自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

蒜頭、姜、蔥依啲你哋係點保存到?因為我每次唔用得到太多

子爵府

回覆樓主:

蒜頭我通常切碎入樽放雪櫃,keep到一段時間都用到。薑就用廚房紙包住放水果格。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我煮餸實用薑蔥蒜,有時買咗好多都要存放一段時間。
蒜頭、薑一般都係放室溫,用錫紙包住,保持乾爽的話放到幾耐吓。
蔥我有自己用水種,長得快,一剪落嚟就用廚紙抹乾再放落個盒度存放,蔥盡量舖平,上下放廚紙,可以放幾層,最後用廚紙蓋面再合上蓋放雪櫃,都會黃嘅,但速度冇咁快,我每個星期都會打開剪走黃咗嘅部份,如紙有水氣濕咗會換走,咁樣就唔會令D蔥腐爛。有見人話抹乾身後用保鮮紙包實放雪櫃,話可以存放一星期唔黃,但我未試過。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

小小馬奇朵 發表於 23-7-10 02:00
蒜頭我通常切碎入樽放雪櫃,keep到一段時間都用到。薑就用廚房紙包住放水果格。
...

謝謝

侯爵府

rose-mag 發表於 23-7-10 02:03
我煮餸實用薑蔥蒜,有時買咗好多都要存放一段時間。
蒜頭、薑一般都係放室溫,用錫紙包住,保持乾爽的話放 ...

謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

free2020 發表於 23-7-10 01:36
蒜頭、姜、蔥依啲你哋係點保存到?因為我每次唔用得到太多

蒽+芫茜 用廚房紙包住
再用米袋放雪柜
可以放好耐

侯爵府

maymay220hk 發表於 23-7-10 21:00
蒽+芫茜 用廚房紙包住
再用米袋放雪柜