自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

香港未來係靠班新移民架啦, 你唔見宜家全港中小學幼稚園都已經俾新移民子女攻佔了嗎?
以前香港都係由班走難落耐的撐起香港. 佢地一般比較吃得苦, 始終香港環境就算往公屋/劏房都可能比上面農村/較窮的生活好很多了. 佢地生出來, 不會想太多,只要提供到食同住已滿足了. 一般香港中產支出太大, 又唔想窮養. 就唯有唔生.

大宅

政府話縮短一年輪候時間,到時生左,係咪真係六年內分到屋都未知,但肯定係這六年因為多左個人仔,唔夠住,兩公婆會多左拗撬,家庭生活係咪肯定美滿?講緊正正常常以低收入排公屋,如果以依個收入計,只可以住劏房,或者同家人住。

伯爵府

yurijm 發表於 23-10-26 15:30
立竿見影
今日湊小朋友返學
同班相熟媽媽吹水

有, 上一個成功的政策係「兩個就夠晒數」, 真係超額完成

男爵府

anpanmenbaby 發表於 23-10-27 07:13
但你原本排3人,加到4人,條隊係會耐左,就算可以早一年上樓,也是得不償失。一定係仲排耐左。
...

又係喎、剛上網看看公屋分配、大量二人單位落成、2 人條隊快過3 人、3 人又快過4 人。屯門有新公屋全座得1及2 人單位。另一公屋落成又係大量2 人單位、有些3 人、4人得百幾個。
D人仲話今次係冶標不治本如不增加4 人以上單位落成、即你有你生、我有我繼續起細單位

大宅

2024年龍年勳章

Roblox 發表於 23-10-27 07:52
係囉,啲人係咁反對,都唔明香港依家係需要勞動人口,唔通個個人都做公司高層咩,緊要有啲人掃地洗碗做保 ...

勞動人口是指15歲及以上陸上非住院人口,並符合就業人口 或失業人口定義的人士

冇分職業

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

anpanmenbaby 發表於 23-10-27 07:13
但你原本排3人,加到4人,條隊係會耐左,就算可以早一年上樓,也是得不償失。一定係仲排耐左。
...

原來加多個要從新再排, 咁快一年又唔係好著數

珍珠宮

回覆樓主:

只係加快一年,但生多一個嘅責任係一世,居然有人覺得橫掂都係辛苦湊BB一段時間,睇到le D,真心替個小朋友心酸!

大宅

亮亮@ 發表於 23-10-26 15:47
香港也需要勞動人口,好像英國之前脱欧四十幾萬勞動人口消失。

我老公幾姐弟都係公屋長大,過一半係专业人士,有啲做生意,現個個都幾層楼同車位
我庆幸我老公住過公屋,一直好努力挣钱買私樓,要俾俩个仔仔有樓收租,令我们生活可無忧,而大仔也行緊我们的投资方式

大宅

立竿見影
今日湊小朋友返學
同班相熟媽媽吹水

十萬个支持佢肯生,为香港未来作贡献 祝福佢哋心想事成,家庭幸福美满,我可免费送奶粉俾个BB至18岁

珍珠宮

小mama 發表於 23-10-26 16:06
咪係囉,佢估我唔想生多幾個?冇人湊b 工人又難請
養又貴,屋又唔夠大
如果我生完b, 佢唔做資產審查換間大 ...

係~其實政策應該係鼓勵中產生育!
我身邊都好多中產,佢地唔係窮,而係無時間,講梗嘅,係始終雙職,有段時間一定係無人可以湊,請工人又質素太參差,好多都無生BB,而教育佢地反而覺得佢地ok~
不過咁,可能市民同政府對中產嘅定義唔同~

別墅

shobi 發表於 23-10-26 16:19
政府只想公屋戶生?
對中產是否生育,完全無視喎!居然完全無政策引誘中產生!
重量不重質

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

做個靚太 發表於 23-10-27 09:32
係~其實政策應該係鼓勵中產生育!
我身邊都好多中產,佢地唔係窮,而係無時間,講梗嘅,係始終雙職,有段 ...

絕對同意,我身邊年輕一輩,佢哋有D係醫生/律師等專業人士,佢哋都話唔會生小朋友,其實政府應該效法新加坡咁鼓勵高學歷的人生育,培養傑出下一代

珍珠宮

KWBN 發表於 23-10-27 09:43
絕對同意,我身邊年輕一輩,佢哋有D係醫生/律師等專業人士,佢哋都話唔會生小朋友,其實政府應該效法新加 ...

其實社會需要有年輕人,但都係需要有能力嘅年輕人,從小嘅教育同栽培好重要!
基層唔係無,但比例真係唔多,最主要係父母未能育己,如何育人?!
難聽講,唔駛鼓勵,佢地都會生la~
所以更應該著眼去鼓勵,唔想生果D~

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-27 12:25

大宅

gallygally 發表於 23-10-27 08:02
香港未來係靠班新移民架啦, 你唔見宜家全港中小學幼稚園都已經俾新移民子女攻佔了嗎?
以前香港都係由班走 ...

昨日去尖沙咀吃自助餐,也是新移民服务我哋,如香港再唔够人,我们连碗碟都要自带,到時真係全部都係自助。
高高在上我朋友仔女,你们就冇出街吃了。佢哋自细什么都俾到最好、不輸在胎教,冇執输连兴趣班都冇日冇夜咁上,到頭来30多岁还在外地流浪、一事無成,还買埋樓俾佢做姑婆屋,有次回港用佢老豆俾的信用卡買了好貴重的野,亲戚們提亲這事真係偷笑的
又唔生下一代,老時冇返来加重政府医疗负担先好,佢真係一文都交過税 唔通公屋户生就变政府负担??

子爵府

其實住公屋一向會至少生兩個,今日睇到一個住公屋的小紅書博主生左5個。因為生多d間屋大d,而且根本吾洗佢出錢養,政府會攪掂

子爵府

aee 發表於 23-10-27 10:28
昨日去尖沙咀吃自助餐,也是新移民服务我哋,如香港再唔够人,我们连碗碟都要自带,到時真係全部都係自助 ...

不過呢代新移民質素確同以前果代移民又唔同, 最怕佢地又教仔女走後門, 靠關係, 賄賂人呢d思維, 因眼見真係有唔少呢類大陸人, 宜家連警察都話講大陸人, 唔知第日香港會俾呢班人攪成點
呢代新移民質素好低, 好多都好貪心又冇道德

子爵府

lalalalisa_m 發表於 23-10-27 09:42
重量不重質

冇法, 要跑數.

珍珠宮

KWBN 發表於 23-10-27 09:43
絕對同意,我身邊年輕一輩,佢哋有D係醫生/律師等專業人士,佢哋都話唔會生小朋友,其實政府應該效法新加 ...

對,這個是正路,真的怕政府養出一班唔做野哽政府既新一代,就是災難

侯爵府

anna59 發表於 23-10-26 15:40
住公屋,大部份都糸低端人口,有錢嘅人都搬走哂
香港人,質素下降 ...

珍珠宮

立竿見影
今日湊小朋友返學
同班相熟媽媽吹水

家家都生,到時條隊咪又係長!

首頁

尾頁