自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

尋日帶埋小朋友睇咗,小朋友睇得好投入。
全程無冷場。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

無晒位啦,都比人買晒

子爵府

ddkaka 發表於 21-11-29 12:32
【电影《长津湖》美国上映获好评 票房一路走高】https://haokan.hao123.com/v?context=%7B%22nid%22%3A%22 ...

https://####.com/502989801_638238-sh.html

在《長津湖》還未在美國上映之前,西方媒體給《長津湖》貼上了「宣傳片」標籤。然而,美國觀眾認為,這部戰爭題材的電影並沒有區分正義與邪惡,也沒有妖魔化美國,更不存在意識形態偏見。從始至終,這部影片體現的都是保家衛國精神,致敬曾經付出鮮血的英勇戰士。他們為了和平,為了給後代創造一個穩定的環境,毅然決然的拿起鋼槍,以血肉之軀鑄就鋼鐵屏障,捍衛了國家利益不受侵犯,值得所有人的尊敬。
來源:https://####.com/502989801_638238-sh.html

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hphpphph 發表於 21-11-29 11:29
傳聞柴玲講明要見血

今日柴玲喺邊? 佢對得住當日受煽動被利用嘅學生?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

gilgilgilgil 發表於 21-11-20 15:22
所以國民教育是必需吧!

希望教育局以此為國民教育材料電影.

琥珀宮

ZZdaphne 發表於 21-11-29 20:22
希望教育局以此為國民教育材料電影.

重中之重,俾所有教師睇,有班教師認為台灣政府才是中國,扭曲國家觀念。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-11-29 13:05
尋日帶埋小朋友睇咗,小朋友睇得好投入。
全程無冷場。

小朋友幾大?

侯爵府

Glau 發表於 21-11-19 20:28
值得睇嘅戲。

對 身份中國人 一定要睇 不是中國人 也要望下

珍珠宮

bbsbbs 發表於 21-11-21 16:47
係呀好大對比。人哋食火雞熱辣辣:自己就食硬薯仔,只不過想保衛家園。
好值得睇
...

嗰幕戲睇到個心好痛!食都唔夠食,又唔夠衫保暖,唔明點會有力作戰?仲要係對武器精良嘅敵軍,真係覺得待薄咗班軍人

侯爵府

SandyKL 發表於 21-11-29 20:48
重中之重,俾所有教師睇,有班教師認為台灣政府才是中國,扭曲國家觀念。
...

被洗腦的都存在偏見、吾肯去接受事實

侯爵府

redhot 發表於 21-11-29 21:41
嗰幕戲睇到個心好痛!食都唔夠食,又唔夠衫保暖,唔明點會有力作戰?仲要係對武器精良嘅敵軍,真係覺得待 ...

所以佢哋嘅意志真劲、饑寒交迫之下都能戰勝敵人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我昨天都睇完,好值得睇,希望教育局搞下活動俾學生睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-11-29 21:48
所以佢哋嘅意志真劲、饑寒交迫之下都能戰勝敵人

真呀,佢地真係全憑信念同意志創造奇蹟!我今朝仲係度諗,唔知班犧牲咗嘅軍人在天之靈,見唔見到中國終於太平?見唔見到中國人生活過得好好呢?才係好想好想話比佢地知道,現在中國已經變成好好

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

昨日睇左, 第一個感覺係點解要戰爭呢? 為左某極少數人的野心就要犧牲咁多人民的生命
第二感覺就係美軍好廢, 美軍咁多武器心諗中國點打得贏? 志願軍真係個個都好大決心保家衛國, 多謝佢地的付出才有今天的中國
老尾當年連咁窮嘅中國都打唔贏, 今時今日更加打唔贏, 收返台灣指日可待

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

今日終於睇咗,好睇

侯爵府

2024年龍年勳章

SaSally 發表於 21-11-29 22:10
昨日睇左, 第一個感覺係點解要戰爭呢? 為左某極少數人的野心就要犧牲咁多人民的生命
第二感覺就係美軍好廢, ...

你吾好話中國啦, 越戰打左8年咪又係打吾贏!! 根本就係不義之師, 成日想虎視眈眈亞洲資源, 講咩民主自由, 嘥氣啦!

不義所以就算老尾再派多啲人嚟再勁嘅裝備都無用!

侯爵府

2024年龍年勳章

redhot 發表於 21-11-29 21:56
真呀,佢地真係全憑信念同意志創造奇蹟!我今朝仲係度諗,唔知班犧牲咗嘅軍人在天之靈,見唔見到中國終於 ...

係, 好多謝佢哋無私為保家衛國捐軀,無佢哋可能我哋中國國破家亡

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Glau 發表於 21-11-19 20:28
值得睇嘅戲。

歷史應該被記住!英雄應該被永遠敬仰!

大概十幾、二十年前, 鳳凰衛視已拍有韓戰题材嘅系列片,而央視多年來亦有許多歷史系列片,韓戰糸列展示咗當年艱辛和真相,好值得睇。

長津湖戰役只係眾多歷史中一頁,中國由清末、民國、新中國成立,到今日鐵骨錚錚面對霸凌嘅中國, 真係千千萬萬有名和無名英雄用血肉、用白骨為後人鋪出來嘅路!中國有今日,前面嘅英雄功不可没!所以,愛國、敬仰先烈係必須嘅!

我慶幸自己係……中國人!

珍珠宮

esmehouse 發表於 21-11-29 21:51
我昨天都睇完,好值得睇,希望教育局搞下活動俾學生睇
要啦!香港人被分裂成今日咁,就係缺乏國民教育,有班人跟本吾認自己係中國人。學生係國家未來棟梁,要做多d國家嘅正面宣傳。

公爵府

Fishqqma 發表於 21-11-29 21:28
小朋友幾大?

小朋友十歲。
劇中一幕,中國軍人在冰天雪地捱餓,然後鏡頭一轉,美軍大魚大肉。
小朋友看到咬牙切齒。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至