自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咩叫煩?家係大家都有份! 家務可以請姐姐幫忙但家事大家都要参予,尤其教養子女, 千其咪覺得攞錢養家大哂!

大宅

redhot 發表於 24-4-9 17:08
咁點解個男人有得放工,ftm冇得放工me time呢?

休息時間唔同啫
ftm小朋友返左學咪me time
佢地放左學先開工
咁一定係遲d收工
返全日學個d,仲多時間
返工嘅話,可以慢慢去歎個早餐?
可以瞓下晏覺?
可以去行山做運動?
真正7×24嘅ftm,只有係初生bb至未返學時期

大宅

薯圈 發表於 24-4-9 17:21
咁點解做ftm可以瞓晏覺?唔想煮個日可以叫外賣?嬲個陣可以發老公脾氣?而在外返工嘅人唔可以瞓晏覺?唔可 ...

講得好啱
其實如果覺得ftm咁辛苦
不如調返轉,女人出去返工搵錢
叫個老公做ftd啦

伯爵府

manyan2014 發表於 24-4-9 21:04
我生完第2件ftm左3、4年,冇工人,冇長老,C6輪班唔係日日回家,獨力湊newborn& 3歲其實係超忙。當年真係好 ...

無錯,其實做ftm最辛苦係小朋友仲細時,捱到上咗高小會好好多,上埋中學直情係爽。

我覺得兩公婆如果要執拗點先係公平分配所有工作,根本唔會有結果。有人好憎返工,亦有人好憎做家務,邊樣辛苦D,其實真係好個人。

互相體諒的夫妻一定係行得最遠,對仔女最大益處。兩夫妻如果都以家庭和諧為首位,就唔會咁斤斤計較。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

忙?日日㷛湯甜品煮九大鬼?

我仔d同學媽媽湊左返學,八點返大陸,4:30返嚟接仔,自己安排啦,ftm唔係工人,攰咪叫外賣

幼稚園前係辛苦既,小朋友比較扭計

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢啲野無得講到明規則係點,
一家人做夫妻ge
如果做老公覺得老婆做ftm佢就唔想幫下手搞下屋企野
咁佢唔應該「娶老婆」
只要請工人,請家庭助理,請補習老師
搵性工作者解決需要,請社工做自己同仔女的心理治療等等

如果佢試過請哂呢啲人,就寧願娶返個老婆,間中幫下手做個唔豬的隊友,會發現原來娶個好老婆係好抵

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-9 20:19
你咁講,女人唔做FTM唔結婚生仔咪得囉。
我討論緊既係家庭分工唔係一早傾好架咩
...

做ftm就要24小時on call做晒家務,老公唔駛照顧唔駛陪玩陪讀書? 你擺明係大男人一名啦!
關乜事唔做ftm唔結婚生仔事呢?男人有事業 女人犧牲左無左事業 ,現今女人都讀好多書架 !你呢個男人仲停留在古時呀!

我依家有話要求男人做野,仲要男人24小時on call,及做晒家務照顧晒仔女咩?

你都9唔塔8!

伯爵府

我有個由細玩到大的男性朋友,最近聚會同我哋一班青梅竹馬的朋友講到近況。

佢話佢老婆唔鍾意工人,要做ftm, 一日三餐自己煮比兩個仔食。佢老婆expect佢放工返屋企就要全程投入幫手做家務。佢老婆日間煮飯唔會一路洗D用具碗筷一路煮,食完亦唔會洗,煮嘢唔會話慳住唔開咁多新淨碟,總之隨手就用個新碟新碗,所以每日佢放工D碗碟都堆積如山。佢試過洗碗洗到凌晨四點。佢老婆覺得一切都係佢應份。

現況係兩公婆已經分開。為咗自由身,我朋友淨身出戶,脫離呢種生活。當然,佢哋嘅矛盾唔會只在洗碗上。同一個所有嘢都認為係應份,唔會欣賞同體諒嘅伴侶一齊生活,係一場災難。
將心比心,如果我個仔娶咗老婆之後係咁嘅生活,我都心痛死。

大宅

meko~ 發表於 24-4-9 22:12

我仔d同學媽媽湊左返學,八點返大陸,4:30返嚟接仔,自己安排啦,ftm唔係工人 ...

好同意
因為我放大假時,都係湊左返學就自己去玩
玩完返黎做一陣家務就接放學
唔辛苦之餘仲好爽
不知幾想日日係咁

大宅

aidan08 發表於 24-4-9 22:17
我有個由細玩到大的男性朋友,最近聚會同我哋一班青梅竹馬的朋友講到近況。

佢話佢老婆唔鍾意工人,要做ft ...

任何一方情緒勒索對方,或者take it for granted都係唔啱

水晶宮

meko~ 發表於 24-4-9 22:12

我仔d同學媽媽湊左返學,八點返大陸,4:30返嚟接仔,自己安排啦,ftm唔係工人 ...

記得當年阿女讀k,我送完女返學坐車返工,路過餐廳見到成班家長食緊早餐,當時心諗佢地真爽!
不過返工係我自己揀,係累的但自己搵錢自己洗,唔駛煩!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

唔覺自己一個一腳踢好難,我老公返工路程遠,每日早出晚歸,從來冇諗過老公收工仲要佢做家務,可能我愛老公同兩個仔,大家都係為個家,唔覺得好辛苦,我一樣可以瞓懶覺,煲劇,行街,自己安排好時間就得,仔細嘅時候,星期六日就一家出去飲飲食食放下假。

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 21:22
做ftm不要當自己係工人。工人做嘢為錢。ftm做嘢為頭家,愛,責任。返工搵錢又好,大家都係為頭家。唔好忘記 ...

你嘅回應最有愛,最中肯

我淨係覺得好煩,點解要成日計,要比較。返工揾錢嘅,在家照護孩子嘅,同樣都辛苦。唔係話返工嘅大晒,同樣亦無必要講到返工嘅係廢人咁(返工揾錢擔起頭家係咁易,何不自己親自擔下?,同樣在家湊年紀細嘅孩子確實辛苦,呢個時候老公最好幫多d 手, 媽媽亦要好好控制自己脾氣,唔好郁下將自己嘅情緒發落d 孩子同老公身上)

琥珀宮

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

除左洗抽氣扇,換床單,鑽牆,其他都可以自己攪到

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

如果兩公婆都有 ...

我媽咪full time mom lor. .仲生幾個。全部佢自己攪掂。無工人。就算我媽病都唔會幫手,叫佢休息吓先煮飯。不過我地小學已幫手做家務。中學時,係最大嘅率領下,幾個一齊幫屋企剷灰同油油。反而父母都唔洗幫手。

子爵府

Anpanmama 發表於 24-4-9 20:07
我無工人,基本上屋企所有嘢都係我一個人搞掂,有時豬隊友幫手仲麻煩,佢比夠家用就OK了:hap ...

Me too

水晶宮

BK Milk勳章

如果兩公婆都有 ...

我要番工都係一手包辦晒,睇你點睇,我老公番工辛苦我好多,
我自願做晒既
直情叫佢唔好幫手做
以前吾水番工我都係自己做晒
我ok law

子爵府

我係ftm, 但老公咩都樂意幫手

水晶宮

BK Milk勳章

薯圈 發表於 24-4-9 23:05
你嘅回應最有愛,最中肯

我淨係覺得好煩,點解要成日計,要比較。返工揾錢嘅,在 ...

有愛就不計較邊个做多做小,
只係想維持好個家

aidan08    發表於 24-4-11 01:04

水晶宮

BK Milk勳章

ddcat 發表於 24-4-9 17:39
可能我傳統女人仔,我冇做野果一/兩年,我真係唔駛我老公幫手做家務,我希望佢返到黎見到屋企企理理,小朋 ...

我都係咩都自己搶住做怕老公辛苦,
我老公反而會自動幫手係我叫佢千祈唔好做,
佢假期會主動整餐飯我放工食,
其實應該係个男人令到老婆做到咁辛苦,
佢開心我開心,我開心大家都開心

有時真係同个男人好好傾下,
大家都唔想做就請工人幫手做好過
講真邊個想做家務
我以前做女淨係食瞓柯

首頁
45678...11

尾頁