自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

orange_tree 發表於 23-11-25 16:50
試過同朋友去日本旅行, 佢睇中一條普通中價褲, 都要諗好耐先買, 要行曬成楝shopping centre格價冇再好d先再 ...

如果去日本,時間緊迫,我睇啱就買!
如果無買都唔會比自己行回頭路,時間就是金錢!

水晶宮

bu-b 發表於 23-11-25 13:47
非常同意,去旅行真係同老公仔女去最好,試過加埋其他人,佢就係如其他jm講的類型,結果搞到成個trip個個 ...

我反而好怕一家三口去,我同女都怕左我老公!
黑面神、乜都彈、唔幫手、嘈嘈嘈,阿女都話唔同佢去!

水晶宮

fishballbaby 發表於 23-11-25 12:20
去旅行最好都係自己屋企人「老公和仔女」去最好,親戚朋友就no la,大家想去的、想睇的、想食的也未必一致 ...

我寧願同親戚去,老公,真心no way

水晶宮

peony_so_hk 發表於 23-11-26 00:29
係好煩,試過一次
永冇下次
一齊去玩,搶住埋單,比錢買嘢,因為想用信用咭儲分

抵佢死

侯爵府

anpanmenbaby 發表於 23-11-25 11:38
辛苦你,真係用錢買難受

係呀, 唔用錢就剛剛好喇.

珍珠宮

yurijm 發表於 23-11-25 11:37
我第一次同A家人去
無諗到出晒事
佢係香港無乜嘢,平時唔會乜都彈

平日可以「扮」,如果去旅行需要長時間相處就見真章,真實為人盡現原形畢露。

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

回覆樓主:

有D人本身有錢但孤寒,鍾意格價,睇晒幾條街才決定去邊間買。

有平時好慳,但去外地旅行好闊綽,叫好多但食唔晒無所謂。

侯爵府

2024年龍年勳章

有啲人係咁
奄尖麻煩又唔捨得洗錢
格價要平一分一毫
仲要理埋人地買乜食乜不斷提住你咁樣唔抵
要好好記得今次血的教訓
下次(下世)蟻咬都唔好再同佢一齊去旅行,千祈唔好心軟

伯爵府

回覆樓主:

咁似我同我老公
我專搵名牌,食貴野,佢專搵平野

公爵府

yurijm 發表於 23-11-25 11:30
怕有共同親戚認得,事隔幾個月
終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

真係難為你…明白你心情,你哋總共幾多人去,年齡層是否唔同?

我都試過.. 貼錢買難受。

多年前同我6299跟團去北京旅行(第一次),62係一個一毛不拔嘅孤寒怪,自由時間出去食嘢…明明係我出錢,況且大陸食嘢貴極有限,點都唔俾我叫多啲野食,想食餃子,我話四人起碼兩打,係咁禁住唔俾我叫,食麵又話四人分兩碗,我堅持一人食一碗,因為我肚餓,想叫多啲野隻62係咁嘈話夠啦,返到酒店已經肚餓,我未試過去旅遊係餓住瞓,第二朝落去食早餐,已經見到隻62狼吞虎嚥咁食,佢話之前個晚餓住瞓.. 正衰公,那次我好唔開心,我返到Hk 後同個c6講,以後一定唔會再同6299旅行。

Skytree1000    發表於 23-11-26 12:28

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

之前都分享過
全公司去offsite 有點自由時間
當地同事帶我哋去玩,問想去邊,正常大家都係話行吓買吓當地嘢
去到第一間,我哋睇咗一半,同事A話「都係嗰d嘢無咩特別」想走。大家拿拿聲埋單去下一度,類似翟道翟嘅市集
A為咗睇一對拖鞋,行足廿分鐘續檔試,希望有一間搵到36.5號(36嫌細37嫌大)。大佬啊!幾十蚊貨仔露天市集,檔檔都係嗰d貨㗎啦。成班人陪佢浪費時間,佢好意思話反正大家無咩特別嘢做

到最後到機場,死揀爛揀唔肯埋單,差d俾佢累到上唔切機(狂奔400米上機幾乎暴斃),上到機仲好意思想同唔識嘅人掉位。我已嬲到唔想見到佢,佢仲想一齊坐,都唔知咩人嚟!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我非常同意,我同朋友一齊去旅行,佢會唔介意為咗有個太陽傘用而去聽兩三個鐘推銷講座,我覺得係浪費時間,所以類似價值觀好重要,太慳的人我真係搞唔掂,去旅行無謂勞心勞力計較十蚊八蚊浪費時間,何必

男爵府

2023年兔年勳章

OKC 發表於 23-11-26 11:04
真係難為你…明白你心情,你哋總共幾多人去,年齡層是否唔同?

我都試過.. 貼錢買難受。

最怕咁樣,我曾試過次,原本心情輕輕鬆鬆購物食野,點知有人成日係隔離嚕嚕囌囌,大殺風景,堅無引

男爵府

其實我自己啊爸都係咁,他自己唔窮的但人老左,沒胃口就成日complain我地食野貴!請他食飯樣樣野彈吓話 markup 幾多

去旅行最適合坐cruise! 全包唔洗看價錢

子爵府

jimliu713 發表於 23-11-25 13:29
最怕百彈齋主, 又或者咩都要揸主意果d.

有人出主意,還好d。
最怕果d無所謂,到步食住行乜都彈。
學識左,無所謂先係最有所謂

伯爵府

接線生 發表於 23-11-26 12:00

學識左,無所謂先係最有所謂

Totally agree

子爵府

花$準則個個家庭唔同,消費力一樣嘅叫做好啲,但人與人之間相處就是互相遷就。平時返工已經要咁生活,難得放假絕對想隨心所慾,非必要唔會約其他人去旅行。

男爵府

yurijm 發表於 23-11-25 11:30
怕有共同親戚認得,事隔幾個月
終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

我舊年同表弟一家去日本,全程由表弟兩公婆話事,唔啱食,食小啲,再同女出去食

珍珠宮

babycam 發表於 23-11-26 10:39
平日可以「扮」,如果去旅行需要長時間相處就見真章,真實為人盡現原形畢露。
...

我老公聽我講完
我地有分析過,香港啲洗費可能係A老公俾
旅行開支可能就係A自費先咁大分別

另外回返啲jm先
A係我老公家人,所以我先遮遮掩掩
但咁多年相處,A真係無乜嘢
有傾有講、客客氣氣

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cyyiu 發表於 23-11-26 09:50
我老公就係咁,就算上深圳都可以黑足一日面,因為我覺得hea下,唔駛咁緊張行程!
但佢,搵唔到路,西面,但 ...

嘩,好似某人

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊