自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係要請教信教D JM,話說當晚兩圍主家席,佢地信教,兩枱坐哂女家親人。乜唔信教嘅男家親人,唔可以同枱食飯?乜佢個主咁樣教佢?等女家D姨媽姑姐以為個新郎男家無人無物咁。下次佢結婚,咪預我了,亞門,反正梨茶都飲埋。

男爵府

kaiyui_BB 發表於 24-3-29 09:46
SORRY 喎, 如果我心裡有答案就唔洗出POST 出黎問, 我亦沒有"選擇性接收" 我應該唔識你, 你都應該唔識我, ...

算唔算自打嘴巴?

其實你作為新抱,嫁入男家
同老公呀哥個仔唔熟好正常
但係男家角度 自己親兄弟既子女結婚
真係好親,自己唔打金器講唔通
除非人地唔擺酒
attach1_sign/tmp/phpfr0RPo

子爵府

jarjane 發表於 24-3-29 12:38
唔使啦,禮尚往來OK啦
我同我姨甥仔冇乜兩句,但係佢結婚我仍然做厚禮,係因為我俾面我家姐,我結 ...

Yes 我覺得係睇同長輩個關係如何,係俾面個長輩。如果個長輩同自己關係好,佢仔女結婚會打金器重手啲

子爵府

ggiee 發表於 24-3-29 18:03
算唔算自打嘴巴?

請問我怎樣自打嘴巴呢? 我係睇完jm 們既建議先作決定。 只不過我打漏左「咁樣」兩隻字,就變左另一個意思. 對不起這位好言回覆既jm,因為我既錯失加大意,令閣下曲解左意思,再一次提醒我言詞要謹慎

子爵府

ggiee 發表於 24-3-28 00:41
其實你心入面都有答案啦
Jm們講完你既回應都係比人感覺選擇性接收
咁有咩好問呢?

仲有如果我(咁有咩好問?) 咁呢位jm 又得意喎, 咁你又「有咩好答呢」??? 真唔好意思,因我無聊既問題,令呢位jm 浪費寶貴時間,浪費精神去回答我呢位原來心中有答案而我自己本人都唔知既有咩好問既問題添😏

男爵府

ggiee 發表於 24-3-29 18:03
算唔算自打嘴巴?

Yes, 我都預左第時兄弟姐妹d仔女成家立室時都會打金比佢, 趁金價低時要入定

水晶宮

waic 發表於 24-3-29 16:37
我係講緊你post 比我睇周生生果啲品牌系列,因為我買過,最多我係會員比個折我,因為全部公價。
甘你話同 ...

Agree.我都不會買「一口價」金器,因為並非四條九純金。要買最好買按重量計算的四條九金器。

Btw,老公那邊的親戚,佢自己負責番賀咩野,我不會干涉。費事一陣賀得少,比人話係我背後影響。何況跟男家那邊素來沒咩好交情。

子爵府

就係問個c6佢話叫我揸主意呀,我又未試過用咁既身份比賀禮,先係到出post 問呢d《有咩好問》既問題

BTW,原來可以又金器又現金既

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

雖然見得少都要俾一隻戒指仔同俾少少人情

子爵府

myliemama 發表於 24-3-29 07:19
如果結婚時,老公家姐一家只封「朋友價」人情,無金器,一年見一次,無感情。到佢個仔結婚時,我哋仲要唔 ...

我結婚時姑9都係做普通人情,冇俾金器,佢老公好多年冇見,連團年,老人家生日及白事都唔出席,個仔都成年冇見,到佢仔結婚時,我都只係會封禮金。

珍珠宮

Astra00 發表於 24-3-30 07:33
Agree.我都不會買「一口價」金器,因為並非四條九純金。要買最好買按重量計算的四條九金器。

Btw,老公那 ...

男爵府

樓主都係認真對待問題才上來問吓意見,問一百個人都有唔同答案,無須動氣。正如我姪仔,兩圍坐外姓人,佢都覺無問題架。有時新人唔識規矩,無可厚非,但係新娘老豆係牧師,點都識D人情世故呱?都無提點吓,所以個backdrop就係冧落主家席,失禮人家。擺得酒就係跟傳統,做到不倫不類,佢個主咪警示成班人做得唔妥當。

大宅

kaiyui_BB 發表於 24-3-27 15:02
唔係好熟, 一年見兩三次,應該封人情/金器?

我會比cash,因為金器係比女方個邊!

男爵府

花花b 發表於 24-3-28 19:27
係呀,我都覺已經唔會跟傳統咁 。上次老公佢妹嫁人,佢仲有另一個細細妹嫁左,竟然佢一家三口同我一齊同62 ...

所以一般人多數交帶聲,辦得好好睇睇,意思係免招人話柄。你是嫂子都知唔妥,更何況其他賓客。我姪仔個家人,男家上上下下都幫過手,姑姐出手好多次。而事實係無人帶個新娘來寒喧一番,我哋基本上係唔識個新娘,男家親人連朋友都談不上,咁你哋話點做才適合?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

erica-camy 發表於 24-3-30 17:33
我會比cash,因為金器係比女方個邊!

結咗婚啲金器都屬於佢兩公婆,邊有話歸女方定男返!

男爵府

各位JM 對我都好厚道,我仲諗住沙田牧師嫁女,果日好多人去架,一定有人為佢哋護航。冇野嘅,佢哋最興禱告完,D罪業又被赦免,幾年後又係好漢,得咗。呢D唔係祕密,佢D教友都知㗎。唔識男家人唔緊要,第日個蘇哈跟女家姓或者姓耶,我就話你哋本事。

侯爵府

kaiyui_BB 發表於 24-3-27 15:02
唔係好熟, 一年見兩三次,應該封人情/金器?

我上年同case,
買咗條細細地5-6000金手鍊送比姪仔。
P.s.係我堂堂阿哥個仔,同埋因疫情4年無見

男爵府

男家親戚多數封利是,最實際

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊