樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 21-3-28 09:53
我想多買一間收租,所有把以前的舖找出来看
年年都有專家預測樓價跌,沈大師、張一嗚,羅家聰是表表者,下圖專 ...

見你想買多一間收租,莫非又因為中原指數升返上去180?這個心態股市最想見,見升少少就追,見跌就不敢買?
買一間,少一間 不是鎖一世, 鎖三年啫, 個個月都有三年重生放盤啊!
你所熟識嘅黄埔389呎,不是曾經試過由750萬去過650萬 ,你當時冇怕過、冇認同過一些專家嘅警告,當時入市已經賺了幾十萬。

誡急用忍,參考一些專家嘅意見,冷靜對樓市只升不跌嘅期望!

侯爵府

syyysc 發表於 21-3-28 12:32
見你想買多一間收租,莫非又因為中原指數升返上去180?這個心態股市最想見,見升少少就追,見跌就不敢買? ...

寧買當頭起,莫買當頭跌
去年樓價連續幾個月微跌,我都不知道底部在哪裡,只好按兵不動,今年過年後樓價明顯上升,成交量也上升,雖然我的買入價會比去年貴,但是可以放心入市,因為已經擺脫下跌的風險,我自己估中原指數今後幾年會反覆上升,主要原因是全世界量化寬鬆.
當然在網上世界總有人口是心非,自己想入市但極力唱淡,希望少啲競爭對手.

大宅

jamlee309 發表於 20-4-23 11:03
屯門大興花園,翠林花園,疊茵庭,大約400-430萬左右,收$10000-12000租

元朗雞地一帶樓宇,好順利大廈⋯ ...

上星期睇大興花園兩房已經去到5百幾,冇眼睇

公爵府

bks2014 發表於 21-3-28 14:39
寧買當頭起,莫買當頭跌
去年樓價連續幾個月微跌,我都不知道底部在哪裡,只好按兵不動,今年過年後樓價明顯上 ...

對,我也有同感,銀紙偏值得好緊要,你睇rolex由上年跌過一陣,而家升到傻了。
我當年2009年買第一層樓,2019年放了,賺左230%,原本都冇唸住再上車,但擺銀行收息實在太低了,又唔想拎來投資股票,唯有買磚頭,根本揸現金就在偏值。
上年12月開始睇樓,果時係未升番上來的,直至呢排再睇,已升番d了,反正都是租出去的,所以買左連租約既盤。
同日睇既幾個盤,第2日都賣埋了,交投有冇咁暢旺呢?自己唸……

男爵府

bks2014 發表於 21-3-28 09:53
我想多買一間收租,所有把以前的舖找出来看
年年都有專家預測樓價跌,沈大師、張一嗚,羅家聰是表表者,下圖專 ...

其實有批長錯將軍做明燈真係造福世人

大宅

仲未跌四成喎,入咗市未呀

複式洋房

東方日報日日話跌,不過我由上年9月開抬始睇.發現近期價錢都係升,雖然東方日日話幾十萬人要移民和新樓棄訂幾多幾多。我都錯過好多心頭好

子爵府

behappypapa 發表於 21-3-29 14:00
東方日報日日話跌,不過我由上年9月開抬始睇.發現近期價錢都係升,雖然東方日日話幾十萬人要移民和新樓棄 ...

點解要信晒報紙,令自己錯過心頭好?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

skylet 發表於 21-3-29 12:21
仲未跌四成喎,入咗市未呀

如近一兩年買入收租的話,又15%税,冇肉食,風險又大於回報,點入呀!

有agent話:
跌時講剛性需求
升時講量化寬鬆

侯爵府

syyysc 發表於 21-3-29 16:43
如近一兩年買入收租的話,又15%税,冇肉食,風險又大於回報,點入呀!

有agent話:

這就是討論區/言論自由的特點,像方向報、生果報、沈大師長年看淡樓市,

AA 在任何時候都找到理由看好樓價
就看樓價走勢來判定誰比較估得啱了

大宅

ju892 發表於 21-3-28 22:39
上星期睇大興花園兩房已經去到5百幾,冇眼睇

大興花園在卓爾居和瓏門中間,而且避開巿中心,又行到去西鐵,5佰幾如果座向好都可以

大宅

坦白說,以前買樓是保值,現業主賣樓移民,拿着一大堆現金走。現在接貴貨,買樓還會再可以保值?有現金不如移民走。除非是打算長留港,不介意接貴貨,自住,收入穩定又高,又沒有小朋友或不介意小朋友在繼續留港接受這一套,現買樓都可以。因要住。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

寧買當頭起,莫買當頭跌
去年樓價連續幾個月微跌,我都不知道底部在哪裡,只好按兵不動,今年過年後樓價明顯上 ...
又多你一個同樓主唱反調,同時你都發覺佢想入市

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

寧買當頭起,莫買當頭跌
同時佢標題都吹得幾大,40%如果真係香港會係點?

首頁

尾頁

跳至