懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

別墅

但新年果幾天 佢會補返比我 (即係新年放咗幾多天,佢會補返咁多天)

男爵府

bwong01 發表於 21-12-28 18:09
但新年果幾天 佢會補返比我 (即係新年放咗幾多天,佢會補返咁多天)

聽講農曆年紅日一係雙計(都可能想陪屋企),一係延遲幾日,簽合約時應該會傾。

子爵府

回覆 bwong01 的帖子

我唔知係咪正常,但當年我原本請陪月兩個月,咁啱尾聲就新年,咁係傾合約時,就提早完,唔足兩個月
佢哋都會想放假,咁就大家相就一下

複式洋房

正常合同會寫明(初一至初期三)休息, 工作日子延期, 因為陪月無做滿3個月唔享有勞工假

複式洋房

kmlw325 發表於 21-12-29 15:48
正常合同會寫明(初一至初期三)休息, 工作日子延期, 因為陪月無做滿3個月唔享有勞工假 ...

我嗰個簽完約先話唔記得同我講,初一二三有薪假,要佢返就一係雙糧,但係無話會補返三日比我喎係咪可以叫佢補返?

珍珠宮

回覆樓主:

成個星期wor,無職業操守,請第二個

複式洋房

kmlw325 發表於 21-12-29 15:48
正常合同會寫明(初一至初期三)休息, 工作日子延期, 因為陪月無做滿3個月唔享有勞工假 ...

頂佢串串貢
佢已經喺合約寫明話要開工收工利是各500,仲要封手寫推薦信

大宅

Ashaaa 發表於 21-12-30 08:22
頂佢串串貢

正常係放咗幾多日假就補返幾多日,陪月的工種和一般工作唔同,唔應該一齊比較……睇嚟你個陪月都幾計較。年廿八至初四成個星期喎,佢不可能唔補俾你
通常年初一至三係有可能要雙工,你唔想俾多可以俾佢放果三日但之後佢應該要補返三日俾你,但年廿八,廿九,初四應該正常返工囉

大宅

Ashaaa 發表於 21-12-30 08:22
頂佢串串貢

不過都係要睇你哋份約點寫,有冇寫明返幾多日工,假如寫明返26日咁佢要做足26日,放咗幾多日補返幾多日囉
如果冇寫咁你係蝕底啲,但正常有責任心嘅陪月唔會顧住自己放假唔理產婦
如果訂金俾得少我會換果個,但多嘅話要蝕俾佢又唔抵了
但個零月後就新年,其實都應該難揾果個好陪月了,你都係諗定點同陪月deal啦…

複式洋房

kikilalastar 發表於 21-12-30 08:40
不過都係要睇你哋份約點寫,有冇寫明返幾多日工,假如寫明返26日咁佢要做足26日,放咗幾多日補返幾多日囉
...

有寫明26日丫~
我話新年放唔係問題,亦都唔需要佢新年返,寫明26日就26日。本身計過諗住丫女1230前出世就唔洗煩新唔新年嘅問題

我話補返三日就得,佢以家又好似發晦氣咁話初一二三可以返無問題喎。我唔知佢如果補三日比我就會撞咗期定點啦

複式洋房

Ashaaa 發表於 21-12-30 09:57
有寫明26日丫~
我話新年放唔係問題,亦都唔需要佢新年返,寫明26日就26日。本身計過諗住丫女1230前出世就 ...

有D陪月好無職業道德, 如果佢可以補就由佢, 唔補就係合同上寫清楚陪月要求提前解約, 實際返工時間, 雙方簽名確實.
唔好激親自己, 唔解約仲要靠佢照顧你

首頁

尾頁

跳至