自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

勁!13 歲仔揸電單車,又上公路,馬路及行人路上穿插,又載人。

https://hk.news.yahoo.com/13歲男童在元朗區疑駕駛電單車-涉7宗罪被捕-164539855.html

警方昨晚在元朗拘捕一名13歲男童,涉及危險駕駛、無牌駕駛等7宗罪名,現正被扣留調查。

警方表示,早前留意到網上片段,顯示一名男童在上星期五先後兩次在元朗區駕駛一輛懷疑電單車,分別在青山公路元朗段及水車館街行駛,並在馬路及行人路上穿插。在青山公路元朗段行駛時,車上亦載有另一名男童。經調查後拘捕這名男童。

警方重申,危險駕駛屬嚴重交通罪行。違例者一經定罪,最高刑罰為監禁三年及停牌至少六個月。警方將會繼續加強執法,打擊道路上的嚴重交通違法行為,以確保道路暢順及保障道路使用者安全。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

東張昨晚有講,原來得13歲係電單車,如果有意外,累人累物,十分危險,拉得好,要有阻嚇性懲罰!

水晶宮

拉得好。呢單應該拉埋父母,買車要錢,咁大架車放係屋企,無理由唔知。咁樣由得個少年唔戴頭盔係馬路上風馳電掣,害己害人。

侯爵府

嗰男仔喺大6新移民, 前日仲出抖音片, 用普通話及簡體字講:你覺得我怕嗎?冇教養兼寸寸貢, 仲當左自己响大6, 後來知衰先刪除條片!

男爵府

newme 發表於 24-4-9 05:59
勁!13 歲仔揸電單車,又上公路,馬路及行人路上穿插,又載人。

https://hk.news.yahoo.com/13歲男童在元 ...

唔係好串既咩。仲放上斗音

大宅

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-9 07:33
嗰男仔喺大6新移民, 前日仲出抖音片, 用普通話及簡體字講:你覺得我怕嗎?冇教養兼寸寸貢, 仲當左自己响大6, ...

唔怪之得亂咁嚟,上面d電單車失驚無神可以係身邊駛過!

大宅

警方真係好厲害,咁都搵到佢出嚟。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

但得13, 判佢重極都有限!所以佢同佢屋企都唔驚!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

分分鐘拉完佢咪又係警誡之後又放生佢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

拍抖音條片個IP在大陸, 即係星期六日就返大陸, 返學就落返嚟香港, 典型大6新移民生活摸式, 仲將大6啲「好」習慣帶來香港

瑪瑙宮

大廚勳章

newme 發表於 24-4-9 05:59

https://hk.news.yahoo.com/13歲男童在元 ...

應該先拉佢父母返嚟傾吓。。。冇父母就搵佢監護人。點解可以俾佢咁做無睇實佢。架車邊個買俾佢先?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

香港慢慢會愈來愈多呢類香港人
琴日東張仲有個係馬路飛單車嘅小朋友,又係大人唔理,唔知警方有冇搵埋出黎警戒

伯爵府

黑心啲,我寧願佢畀車撞死,好過將來佢撞死更多無辜市民。

珍珠宮

cy101 發表於 24-4-9 07:47
唔怪之得亂咁嚟,上面d電單車失驚無神可以係身邊駛過!

大陸啲電單車時不時剷上行人路行走

珍珠宮

kl1 發表於 24-4-9 08:01

係撞得死佢就好呀,唔好因為搞到啲車避佢要連累到其他人

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-9 07:33
嗰男仔喺大6新移民, 前日仲出抖音片, 用普通話及簡體字講:你覺得我怕嗎?冇教養兼寸寸貢, 仲當左自己响大6, ...

只睇只睇標題,已經知道係國內青年人,因為我返鄉下都見識過國內年青人好細個已經識揸電單車,甚至揸大人私家車!

伯爵府

waic 發表於 24-4-9 08:01
香港慢慢會愈來愈多呢類香港人
琴日東張仲有個係馬路飛單車嘅小朋友,又係大人唔理,唔知警方有冇搵埋出黎 ...

所以電動單車、風火輪之類唔適宜喺香港行走,運輸署仲話研究點樣合法化,當合法化之後就成街都係,更容易撞到路戈,尤其老人及小童,真係會害死好多人。反而應立例無論乜用途都好管有都算犯法。

伯爵府

Cathy1121 發表於 24-4-9 08:17
只睇只睇標題,已經知道係國內青年人,因為我返鄉下都見識過國內年青人好細個已經識揸電單車,甚至揸大人 ...

香港一樣有,好多年前一個童軍高級領袖縱容佢小朋友揸大膽車,只不過香港少啲又或者無人發現。

侯爵府

kl1 發表於 24-4-9 08:01

條(emoji)仔死不足惜
但會害死撞佢個司機

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊