自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 23-10-25 18:20
環保咪又係, 淨識收錢, 膠袋錢、垃圾錢
又唔做好環保回收, 又唔立例限制過度包裝
推環保就只係用收錢,

膠袋徵費真的減少市民使用塑料袋的數量,效果顯著。徵費有什麽問題呢?
風繼續吹,不忍遠離...

子爵府

pauline_c 發表於 23-10-25 17:32
民主制度一樣有不足,最緊要政策真係對市民好

政策唔係為市民好,你又奈佢何?
總之無論咩政策都無得反對,無得參與,無得商討,大石砸死蟹要硬食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Boeing787 發表於 23-10-25 18:31
膠袋徵費真的減少市民使用塑料袋的數量,效果顯著。徵費有什麽問題呢?
...
你又知唔知, 背後派多左幾多所謂既"環保袋"?
環保袋所做既物料更多, 更難以分解...
政府亦無處理過織布環保袋既問題
只係睇表面膠袋條數
仲有供應商因應膠袋收費做埋pack 裝連膠袋?
你唔發覺好多生果全部都pack曬, 俾人唔洗用膠袋拎走?

珍珠宮

BBHHO 發表於 23-10-25 18:23
我同意你,但可唔可以攞綜援的人不能取這個優惠先?

好合理。

男爵府

losttoa 發表於 23-10-25 12:36
佢用兩萬去換未來勞動階層人口

自身家庭食開綜援,咁嘅身教,大個咗都唔肯做嘢啦!

大宅

而家先知原來政府只係想所謂基層生仔,中產唔使生,中產責任係交稅,完!

男爵府

heily123 發表於 23-10-25 13:42
如果條件係兩公婆都要係香港人會唔會好好多?

或者用退稅2萬比生B家庭,好過係B都派。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cheung2013 發表於 23-10-25 18:31
政策唔係為市民好,你又奈佢何?
總之無論咩政策都無得反對,無得參與,無得商討,大石砸死蟹要硬食

民主機制下,出咗聲,投票結果未如願,一樣硬食,仲因為政權可能轉得快,欠連續性。
我唔係話獨裁好,我係想講,無完美嘅 ~

男爵府

2024年龍年勳章

Boeing787 發表於 23-10-25 18:27
政府所有政策都遭受BK會員的批評,為反對而反對!我個人是贊同提升出政策提升出生率,但派2萬蚊的效果未必 ...

其實政府應該整個類似兒童版嘅持續進修基金就真。而家個個細路都話要學嘢興趣班遊學團,政府津貼資助吓呢啲方面會更實際。

至於嬰幼兒嘅家庭,就提供有質素嘅托兒或支援服務。湊BB頭半年比較難搞,如果有呢方便嘅照顧支援服務,比父母爭取到足夠嘅休息時間,慢慢適應家中添一員嘅混亂過渡期,就可以減低早階段照顧幼兒嘅壓力。

Boeing787    發表於 23-10-25 22:27

已刪除用户

男爵府

fong2005 發表於 23-10-25 17:42
收成?我怕拎左香港身份又閃
咪又係幫其他國家養b幾年後再放走

問題係今時今日除咗窮人冇得揀肯留港之外,有幾多中產冇plan B 呀,都係睇時間閃人啦,受惠都係其他國家啦⋯⋯
香港留唔住中產真係!受其他國家移民政策影響太大!

子爵府

yurijm 發表於 23-10-25 12:29
真係派2萬
中產要交稅又唔敢生
基層密密生

南亞每年生一個,生足廿年都似

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CheungKeeKee 發表於 23-10-25 16:51
回覆 Charlotte_mom 的帖子

每個政策都有人受惠有人錯過了,正如有薪產假以前10個星期現在14個星期,侍產 ...

性質不一樣
人哋放產假多與少,唔關自己事,話之佢放一年
而家公屋、居屋,係實質上侵佔緊別人利益,令本身排隊嘅人排耐咗,想抽嘅人機會細咗

子爵府

明白你意思,但如果講排隊,長者兒童一向都會優先。正如去銀行有關愛隊,長者優先。去書展、上飛機,兒童都有優先隊,某些航空公司派飛機餐兒童都優先。看電影鐵達尼號,最後拯救上救生艇都是婦孺優先。

希望政府會改良鼓勵生育的政策,例如大幅提升子女免稅額,讓中產受惠。鼓勵生育方向正確,不過方法要改善。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

CheungKeeKee 發表於 23-10-27 14:20

明白你意思,但如果講排隊,長者兒童一向都會優先。正如去銀行有關愛隊,長者 ...

公屋條隊無優先比兒童,現有計劃,家有長者快半年。
而家新加初生 bb 快一年。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊