自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女差唔多15歲,都OK乖,但係生活規律就亂晒籠,好鍾意夜瞓,有時放學返嚟會瞓一陣,跟住起身做嘢做到好夜先至瞓。週末如果唔係逼佢起身可以瞓到十二點。食飯之前就鍾意走去攞嘢食,到正式食飯又食唔落。鍾意夜一夜先走去沖涼洗頭。但返學成績OK的,中等至中上,老師評價都OK。對我啲態度都尚算過得去。因為自己細個生活習慣比較有規律,都係早睡早起,所以唔係好理解,覺得係咪要矯正佢。但身邊朋友個個都話冇所謂,搞得掂功課就由得佢喎。係唔係大部份青少年都係咁?

男爵府

2024勳章

可能太早起身,要瞓午覺先補充到睡眠質素。或者叫佢早啲瞓,唔瞓午覺就有獎勵咁囉!

子爵府

同輩好影響生活規律,我個女從小都早瞓,自中三開始,相熟班同學個個夜瞓,而且有手機用,唔願瞓,勸極唔聽,仲越來越夜,老公經常為此和她鬧交,無曬辦法

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔女由細到大日常作息都好規律,放學回家就一定沖涼洗頭先

大仔中三,細女小六,十點前就入房熄燈瞓覺,基本上好快就瞓著到天光,電話/ipad亦習慣關機擺廳。

登陸火星    發表於 23-4-25 23:04

子爵府

BK Milk勳章

donut012 發表於 23-4-25 21:16
女女差唔多15歲,都OK乖,但係生活規律就亂晒籠,好鍾意夜瞓,有時放學返嚟會瞓一陣,跟住起身做嘢做到好夜 ...

我家的17,14歲,好彩一直慣左早睡早起;10pm 前瞓,6:15am起身。

女仔既話,灌輸多D “夜瞓 -› 皮膚差”,“夜洗頭 -› 頭髮唔乾 -› 甩頭髮” 呢類資訊比佢,女仔愈大愈貪靚,希望佢自己改變。

大宅

女女差唔多15歲,都OK乖,但係生活規律就亂晒籠,好鍾意夜瞓,有時放學返嚟會瞓一陣,跟住起身做嘢做到好夜 ...

同佢分析下好與壞,等佢自己揀,始終自己覺得好又唔一定啱其他人用,夾硬跟自己個套又怕佢反感啫!

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

阿仔16, 瞓覺習慣同你女一樣, 講極唔聽, 冇佢符。

象牙宮

回覆樓主:

唔影響成績,健康又唔差,唔係成日病,我由佢算數

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

青少年有佢嘅社交、生活習慣,只要唔太夜訓,做好功課溫好書,不會太迫佢!

男爵府

15歲咁大個好難規管 夜訓唧係有幾夜?12:00前唔打搞細路
放假由佢訓 身心健康學業正已好開心了吧
15歲唔係5歲
樓上有人話夜洗頭 頭髮唔乾 有風筒吹嘛 又唔係古代

大宅

我個女同你個女差唔多大,又係咁9成似。不過我都唔話佢咁多,只係提下佢,因為有時見佢讀書/做功課到夜一夜,壓力都大。

公爵府

回覆樓主:

我仔中學我由得佢啦,無佢辦法。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我囝差不多大,時間管理比較差,要提點,經常都12點才瞓覺,有啲睡眠不足的,有時回家頂唔順就會瞓一陣,他有壞習是對住YouTube做功課,但殺到嚟要温習UT考試時就不會,他從不欠交功課,也自律地温習應付考試,成績不錯,所以我也由得佢,就給他一點自由。

大宅

其實青少年有時間訓午覺好幸福,做得切啲野又有時間我覺得冇咩野,好多青少年都係咁

伯爵府

回覆樓主:

學業攪得掂,對你又唔差,由得佢
我細個成日煲電話粥,打機通宵,周圍蒲,食立雜嘢,生左小朋友依家好規律

公爵府

你個女嘅瞓覺作息時間真係幾似我後生嘅時候
冇嘢嘅,我咪又係咁。 我諗我以前覺得夜晚阿爸阿媽瞓曬覺之後先係我嘅自由時間,嗰啲鐘數我唔捨得瞓覺
同埋半夜冇電視聲冇人聲,溫書做功課會集中好多。

公爵府

我後生嗰陣時都係咁
屋企太多人
想自己靜下

伯爵府

我覺得好正常嘅規律,已15歲,我會由佢

子爵府

我家的一樣,原來現在潮流係咁

別墅

由佢

首頁

尾頁

跳至