自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我公司年年都係 2-4%

男爵府

sogreen 發表於 24-2-24 21:30
在BK係平行時空,你信係好就好。你見到有人開post做Bank出4.2個花紅再加8%人工,但出面都講金融業裁員放無 ...

亦都有銀行要d唔知BM定RM轉番做sales跑數,唔肯轉就要走人~
所以真係平行時空!

我自己做果行唔係金融,2023花紅cut一半,凍薪~
今年2024,花紅係2023既8折,人工調整一般得2%

子爵府

2024年龍年勳章

coldpanda 發表於 24-2-24 21:12
明明政府早排先話報稅人士三年間少左廿幾萬人
薪俸稅收少左百幾二百億

D言論酸到....
咁有JM加人工都唔高興
係要全HK人個個都衰先得

珍珠宮

shirley784 發表於 24-2-24 19:41
見到 bk 好多人今年加人工同花紅都好好 , 即係市道仲係好 ?

我公司有個大牌,上年已是2個月花紅!

今年就出,話一定有多無少!

我係另一牌,無份

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得呢個世界好大
每個人都有自己際遇,人哋講咪戥人開心吓囉,唔駛酸wor (係真嘅,幾好,證明個市仲有希望;係吹水嘅,我無所謂,恭喜完又唔會變真,佢開心就好)
我妹做嘅行業超受疫情影響(有排未見岸),過去幾年太差了,幾年無見bonus, 今年都未回升但普遍加3%,我妹升職加9%(唔係大升,係小升),算執返d。但裁員潮仲未過,唔同部門有唔同壓力

我自己就….仲有工返當贏咗,唔期望了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

shirley784 發表於 24-2-24 19:41
見到 bk 好多人今年加人工同花紅都好好 , 即係市道仲係好 ?

近幾年都有人工加, 仲有雙糧同花紅! 感恩~
今年仲未出花紅...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

在BK係平行時空,你信係好就好。你見到有人開post做Bank出4.2個花紅再加8%人工,但出面都講金融業裁員放無 ...

朋友私行, 今年係佢入行20年嚟最差。

民房

利申 我都係做bank, 今年出左大約3.5個月花紅.. 我地bank反而仲好過上年, 當然間間業績唔同啦

公爵府

好媽媽勳章

一路向北 發表於 24-2-26 11:25
利申 我都係做bank, 今年出左大約3.5個月花紅.. 我地bank反而仲好過上年, 當然間間業績唔同啦
...
係啦!其實間間公司業績唔同、客路又唔同,有乜咁奇??好似早排咁,朋友同我C6做同行(同行,但客路唔同),唔知講開乜我話C6成日要OT,朋友就好震驚(佢覺得我C6呃我,其實出軌mode),朋友公司真係凍薪+無花紅(以前有),但我C6公司真係業績ok(係差過上年少少,但都ok既),佢又有加薪又有花紅 (花紅同上年差唔多,因為我每年填報稅表,C6會俾公司print俾佢份全年總薪既表俾我)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Png 發表於 24-2-26 09:58
D言論酸到....
咁有JM加人工都唔高興
係要全HK人個個都衰先得

係囉...其實大圍市道唔好, 但又唔代表全部都衰既。
咁總有人加人工出BONUS, 講真, 通常自己朋友, 反而未必「放閃」....可能咁, D人先在BK 開心SHARE!

Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊