1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB而家22個月大,仲未夠兩歲,我奶奶一日俾3杯雪糕俾我BB食。自從佢俾雪糕佢食,BB就唔肯好好咁食飯,食正餐要氹先食兩啖,好快就話飽飽。轉個頭就扭食雪糕。BB仲要係咁俾人話佢曳。我心諗唔係佢會搞到咁!我有表示過不滿,有一晚BB唔食晚飯我唔俾佢食雪糕。BB就尖叫大哭。第二日,我奶奶見我唔鍾意,佢就趁我返咗工就靜靜雞餵佢食。我放工返嚟,就見到雪糕杯支匙羹同封住雪糕張紙被BB掉咗喺地下。我奶奶仲要講BB似佢,佢好自豪咁講佢細個都係唔食飯,只係食雪糕。我老公仲幫住佢阿媽話,BB唔肯食野,至少肯食雪糕丫。我真係人都癲,頂唔順,唔知點解決!😨我小時候阿媽管得嚴,生活好有規律,即使大個些小學食零食阿媽都會只俾我食幾粒,食完就冇,冇得扭。而家咁搞到我BB腸胃都好差,一係就便秘痾唔到poo poo,一係就肚痾。我唔俾BB食雪糕仲講到好似係我錯,搞到個囡喊。

別墅

3杯真係太誇張.....
不過開左個頭,而家真係好難收,一收小朋友就發顛
最多將雪糕變做甜品先,後續再慢慢戒,一次斷應該冇可能架啦

我覺得必須要同99好好溝通先...冇可能食雪糕當食正餐,
唔係飯唔食粥試下,可以試下麵,或者麵包都好呀
蒸下雞脾肉比佢用手拎住黎食都得呀
我小朋友都係好易食厭一樣野,唯有成日換口味

別墅

3杯真係太誇張.....
不過開左個頭,而家真係好難收,一收小朋友就發顛
最多將雪糕變做甜品先,後續再慢慢戒,一次斷應該冇可能架啦

我覺得必須要同99好好溝通先...冇可能食雪糕當食正餐,
唔係飯唔食粥試下,可以試下麵,或者麵包都好呀
蒸下雞脾肉比佢用手拎住黎食都得呀
我小朋友都係好易食厭一樣野,唯有成日換口味

別墅

Deleted(重複)

洋房

謝謝你嘅建議!其實我都有俾粥,粉麵,麵包嗰d佢食,但就係咩都唔肯食。唯有好似你咁講成日換口味試下。其實佢歲半前都幾肯食野,而家養成咗呢個習慣後,就咩都唔肯食。真係好頭痛。雖然佢咁樣食雪糕,但比之前瘦咗,所以好擔心佢唔夠營養

複式洋房

BiE11 發表於 24-4-8 15:16
BB而家22個月大,仲未夠兩歲,我奶奶一日俾3杯雪糕俾我BB食。自從佢俾雪糕佢食,BB就唔肯好好咁食飯,食正 ...

睇到雖然內心有千萬個嬲你奶奶
但唯有正面啲諗下點樣改正
佢鍾意雪糕 可能鍾意甜 試下轉做Greek yogurt+不同生果? (好似大人咁 怕肥 轉食yogurt+nuts 高蛋白質同有營養)
我諗到仲有整甜甜地pancake+生果?
飯麵包果啲係點樣唔食法先?整好多花款味道都唔食定點?bb咖哩有無試過?

大宅

老公唔幫你呢點,你點努力都係白費,可能忍到入n班至可以改善。

複式洋房

1日3杯咁多,好離譜

子爵府

真係辛苦媽媽啦,未夠2歲,真係唔建議食雪糕,何況一日三杯,唯有從吸引BB飲食著手,大部份小朋友都喜歡飯糰、壽司,蛋餅、乳酪pancake(pancake上加純乳酪、生果),輪住試,BB見有新野食,可以吸引到佢

大宅

回覆樓主:

大人都唔會一日食3杯雪糕,何況係bb

別墅

一齊住?

洋房

回覆 Cheukyu04 的帖子

感謝你!我會俾bb試下

洋房

回覆 hearsay14 的帖子

係呀,搞到我一路返工一路都會唔開心,好擔心。BB又越來越曳,唔聽教,真係好頭痛。可能真係到時返學先會好d

洋房

回覆 CCHINGC 的帖子

感謝你嘅建議!我會試下整俾bb食

洋房

回覆 Pebe88 的帖子

Yes

別墅

你奶奶咁,我估bb大d,你同奶奶仲多爭拗

複式洋房

BiE11 發表於 24-4-8 15:16
BB而家22個月大,仲未夠兩歲,我奶奶一日俾3杯雪糕俾我BB食。自從佢俾雪糕佢食,BB就唔肯好好咁食飯,食正 ...
始終雪糕係牛奶,俾BB食太多可能會令佢消化不良!我囡腸胃都差,所以我到佢1歲先夠膽俾佢試少少,加上我哋餵有益生菌嘅奶粉,所以佢個腸胃好過以前好多,依家飲緊嗰隻係雅培出嘅心美力,有齊HMO同NTS對BB腸道同免疫力都好,胃口仲好左添

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

除非唔同住
又或者有工人姐姐湊
開左個頭好難搞
仲要老公都唔撐你

水晶宮

一日3 杯雪糕,就算肯食正餐都好過份,大人都唔會食咁多,更何況唔食正餐。因住營養不良。

大宅

一日3 杯雪糕好離譜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊