上發現多間內地公司招募「捐卵志願者」廣告,其中一間在武漢專門招攬大學生的捐卵公司,亦向港女招手,有興趣者需先申報個人資料,供客戶挑選,更聲稱取卵過程只需7至10分鐘,取卵者沒有任何感覺,並可領取「營養費」,酬勞由一萬至四萬元人民幣(約一萬一千至四萬五千港元)不等,更包括起居飲食費用。 

其後,記者表明身份向張先生查問「捐卵」一事,張否認曾招港女「捐卵」,他更指自己從事金融界別,無論香港或內地亦無持有診所,並非從事醫療工作。 

而家d sale為賺錢乜都賺到盡

珊瑚宮

畀面勳章

nownowma 發表於 17-4-24 23:15
當記者問及到內地「捐卵」是否合法時,張聲稱內地政府表示支持,「但我覺得呢,除咗我知之外,你有冇通知其 ...

賣淫都有,賣卵子有幾出奇。

禁止訪問

男爵府

其實好多地方包括西方國家都可以賣卵
但唔賣得多, 因此要開肚拎(唔似捐精), 所以一年好似賣得一兩次

大宅

2024年龍年勳章

為錢咩都做得出

男爵府

美國都可以賣

路透社新聞: Drawn by payments of up to $10,000, an increasing number of women are offering to sell their eggs at U.S. fertility clinics as a way to make money amid the financial crisis.

Nicole Hodges, a 23-year-old actress in New York City who has been out of work since November, says she has decided to sell her eggs because she desperately needs cash.

"I'm still paying off college. I have credit card bills and, you know, rent in New York is so expensive," Hodges, who has been accepted as donor and is waiting to be chosen by a couple, told Reuters Television.

Hodges said there was also some satisfaction in helping an infertile couple have a child. "Yes, the money is very nice, but it's nice to be able to let a mother who wants to be a mother be a mother," she said.

Fertility organizations across the country said there had been a growing interest. The Center for Egg Options in Illinois has seen a 40 percent increase in egg donor inquiries since the start of 2008.

http://www.reuters.com/article/u ... USTRE51Q3LB20090227

wcpcelia    發表於 17-4-25 09:33

別墅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

不是什麼新鮮事!早二十幾年前美國已經有賣卵啦,學業成績彪炳又靚嘅女仔,卵子可以天價!

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

雖然唔係新鮮事,但並唔代表合法,最無良係sale 講到好簡單,影響好少!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

咪玩,無情情喺大6做個手術,又唔知人地衛生情況,出事就幾十萬都補唔返。。

用自己條命幫人生仔,仲要唔知落入咩人手。

唔好話幾千,幾十萬比我都唔制

大宅

咁咪可以製造超級人類,巨富的精子加天才的卵子,實現優生學

珍珠宮

有錢賺既嘢一定人做
莫講香港女子上大陸賣卵子, 外國一直都有向牛津, 劍橋, 哈彿等名大學女生高價買卵子

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

到時可能乜器官都一次過捐晒,燒幾千萬俾志願者
我是一隻喵

子爵府

nownowma 發表於 17-4-24 23:15
當記者問及到內地「捐卵」是否合法時,張聲稱內地政府表示支持,「但我覺得呢,除咗我知之外,你有冇通知其 ...

大陸無後生女咩要搵港女?
做得呢d野又會咁有商業道德,真係搵高質卵比客?

大宅

回覆 huisandy 的帖子

Yup. 我OFFICE個鬼妹賣咗 US$8000

翡翠宮

賣卵唔係新鮮事, 不過講真我合條件我都唔會考慮...

係大陸同你抽卵都唔知係咩醫院做, 衛生情況好令我憂慮.

大宅

大陸一定五好諗太危險,但如果係外國,日本,這些醫療服務比較先進安全的地方都仲可以考慮下,因為都係可以幫到人的事情,但要注意是否合法,中國人大陸一定未合法捐贈卵子的!

首頁

尾頁

跳至