自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

我小朋友9月尾傷風鼻塞連兩隻耳仔都塞埋, 睇過醫生食完藥無再傷風鼻塞, 但耳仔仲係塞, 再去睇醫生, 醫生話鼻入面有少少腫, 唔嚴重, 睇過耳仔無事, 開左啲消腫藥, 話食完一星期仲係塞就寫紙睇耳鼻喉, 結果一星期後食晒藥依然係塞, 就去左睇專科, 醫生睇完各樣都無話事, 無野塞住, 有可能一向鼻敏感影響, 話暫時無野可以做, 開左噴鼻試下, 一個月再覆診, 而家又過左2星期, 仲係塞住, 唔知可以點. 我仔一向耳仔都怪, 唔好話搭飛機會塞, 連搭lift都會塞, 但好快無事, 未試過今次咁耐.

大宅

試下睇另一個耳鼻喉科E生。

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

polliebb 發表於 19-10-24 09:06
我小朋友9月尾傷風鼻塞連兩隻耳仔都塞埋, 睇過醫生食完藥無再傷風鼻塞, 但耳仔仲係塞, 再去睇醫生, 醫生話 ...

睇左耳鼻喉科未?我囝同你小朋友差唔多,也是19年10月開始感冒,聽唔到,塞左,原本約2月睇,延遲至4月,已經通返,不過係靠中藥十按穴位

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 00:34
睇左耳鼻喉科未?我囝同你小朋友差唔多,也是19年10月開始感冒,聽唔到,塞左,原本約2月睇,延遲至4月,已經通 ...

睇左兩個專科醫生都話照過入面無野,應該關傷風事,check埋聽力都正常,一直到而家都無通過,佢已經習慣左無乜提,check聽力個職員話佢細個試過塞左兩年 ,我都諗過中醫,但我小朋友係G6PD我又唔係好想睇

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 13:58

睇左兩個專科醫生都話照過入面無野,應該關傷風事,check ...

中醫話係"氣",你試試按佢耳仔耳屏前凹位,耳垂後凹位,臉頰顴骨通向耳仔中間位,按下有痛,有痛則不通,輕柔按揉,以小朋友可接受力度按,可以配合吃疏通的中藥,顆粒狀冲劑容易入口

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:14
中醫話係"氣",你試試按佢耳仔耳屏前凹位,耳垂後凹位,臉頰顴骨通向耳仔中間位,按下有痛,有痛則不通,輕柔按 ...

唔該晒,我都試下同佢按下,但中藥就唔敢試

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 14:18
唔該晒,我都試下同佢按下,但中藥就唔敢試

唔使唔該,深明父母心,你試下遊戲形式:媽媽按下你呢度,睇下你係酸酸地,定痛,陣間你又按下媽媽,睇下媽媽有冇感覺!
唔想試中藥,可以煲D疏通的湯水,睇下小朋友飲唔飲,全家可以一齊飲,清下濕熱,保健下

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:25
唔使唔該,深明父母心,你試下遊戲形式:媽媽按下你呢度,睇下你係酸酸地,定痛,陣間你又按下媽媽,睇下媽媽有 ...

湯水同清熱野已經經常煲,之前會好擔心,過左咁耐佢又無提都已經無乜理,不過哩個星期又有少少傷風,佢又提番耳仔仲塞啲

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 14:28
湯水同清熱野已經經常煲,之前會好擔心,過左咁耐佢又無提都已經無乜理,不過哩個星期又有少少傷風,佢又 ...

專科醫師話好多小朋友會有呢個問題,有一部分會自愈,有D會越來越嚴重,有可能會麻醉通下入面

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:33
專科醫師話好多小朋友會有呢個問題,有一部分會自愈,有D會越來越嚴重,有可能會麻醉通下入面 :to ...

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 14:37

我就係嚇親,先一日按幾十次,又積極氹小朋友飲藥,好彩一日一日好轉,現在冇事了

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:39
我就係嚇親,先一日按幾十次,又積極氹小朋友飲藥,好彩一日一日好轉,現在冇事了
...

佢係點通番? 係咪忽然pop一聲就通晒?

禁止訪問

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 14:42
佢係點通番? 係咪忽然pop一聲就通晒?

當然唔係,逐漸地好轉,塞住時,總是聽唔到我叫佢(廳叫房,厨房叫廳)面對面講嘢,會聽唔清,要求我大聲重覆,按穴位勁痛,每天按,痛楚减少,聽覺逐漸靈敏,最後,通晒,按時好舒服,會要求我常常按,會要求我講嘢細聲D,溫柔D

珍珠宮

虎到金來勳章

kella102 發表於 20-4-29 14:53
試下中醫啦

我小朋友係G6PD, 所以唔係好想飲中藥

子爵府

lingling990816 發表於 20-4-29 14:59
當然唔係,逐漸地好轉,塞住時,總是聽唔到我叫佢(廳叫房,厨房叫廳)面對面講嘢,會聽唔清,要求我大聲重覆,按 ...

會話:我聽到啊!唔好咁大聲

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 polliebb 的帖子

阿仔之前都試過,又係有一天自己突然好返

珍珠宮

虎到金來勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:59
當然唔係,逐漸地好轉,塞住時,總是聽唔到我叫佢(廳叫房,厨房叫廳)面對面講嘢,會聽唔清,要求我大聲重覆,按 ...

我小朋友無咁嚴重,正常講野佢係完全聽到,試過好細聲同佢講野測試佢,佢都全部聽到,佢只係話好似搭飛機咁有啲氣喺入面,以前佢都易塞,搭lift都會塞,但係好快會pop一聲通番晒

子爵府

polliebb 發表於 20-4-29 15:02
我小朋友無咁嚴重,正常講野佢係完全聽到,試過好細聲同佢講野測試佢,佢都全部聽到,佢只係話好似搭飛機 ...

咁仲易處理,可能按下穴位舒服返

大宅

牛年勳章

lingling990816 發表於 20-4-29 14:14
中醫話係"氣",你試試按佢耳仔耳屏前凹位,耳垂後凹位,臉頰顴骨通向耳仔中間位,按下有痛,有痛則不通,輕柔按 ...
上BK真係可以學到野

首頁

尾頁

跳至