自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

感覺亞媽無咩安全感, 死左老公, 個仔又唔生性, 所以未雨綢繆想辦法儲定D錢養老, 所以先攪出單幫亞哥買保險然後受益人係自己, 雖然係怪同唔啱, 不過錢係佢供既, 對亞哥無咩損失, 又唔洗講到好似想謀財害命咁, 佢都係古古惑惑地為自己將來打算

個仔無比家用, 亞媽動用左佢既錢, 雙方都有唔啱架啦, 但係點樣都好, 呢D係家事, 而且只係十幾萬, 你覺得亞媽對你唔住咪疏遠佢囉, 點都唔應該拎上東張公審亞媽

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講真, 就算阿仔點冇錢比, 都唔可以咁樣轉左張單, 無啦啦熱幫人買份保險又係

大宅

bobomia 發表於 24-3-5 10:53
阿媽瞞住舅父自費幫佢買保險,阿媽自己出錢,其實舅父無蝕底,真係出事應該可以claim到錢添。

咁做係咪因 ...

好多時保險做唔夠數,就會炒左你,所以我估佢係自己買黎頂數。好多保險儲蓄成份好高,十幾廿年冇事可以拎得返舊錢,頭個兩年又回返好多佣,未必係諗佢有事去claim錢的。有啲公司自己個份係唔計落跑數條數的。

樓上有啲post話佢冇專業操守,我就係度諗,可能真係冇,師奶經紀一名,又冇單,想繼續做咪唯有要做呢啲嘢入落自己條數度囉

但係中國人道德倫理黎講,呢件事真係唔洗去到東張西望話自己個阿媽

水晶宮

個單親媽媽冇安全感所以睇$大,不過個仔真係唔生性,哎,分開算了

大宅

Goldfat 發表於 24-3-4 22:11
其實東張唔應該報道,因為人地家事,一家唔知一家事。

同感

公爵府

LokB 發表於 24-3-6 12:01
我正想問
份單係個細妹自己買,自己供?
受保人係亞哥

係,阿哥當初知情簽左名,但當初既受益人係邊個我就唔知,中間阿哥簽名改受益人係阿妹,但阿哥話唔知情下簽左
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

LokB 發表於 24-3-6 12:01
我正想問
份單係個細妹自己買,自己供?
受保人係亞哥

delete

公爵府

Jay_mi 發表於 24-3-6 17:41
好多時保險做唔夠數,就會炒左你,所以我估佢係自己買黎頂數。好多保險儲蓄成份好高,十幾廿年冇事可以拎 ...

認同
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

個阿媽做保險操守好有問題!

大宅

shop_baby 發表於 24-3-7 22:03
係,阿哥當初知情簽左名,但當初既受益人係邊個我就唔知,中間阿哥簽名改受益人係阿妹,但阿哥話唔知情下 ...

如果最初係冇填,就係法定受益人,即係配偶、子女順延。過左若干年後,阿哥身體差左,如果一個大吉利事,阿妹就怕自己拎唔到錢,就改返受益人做自己。

保險至少供兩年,真係唔知佢係咪當初為奬金供左先,之後又計過又唔想斷就偷偷繼續供。有可能呢份保單收益好好都未定,如果密謀定為謀害阿哥做受益人嘅應該就唔使中間改返

子爵府

wln 發表於 24-3-5 01:51
係呀!有啲人,真係好似全世界圍住佢(emoji)咁,只懂接收,唔付出,好自私。佢家庭教育一定出咗問題!

正 ...

東張而家真係好煩,成日講埋哂d家事,無人想知,洗唔洗我又報東張,我阿媽有公屋趕走我地 ,99又唔同我湊仔,又唔關其他人事,點解咁多人將家事搬上電視?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊