自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

所以從來唔會同家人以外嘅人去旅行,就係避免不必要嘅麻煩同爭拗…同是非,唔想影響去玩嘅心情

男爵府

有d人旅行前後2個樣

去到先知唔夾,我要買手信
人地唔買

又唔比分開行....

男爵府

yurijm 發表於 23-11-25 12:09
平時無乜嘢㗎
飲飲食食有來有往,會互相請客添
所以我先奇怪做乜去旅行會大變身
我就中過招,真係可以完全唔同

男爵府

我到而家都會同阿媽去旅行,因為佢不停支持我買自己想買既野。

水晶宮

2024年龍年勳章

yurijm 發表於 23-11-25 11:30
怕有共同親戚認得,事隔幾個月
終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

又真係掃興嘅
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

後生時同幾個價值觀一致嘅姊妹朋友去旅行真心喪買! 買嘢完全無猶疑,不過以前差價大好多,同埋好多嘢得嗰個地方先有唔似宜家咁容易買到! 另外去咩景點都最好有共識,決定左就唔好彈! 尊重大家嘅決定!

已刪除用户

珍珠宮

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

A家人即係唔係你屋企人?平時咩為人你唔知道咩?點都好啦!經過今次當買教訓,咪冇下次囉!

侯爵府

tredd 發表於 23-11-25 11:56
價值觀唔同千祈唔好一齊旅行。
貴又嫌貴,平又嫌cheap,行多啲景點又嫌辛苦,Hea遊又嫌唔扺。
...

最怕百彈齋主, 又或者咩都要揸主意果d.

伯爵府

Xmas吸收勳章

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

如果平時相處已經覺得嗰d人同自己嘅消費模式唔同,我唔會同佢去。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我都好怕呢d人,去旅行樣樣都慳住度住,要慳到盡不如唔好去

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

fishballbaby 發表於 23-11-25 12:20
去旅行最好都係自己屋企人「老公和仔女」去最好,親戚朋友就no la,大家想去的、想睇的、想食的也未必一致 ...

非常同意,去旅行真係同老公仔女去最好,試過加埋其他人,佢就係如其他jm講的類型,結果搞到成個trip個個都唔開心,竟然渴望快d甩難返香港,真係貼錢買難受

最最難頂就係喺當地成日話:喺香港可以咁咁咁……(總之以為自己好巴閉咁,我哋真係想搵窿捐

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以後唔好再同佢地去旅行

翡翠宮

回覆樓主:

咁計較,冇下次啦
呢啲人避之則吉

公爵府

回覆樓主:

我一去旅行就变洗錢怪、no budget, 去旅行鐘意就買、 鐘意就食、 唔使就住就住啦! 应該無人敢同我去旅行的.

伯爵府

Piaget 發表於 23-11-25 13:46
我都好怕呢d人,去旅行樣樣都慳住度住,要慳到盡不如唔好去

好多 機關算盡,
如果價錢差一大節, 慳番唔少, 我明.

但見過差一個幾毫都要計,
好攞胆.
有同事話係外地講價,
求人減$1 美金( 已經好平的衣服) 講咗3 個鐘.

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

去一次旅行,真係可以見儘人生百態,基本上,有d人我同佢去完一次唔會有第2次,總有原因的。
我去旅行,通常都係我做planner,負責晒訂機酒,連車票,樂園門票,餐廳訂位我全包,行程安排我都會做埋,會跟㯫各人要求去制定行程,務求皆大喜歡,一般大家都會盡慶,但當然啦,總有d人係唔識感恩,不識時務的,可以點?能免則免,真係免唔到,我就會推介對方另一條佢喜歡既行程,佢想行邊就行邊,想食乜就食乜,夾得啱時間就一齊食,夾唔啱唔好勉強

子爵府

yurijm 發表於 23-11-25 12:09
平時無乜嘢㗎
飲飲食食有來有往,會互相請客添
所以我先奇怪做乜去旅行會大變身

有啲朋友旅行大變身試咗幾次之後都怕怕

伯爵府

回覆樓主:

自己兩公婆同仔女去最好,點拗點盛第二朝就唔記得,開開心心

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

GreenMaDad 發表於 23-11-25 13:01
我到而家都會同阿媽去旅行,因為佢不停支持我買自己想買既野。

呢句真,我媽喺香港百彈齋主,買樣野左夾右夾價,但去旅行佢係無得彈的,唔會多多聲氣,食乜玩乜去邊佢無意見,有時担心佢行太耐會攰,唸住同佢食d野或搵地方坐下,佢都話ok的,買野更好,永遠只會叫我地買,重要催我地快d買,因為佢明白蘇州過後無艇搭既道理,反而我c6好煩,去親旅行叫佢買野好似攞佢命咁,要三催四請

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊