自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.am730.com.hk/本地/濫用公屋-房署收回2200公屋單位-羅淑佩-研仿-好市民獎-設舉報賞金/426414?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0

近期當局加強打擊濫用公屋,不但於去年10月起收緊公屋富戶政策;同時計劃透過「加分」予物業管理公司,加強物管人員打擊濫用公屋的力度。房屋署署長羅淑佩今日(30日)表示,房屋署於2023至24年度收回2,200個因租戶濫用公屋和違反租約或房屋政策的單位。她亦透露將於4月展開新一輪公屋租戶申報,處方亦正研究參照好市民獎,設市民舉報濫用公屋賞金的可行性,但必須要實名舉報及與署方人員會面。

房委會在2023年10月要求首批約8.8萬居住公屋10年以下租戶回報居住狀況及有否擁有香港住宅物業。截至本年1月中,處方已收回約8.7萬份(99.6%)的申報表,其中有約330戶因已移民和擁有私樓而主動歸還單位。但願意署方在去年年底抽選三萬個租戶進行查冊,發現46個家庭(其中6個已如實申報)證實擁有香港住宅物業,處方將跟進發出通知書或檢控。

子爵府

真係聽到我舉報的建議喎

希望我加稅的建議亦盡快被接納

水晶宮

應該啦。公屋係重要的社會資源,唔應該比人當祖屋咁丟空或濫用。

男爵府

初初以為佢追mirror啲人唔係幾好,睇睇吓,佢算做到嘢,表現幾好!贊

珍珠宮

有無得舉報D官做得差呢?

男爵府

SOHOT 發表於 24-1-30 18:35
初初以為佢追mirror啲人唔係幾好,睇睇吓,佢算做到嘢,表現幾好!贊
...

係你哋呢啲人咁井底,一見到人哋追星唔係TVB嘅藝人就盲咗咁往死裏打完全抹煞人哋做嘅嘢。

唔使你讚,我覺得你應該道歉。

男爵府

建議舉報埋d人無用指定袋,隔離鄰舍互相篤灰,增加環保意識。

男爵府

TingTing 發表於 24-1-30 18:37
有無得舉報D官做得差呢?

你提出喎,支持你身先士卒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

最好調整下富戶條線
太離地既收入
一早已足夠買私樓有餘
仲有要俾返市價租金先真係踢得走班富戶
俾真正有需要既人

男爵府

hct300 發表於 24-1-30 18:04
https://www.am730.com.hk/本地/濫用公屋-房署收回2200公屋單位-羅淑佩-研仿-好市民獎-設舉報賞金/426414? ...

真係仲有人唔信政府在土地註冊處查冊,係你有冇物業、土地已經咩都check到。

伯爵府

有沒有得舉報議員扼飯食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

報完免一個月租
肯定好多人參與

別墅

為甚麼要針對公屋住戶?

我也知道很多人偷偷用首置買樓後出租,為甚麼不給賞金告發他們?只識欺凌公屋住戶?

子爵府

Doriki 發表於 24-1-30 19:25
為甚麼要針對公屋住戶?

我也知道很多人偷偷用首置買樓後出租,為甚麼不給賞金告發他們?只識欺凌公屋住戶 ...

因為輪候公屋的人好多好多,佢哋覇佔社會資源,並非真正需要援助,建議呃綜援金要同樣處理,因涉及公帑。
但首置買樓並無霸佔寶貴的社會資源喎,佢哋層樓並不是由公帑資助。當然出租是遺規,但並非影響到其他市民的權益

hinhin_ma    發表於 24-1-30 23:43

子爵府

hct300 發表於 24-1-30 18:04
https://www.am730.com.hk/本地/濫用公屋-房署收回2200公屋單位-羅淑佩-研仿-好市民獎-設舉報賞金/426414? ...

有賞金嘅話,咁就唔同啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

SOHOT 發表於 24-1-30 18:35
...

唔係真係以為佢一個人構思呀?樓上jm同之前都有市民提議過,只不過係遲到好過冇做

侯爵府

德政

男爵府

隨便抽三萬户都查到四十幾户有物業,建議全查

水晶宮

Doriki 發表於 24-1-30 19:25
為甚麼要針對公屋住戶?

我也知道很多人偷偷用首置買樓後出租,為甚麼不給賞金告發他們?只識欺凌公屋住戶 ...

咁你舉報嘛,已經幾單係要坐監+嘔返租金出黎,你冇睇新聞咩?公屋戶有樓都未去到又拉又鎖。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

delll 發表於 24-1-30 19:37
隨便抽三萬户都查到四十幾户有物業,建議全查

原來只係抽查3萬戶
香港有成85萬個單位 真係要逐批逐批全查

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊