自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

哥哥學歷麻麻,但有心機補,但2次都唔合格,係無料定唔夾?
我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

水晶宮

Locherry1215 發表於 24-3-29 00:41
我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

唔合格還唔合格

咁佢有冇進步?

伯爵府

Locherry1215 發表於 24-3-29 00:41
我仔英文底子都差~
上年12月到3月~
有幾麻麻?
呢啲自身難保仲點教人?

翡翠宮

回覆樓主:

小朋友幾大?
每星期補幾耐?
如果小朋友本身個底都差
哥哥每星期只係補1-2個鐘
好難希望半年就能變得好!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

上年12月至3月? 即係只補了3、4個月? 好短時間咋喎,唔好期望突然變合格

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

合格是底線

伯爵府

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

語文能力係要時間浸尤其係作文,本身英文底子差唔會咁快見到功效,好多嘢要執。不過都期望有啲進步。
有冇睇過份卷唔合格係喺邊方面出問題?有冇俾份卷俾補習哥哥研究吓?等佢知道點專攻改善兒子啲弱項。
補習哥哥學歷點麻麻法,咁當初點解會用佢?

男爵府

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

中學?小學?幾年班?

珍珠宮

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

12-3月,只補3至4個月,每星期共補幾多個鐘?
你小朋友以多年級?P1追番合格唔難,高年級就冇可能短時間喺語文(中英也是)有太大進步。

侯爵府

2024年龍年勳章

補習哥哥學歷有幾麻麻?DSE level 4?
除非佢係做義工/收得勁平,否則我會換人,至少要有一粒星先考慮

男爵府

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

你小朋友幾年班?邊類學校?唔合格都要睇邊份卷同點失分

如果係小學普通津校,英文卷題目好淺,有得操卷,grammar 個part 無可能會唔合格
如果comprehension 唔合格,要睇下佢係睇唔明、定係Long question 答案錯grammar
有心機教係好,但都要有方法教先得,好既老師講兩句俾幾個例子已經可以教得識d學生

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

本身補習哥哥咩學歷,你小朋友成績如何?幾大?

子爵府

自己讀書叻、學歴高唔代表識教人。

如果要教人,先要自己徹底明白課文後再消化,之後將腦內知識轉化為語言,有條理咁講解出嚟。係唔簡單嘅一件事。

宜家嗰哥哥自己本身都搞掂自己,咁點期望教到其他人?

珍珠宮

幾年班?

小學英文要好首要執好grammar,因為英文唔係自己嘅第一語言,要知點解咁樣用,個形式係點,你個私補掂唔掂?再加閱讀,操作文,睇西片操聆聽,即如此類….方法岩就會進步….

連合格都冇,咁同班同學呢?係咪份卷好深?搵出問題,可能都要轉轉補習老師….

別墅

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

英文唔係學同補番黎
英文係靠睇同聽經長時間去浸出黎

只有三個月⋯就算哥哥識飛都無用
有乜可能三個月可以由仔底子都差補到合格/好?
哥哥自己底唔好⋯我跟本唔會請佢
情願貴啲請個識改英文作文嘅
補習英文⋯係補英文作文
英文作文包括文法、串字、標點、句段是否通順

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔合格還唔合格,即係有冇進步?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我女小學換左4個老師
只能講一句,搵個本身識既係最好
本身4個中3個都識,3個因為讀完大學/佢地差不多畢業所以先轉。另一個係網上搵嶺南大學讀英文翻譯,我女考試出嚟嘅不堪一擊!! 亦都係4個人工最高!玩左3個月直頭唔補,反而我女成績仲好左

別墅

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

除非補習老師有國際考試證書帶黎
如果唔係⋯我請佢時會俾本高中嘅proofreading 佢做幾頁⋯啱曬我咪請佢囉
我仔高小(一上小學四年級)已開始做中一proofreading
升中後試卷考試⋯一版版咁考proofreading
如果做得唔好可以失好多分
attach1/tmp/phpYGGY6B

別墅

過來人,仔仔小學數學不嬲屬於中上,上到中學跟唔上要搵補習,第一個補習老師都有5星星,態度又好,但可惜經驗淺,仔仔反而越補越差,考試得廿幾分。同太太商量過要馬上換老師,第二個明顯有針對性去教導,之後第一次test都有60分,學校都話有好明顯進步。所以,今次令我知道唔可以有猶疑,唔對路要立刻決定改變,反則受害人變咗係自己

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我仔英文底子都差~
上年12月到3月~

學歷麻麻,咁可以教到咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊