自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

阿女已派考試卷,成績令人滿意,中、英、數、常有96-99分!
頭先同阿女講起,我話你有咁高分完全因為我嘅督促+你嘅配合,我希望你升上二年班試下自己溫,因為我唔想你依賴我!點知c6突然爆一句,個女咁高分唔關我事,入試場做卷係阿女唔係我,話我有乜功勞!
我聽完即時爆鑊佢,我好清楚個女嘅程度,如果我無提前1個月同佢操英文、數學,我肯定佢唔會攞到9字頭,仲有機會唔合格,c6真係好天真以為自己個女係天才!
我同女操左一個月卷,佢就喺度玩電話、訓教、煲埋d 無聊片,完全睇唔到我教到嘔血!
然後我再諗,如果我無返工,相信我喺屋企無地方企

水晶宮

男人多數係咁。你試吓仔女成績差啲,合格邊緣呀,佢剷完仔女再剷太太!

女人沒份工,係大多數刻薄的夫家會看不起。如果女人沒返工不配有工人用。(女人要有返工先至係合理理由去請工人幫手;如果女人沒返工,係沒條件去爭取有一個工人幫手。至少我情況係咁。當然不是所有人係咁。)

我只有自己盡力及有外援(幫補教育);仔女成績叫中中等等算。起碼c6少樣野話我。

侯爵府

回覆樓主:

啲男人知鬼!我仔小學年年精英班,個個都係呀媽背後發功,班內考前同考後既分別係呀媽早或遲發功,除咗數學,邊有咁多天才。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cyyiu 發表於 21-6-19 17:20
阿女已派考試卷,成績令人滿意,中、英、數、常有96-99分!
頭先同阿女講起,我話你有咁高分完全因為我嘅督 ...

咁你更加要放手,等個女試下,趁佢還細,現在俾佢試下自己黎,亦睇下係咪如你c6講既一樣,冇你,你個女一樣咁高分。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

你c6好唔尊重你喎!你不如索性外判或搵人私補(當然要佢出錢),費事頂住條氣。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

你老公簡直係想死唔知掟,爆得佢少,唔幫手都算,仲要係個女面前咁講野,罰佢無飯食啦,我好明白你,因為我女同你女一様,我地都好早開始預備大考,呢幾日考完佢話好簡單,仲未考完。真係唔駛俾面佢,你咁努力同個女温書都唔讚,我一定炳到佢七彩

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

你老公咁講野,一下彈埋嚟,好唔尊重!
個女聽到,心諗仲洗鬼理你呢個阿媽督促咩,真係講句野都唔用下人個腦,又唔感恩有你呢個好老婆將個女教育成才!聽到都勞氣!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

亞女好乖,肯比你操足一個月
放下自在

珍珠宮

其實關返工乜嘢事?

你有返工,你對個囡付出,你C6無幫忙還要唔尊重你,根本係佢問題
我無返工,阿囡由小到初中都成績好好,C6一直好認同我教育方式,亦非常信任放手。

珍珠宮

我c6都係咁
高分唔係你既功勞,低分就係你無管好

子爵府

媽媽好叻,又要返工、又要幫女溫書,恭喜阿女拎到好成績

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我無返工 仔自己教
由小學督促到上中學
小學全部自己教 成績中上
上中學我識就教 吾識就問補習哥哥
咁多年我老公一次書都無同仔溫過
但佢以阿仔為榮 因為阿仔岩果次考全班第一 上台攞獎 我見我老公陰陰笑眼濕濕咁既樣 之後佢夜晚同我講
老婆 多謝你教到個仔咁叻 咁自發性去讀書

我覺得兩夫妻要大家互相尊重
就算太太無返工都吾應該比人睇少
當然知道入試場吾係自己
但媽媽背後既支持同鼓勵十分重要
呢句係我仔講

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

象牙宮

回覆樓主:

讀書有3成靠佢自己既!唔覺有返工先有地位囉!
我都要返工,我仔從來自己搞掂,係高小先比人教,因為我唔識教!

伯爵府

我情況剛剛同樓主相反。
老公讀書考試成績好過我(甚至pt教過夜校) ,記性好、分析能力強,比我更加願意花心機、時間去教,所以啲仔嘅學業我交左8成俾佢。哈哈!

子爵府

你真係覺得自己講嘢冇問題?「你有咁高分完全因為我嘅督促+你嘅配合」

男爵府

你呢個媽媽 真係好叻 返工 重可以幫到小朋友溫書
你功不可沒

珍珠宮

hhma 發表於 21-6-19 18:21
你真係覺得自己講嘢冇問題?「你有咁高分完全因為我嘅督促+你嘅配合」
...

係囉,想當年我老豆都講過類似說話,「你有咁高分全靠我」,講真,聽嗰時好反感。

BBG1    發表於 21-6-19 20:32

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

媽媽叻叻,阿女都叻

珍珠宮

hhma 發表於 21-6-19 18:21
...

終於見到一個有邏輯嘅留言
呢個好可能係爸爸一句彈埋來既原因
小朋友已經係小學生
真係乜都識聽、識諗

男爵府

但點解我睇到嘅係唔同呢

你係唔係真係咁同阿女講?全因為係我加你嘅配合?

其實最主要係亞女叻你幫佢溫習只係輔助
邊有人會將個功勞擺喺自己度

首頁

尾頁

跳至