自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

氹又唔得,迫又唔得,將藥物加入食物即刻連食物都唔食,到底仲有咩方法可以餵小朋友食藥,媽媽餵藥餵到驚,十分之崩潰

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

霸王硬上弓 壓住用針筒迫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大概幾大度?

大宅

BK Milk勳章

我妹細時都系咁,要兩個人捉佢手手腳腳,迫佢食。真係要等佢大個左,明白食藥為佢好

子爵府

幾大?
4歲前我係用灌,一個工人抱住,一個工人夾住腳,婆婆按住頭,我用針筒餵。
唔用依個方法,個幾鐘都食唔完。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幾大?如果BB 至幾歲,夾住煉鼻佢一開口呼吸就灌落口,鬆鼻,快狠準! 大個小小嘅會同佢講唔食藥就要去打針啦!通常我囡會就範! 同埋佢食左藥自己會感覺舒服左,之後唔洗迫,自己埋位食藥。到宜家初中如果唔舒服會主動問我攞藥食

大宅

試吓準備定送藥小食,再加一大杯水,叫佢排先後次序食邊隻先,一手揸藥一手揸水,全部自己控制,我只係扶住佢手,然後唔好抖氣,一啖吞咗佢,一飲完藥即刻飲水再塞粒小食入口。再唔係大人示範一次。我啲小朋友全部咁樣哄佢食藥,叫佢自己控制,盡量唔好灌,唔係一陣吞錯落氣管仲麻煩。

洋房

回覆 D..D 的帖子

而家2歲

洋房

回覆 zitamamama 的帖子

2歲,佢會pu返出嚟,真心激死

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

HellyLam_FB 發表於 23-12-18 23:15
回覆 D..D 的帖子

而家2歲

睇兒科,醫生溝到 d 藥有果汁味

goldpiglet    發表於 23-12-19 01:33

洋房

回覆 MYWY 的帖子

可能我冇技巧,用零食氹佢食藥就有得食黎招用過,佢只佢揀嘢食,不停咁蝦攞嘢食但係唔會食啲藥,最後又係灌佢食藥,一路灌一路pu返出嚟,多數食得一半,有時連一半藥都食唔到

洋房

回覆 pauline_c 的帖子

我都試過啲藥,其實係甜甜地,有啲係提子味都好食,冇乜苦味,都係唔食

男爵府

HellyLam_FB 發表於 23-12-18 22:39
氹又唔得,迫又唔得,將藥物加入食物即刻連食物都唔食,到底仲有咩方法可以餵小朋友食藥,媽媽餵藥餵到驚, ...

我仔細個時都好難餵食藥, 我地用被扎實佢等佢手腳冇得郁, 藥水用針筒係咀角塞入逐少逐少唧入去, 因為佢唔肯開口, 呢個係最好方法, 因為徐左佢唔開口佢仲會吐藥出來, 係側邊逐少唧入佢冇得吐!

男爵府

HellyLam_FB 發表於 23-12-18 22:39
氹又唔得,迫又唔得,將藥物加入食物即刻連食物都唔食,到底仲有咩方法可以餵小朋友食藥,媽媽餵藥餵到驚, ...

我個仔都係咁,之前入醫院完全餵唔到藥俾佢食,幾個姑娘撳住佢嚟食

水晶宮

個人經驗,千祈唔好聽其他人講話夾硬捉住灌佢,真係唔好咁做。。。 我其中有個,就係因為細時被長老咁逼食藥(每次食完其實嘔返出嚟,係嘔到凸,bu完再反胃咁嘔,根本冇用!!!),而家大個咗食藥仍然好麻煩,食親都 panic attack 咁。我好後悔好後悔冇阻止長老咁做。

其實如果只係一般普通病,食藥只不過係舒緩病徵,其實唔食都得。 而家我細路傷風感冒,我好言相勸,解釋食咗會舒服啲,佢都唔肯食就算數。當然,若果生死攸關嗰種就冇法,或者睇醫生時請定醫生同佢講幾句。

大宅

HellyLam_FB 發表於 23-12-18 23:25
回覆 zitamamama 的帖子

2歲,佢會pu返出嚟,真心激死

我仔會用舌頭頂住,Pu 番出黎果下真係激死,我次次叫醫生同一款藥比多一支,因為有一半都係冇食到

珍珠宮

我好彩,除bb 要灌,歲幾自願食

子爵府

回覆樓主:

記得我小朋友細個嘅時候,我將食藥變成一串步驟中嘅其中一環。例如:我叫佢拎住支棍仔糖啜三下、食藥、飲三啖水、再啜三下棍仔糖…. 每次都好順利。

男爵府

HellyLam_FB 發表於 23-12-18 23:32
回覆 pauline_c 的帖子

我都試過啲藥,其實係甜甜地,有啲係提子味都好食,冇乜苦味,都係唔食 ...

我試過用飲完檸檬茶盒,介開個細開口(類似門),放一個超細量杯入去,將飲管插入去,我扮飲再問小朋友飲唔飲成功呃到佢嘅

男爵府

附上照片參考
attach1/tmp/phpFZh6Xt

yuyueng    發表於 23-12-19 12:47

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊