1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔2022年12月出世屬於細b,打算2025年讀幼稚園。之前有返過2個月cpda(12-15個月),依家就吾考慮幫佢升班住,心情都幾矛盾,吾知比吾比佢繼續上其他堂好
請問會吾會有咩堂推薦岩佢上?如果吾讀N班直接考幼稚園又可吾可以適應到?

因為我第一胎 無經驗,希望大家指點下

別墅

我女 2021年12月,今年直接讀 K1,其實諗住適應 K1 讀 N 班,咁讀 N 班都要適應

我寧願帶我女多 d 去公園,接觸下大自然,仲會帶佢去康文署既兒童遊戲室,接觸下小朋友,學習相處,d 哥哥姐姐唔會就佢,等佢自己面對,順便接觸下小朋友 d 病菌,如果唔係返學只會係病既開始。

別墅

l.waiii 發表於 24-3-31 15:13
我個仔2022年12月出世屬於細b,打算2025年讀幼稚園。之前有返過2個月cpda(12-15個月),依家就吾考慮幫佢升班 ...

我個女都係2022 12月呀,有報n班,想佢學下同其他小朋友相處,始終同大人玩同埋小朋友係有啲唔同。不過都會俾佢上下其他playgroup。俾佢放下電。

子爵府

Sonvvvson 發表於 24-4-3 11:53
我個女都係2022 12月呀,有報n班,想佢學下同其他小朋友相處,始終同大人玩同埋小朋友係有啲唔同。不過都 ...
今年年尾先返學?

別墅

satanail 發表於 24-4-3 13:46
今年年尾先返學?

係呀

別墅

sillysi 發表於 24-4-3 03:03
我女 2021年12月,今年直接讀 K1,其實諗住適應 K1 讀 N 班,咁讀 N 班都要適應

我寧願帶我女多 d ...

所以今年9月開學?甘當初面試個d有無咩難題

男爵府

我個仔2022年12月出世屬於細b,打算2025年讀幼稚園。之前有返過2個月cpda(12-15個月),依家就吾考慮幫佢升班 ...

我女都冇上N班,只係一星期一堂既playgroup 分離班就冇啦

別墅

l.waiii 發表於 24-4-3 17:40
所以今年9月開學?甘當初面試個d有無咩難題

我女 9 月直接讀 K1,可能我日日帶佢落街 2 次,平時帶慣佢去兒童遊戲室玩,我亦盡量唔干涉佢同其他小朋友相處,佢唔驚人。

我只去左 2 間幼稚園面試,面試時佢啱啱 2 歲,1 間老師叫佢入積木,砌積木,佢一句野都唔講,但玩玩具好快,仲捉住老師手去砌,另一間佢入到去已經想跟哥哥姐姐行嚟行去,老師帶佢去參觀,成個鐘跟住老師都無喊,校長話佢肯離開父母視線就俾佢去做,最後兩間都收左。依家收生不足,佢驚過你。

大宅

你住邊區 ,我囝在堅尼地城間wittyland返分離班 ,然後再轉讀pn的,我覺得效果好好,老師好細心,初時囝囝係有喊,但好快已適應到,如你有興趣可以試下堂wo
比個電話你查詢 28178132

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 l.waiii 的帖子

我個女都係2022年12月,有報n班

別墅

發表於 7 天前 |只看該作者
iris_ht 發表於 24-4-25 16:24
回覆 l.waiii 的帖子

我個女都係2022年12月,有報n班

係咪N班讀一年 三歲幾再K1甘?

別墅

sillysi 發表於 24-4-20 22:15
我女 9 月直接讀 K1,可能我日日帶佢落街 2 次,平時帶慣佢去兒童遊戲室玩,我亦盡量唔干涉佢同其他小朋友 ...

我地依家決定左直接報K1 睇下收吾收,我都成日帶佢去玩,都見佢成日撩人玩,不過佢好多指令都吾係好得 我都好擔心。我見人地話一歲都未到去 in N班,要講到野 配對 入銀仔(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

過來人不建議參加playgroup, 如果要參加,必須參加有教署註冊受監察的或非牟利組織的中心

雖然教育局認定Playgroup並非「教育課程」,但不少機構卻標榜以遊戲來學習,培育學生全人發展,明顯是提供教育服務。但目前Playgroup的導師資格、師生比例、課程內容等不受教育局規管,無法保證其質素及成效。

再者,Playgroup的服務對象是幼兒,機構的環境衞生和防火措施等條例保障不夠嚴格,容易衍生意外,如早年有傳媒報道發現,位於唐樓及商廈的Playgroup教室防火設備不足,亦無安裝窗花等防止兒童墮樓。

原文網址: 未受《幼兒服務條例》監管 Playgroup危機四伏? | 香港01

https://www.hk01.com/article/254472?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊