自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好淒涼

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

moma1023 發表於 23-12-4 10:54
係呀真係睇到覺得呢個世界好荒謬⋯⋯

哈瑪斯如果當日唔係攻擊音樂會,捉走平民,而係攻擊以色列嘅軍事設施,相信整個世界嘅風向一定會有好大分別

有時世界戰爭真係「一子錯,滿盤皆落索」

希望以巴知道戰爭只有輸,無贏,大家坐低和談,俾雙方國民有抖氣機會

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 23-12-4 10:53
好彩有你去查清楚,等呢到啲人更加明白兩邊玩緊乜,哈馬斯除咗有武裝成員,另一邊廂係搞慈善搵收入,係有 ...

主要原因有其他JM講左
因為加沙對開發現世界第四大氣田, 300億立方米,價值數十億美元
所以以色列要趕晒D巴勒斯坦人走

https://www.vtforeignpolicy.com/2023/10/israeli-bad-intentions-on-gazas-gas-fields/
天朗氣清

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pickballboy88 發表於 23-12-4 11:09
哈瑪斯如果當日唔係攻擊音樂會,捉走平民,而係攻擊以色列嘅軍事設施,相信整個世界嘅風向一定會有好大分 ...
或者以色列有心俾哈馬斯偷襲"成功", 死咁百幾200個平民, 就有藉口俾全世界人去報復。
宗教既理念, 以巴根本唔會有和談, 只要有機會, 雙方必定去戰鬥到底, 直至一方成功取得耶路撒冷既全部主權、就睇下邊一方實力夠強有夠大既靠山。
巴方明顯唔夠以方強, 而家只能靠密密生, 每生一個後代就多一個回教份子, 就有個回教國家既希望, 成為聖戰份子也好, 被聖戰份子利用做人肉擋箭牌去搏同情也好, 人海戰術必定會堅持下去, 回教人士VS 其他教, 比例係1/5 , 但出生率係佔所有新生兒1/3 , 下一代亦必然係回教徒, 將來亦會如佢地教義般, 推廣真主呀拉成為世界唯一的神, 推佢地既教義當法律用.... 到時我都應該不在人世了~

大宅

2024年龍年勳章

公爵府

牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-12-4 11:21
或者以色列有心俾哈馬斯偷襲"成功", 死咁百幾200個平民, 就有藉口俾全世界人去報復。
宗教既理念, 以巴根本 ...

支持你嘅講法,有報導話美國同以色列一年幾前已經收到情報,不過佢哋竟然唔阻止呢件事發生! 就係想借機吞拼加沙!

水晶宮

miyukib 發表於 23-12-3 23:32
唉 好慘好無辜

總之打仗就慘啦!發動戰爭同幫助發動戰爭嘅人都係冇人性!等天收!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

熊熊老婆 發表於 23-12-4 11:38
支持你嘅講法,有報導話美國同以色列一年幾前已經收到情報,不過佢哋竟然唔阻止呢件事發生! 就係想借機吞拼 ...
歷史總是重複發生
每次戰爭的發動必定有個堂而皇之的藉口去掩飾/合理化侵略的事實
我唔覺得呢次係例外

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔明點解2023年仲會有國家支持同容許種族滅絕既事情發生,大倒退呀?搞錯,冇眼睇...

子爵府

2024年龍年勳章

以色列專炸學校、醫院,佢目的想滅族
我每日睇新聞講死幾多人死幾多兒童,真係好心痛!卻無能為力
美國話人地係恐怖分子,佢自己咪恐怖分子囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

伯爵府

tinlong22 發表於 23-12-4 11:18
主要原因有其他JM講左
因為加沙對開發現世界第四大氣田, 300億立方米,價值數十億美元
所以以色列要趕晒D ...

之前以巴同埃及傾好一齊開發天然氣,但我重點係,呢次以巴衝突,我估計兩邊一早傾好加沙啲人要死,因為打到宜家,成個地方都變咗廢墟,咁樣先方便佢地重建,吾洗諗開發嘅過程點安置加沙嘅平民。仲有,三方同意開發天然氣,點解呢場戰事埃及有份參與開發,最後佢角色只係運糧食同能源比加沙平民。點解雙方會係戰事中會比埃及運送呢啲嘢呢。。係咪好可疑呢,以軍趕走其他國家嘅人,只比埃及入去喎,所以呢場戰爭吾係咁簡單,我最想知有幾多隻魔鬼,我覺得吾止係以國,其餘兩邊都好可疑,如果只批評以國,只會便宜咗佢地背後更可惡嘅暴行,仲有我諗多一點,開發資源個過程,如果要哈嗰邊比錢加沙嘅人般,我諗佢地係比吾起,而開發過程又比吾起錢,所以兩方,什至三方想到呢場戰爭一次過解決所有問題

水晶宮

Jone_kuok 發表於 23-12-4 08:28
真係
和平其實好奢侈

真係好奢侈

翡翠宮

lovemisha 發表於 23-12-4 12:11
唔明點解2023年仲會有國家支持同容許種族滅絕既事情發生,大倒退呀?搞錯,冇眼睇...
...

弱肉強食的世界 一直無變
有舊肥豬肉,邊個拳頭夠硬就去爭奪
唔夠硬就出口 /寫字

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

opclk99 發表於 23-12-4 03:57
要滅巴勒斯坦人一早上世紀滅左了,
今次大屠殺其實係為左天然氣,
近年加沙區發現世界第四大天然氣田,

又是錢作怪, 苦了平民百姓

珍珠宮

將來呢個地區會有好多孤兒,孤獨長者,傷殘人士,好慘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lovemisha 發表於 23-12-4 12:11
...

就係美國一路做緊種族滅絕,所以先鬧中國咁對新彊,最變態就係咁多國家一齊附和,真係黐線
放下自在

水晶宮

KenChung_FB 發表於 23-12-4 08:39
哈馬斯挑起戰爭,該死,包括幫忙掘隧道的人。

點解要迫到人哋開打你,你又知唔知呢?,唔知頭唔知路學人評論,又出醜咗都唔知啦,你都係繼續關注中國新聞啱你啲

仲有 打哈馬斯,打到死60%都係兒童同婦女,你覺得啱唔啱呢?

做人連良心都冇埋真係枉為人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊