自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

KikiAc 發表於 24-4-17 21:56
公務員?!

開胸手術個心瓣係唔使錢。做微創嗰隻導管心瓣就要錢。

大宅

mrs雨過天晴 發表於 24-4-17 21:45
我阿爸中度佢好想做但醫院遲遲都沒期俾佢。

呢一個係一個大手術,其實有一定嘅風險,中度心瓣倒流,仲係可以監察住。

珍珠宮

lambb2014 發表於 24-4-17 21:21
Ok呀,我哋喺私家做埋CT. 五年前印象中CT係萬幾蚊,醫生費另計. 我媽算叻. 佢七日就出院姑娘都讚佢好忍得 ...
你媽媽好叻可以pm醫生個名俾我嗎?我要整整個書房先可以俾佢住到,如果仲要幫佢沖涼洗頭,要同老公商量下請返個姐姐幫手,我自己有病,老公唔想我再操勞,打去醫院佢會答我?謝謝你的解答

子爵府

tkinwong 發表於 24-4-17 21:50
理論上可以用一世,但要食薄血藥。

咁就好啦, 一勞永逸, 祝你身體健康

伯爵府

三國1 發表於 24-4-17 16:27
唔係呀!我媽話咁大嘅手術,都成70幾唔做呀

我爸果時七十幾做心臟搭橋,本身有慢性肺阻塞病。係瑪麗做。又賺咗多十年。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

換心瓣係一個大手術
幾年前我屋企人入公立做呢個手術
我仲約定佢, 你醒返我就過黎探你
入院第2日做手術, 出黎醫生話手術順利, 等麻醉藥過
我諗住隔一日醒返去探病
點知半夜收到電話
病人心跳停頓, 一句說話也無留低

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

tkinwong 發表於 24-4-17 17:04
開胸係大手術,不過唔知醫院會唔會因為佢係長者,會幫佢做微創。

我見有個80幾歲仲開腔反而佢建議唔好做冇講過做微創,但係個阿伯話堅持做最終手術成功

水晶宮

三國1 發表於 24-4-17 16:11
我媽突然同我講今日醫生叫佢做心瓣手術,醫生又冇講咩事,我媽拒絕咗,請問係唔係大手術?我要下次11月覆診 ...

搞得個心都唔會係細手術啦!你帶佢去睇專科私家醫生,開通個醫健通,咁醫生會睇到你阿媽喺政府嘅record,到時再睇吓醫生點講。呢啲手術就算當時政府醫生講咗啲,你阿媽都可能擔心+聽唔明啦,你阿媽之前個心有冇事㗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽都要做微創心臟手術,係呢個,因為心房顫動但又唔適合食薄血藥
正常要俾6萬幾,但佢攞到資助

我諗你首先要搵到負責醫生,佢可能未必肯電話同你講(私隱問題),你試吓schedule 一個覆診一齊去問清楚
我媽都聽唔明㗎!一聽到手術就嚇到鼻哥窿無肉,好彩佢仲識叫醫生打俾我

決定落搭排期做手術,就聯絡醫生,同醫生講需要社工幫手,醫務社工就會聯絡你。文件齊的話好快就批到資助 (我媽申請只用咗不超過24小時)
attach1/tmp/phpUzfcAM

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-19 22:40
我媽都要做微創心臟手術,係呢個,因為心房顫動但又唔適合食薄血藥

請問係邊隻資助?

男爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-18 09:30
我爸果時七十幾做心臟搭橋,本身有慢性肺阻塞病。係瑪麗做。又賺咗多十年。
...

請問係咪吾適合做通波仔就要做搭橋?
搭橋係咪危險好多?

珍珠宮

20162016 發表於 24-4-19 21:49
搞得個心都唔會係細手術啦!你帶佢去睇專科私家醫生,開通個醫健通,咁醫生會睇到你阿媽喺政府嘅record, ...
會喇,book 咗私家醫生,佢心臟一直冇事

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-19 22:40
謝謝,噚日問咗佢,醫生真係有講咩事,我問佢係唔係心瓣老化佢又話好似係,佢話唔記得喎!下次覆診要去到11月,聽日會再睇下佢開通咗醫健通未,已book私家醫生,佢話唔係私家做就唔做,我問佢知唔知私家要幾錢,佢話咁辛苦唔做就算,我就嚟俾佢激死。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nat2009 發表於 24-4-19 23:16
請問係邊隻資助?

撒馬利亞基金?類似
醫生講過如果資產過咗,仲有一個xxx研究嘅基金可以試,條件係要參與研究

王國長老

三國1 發表於 24-4-19 23:28
謝謝,噚日問咗佢,醫生真係有講咩事,我問佢係唔係心瓣老化佢又話好似係,佢話唔記得喎!下次覆診要去到11 ...

祝auntie一切順利
我媽初初都唔肯,一聽手術就
但醫生話,以佢病歷,如果維持現狀,一年中風機會7%
而手術係低風險,1%,瑪麗做咗咁多症以來未發生過嚴重拼發症/後遺症(最多加藥控制)

咁分析完無理由唔做

我妹成日驚嚇親佢,叫我唔好透露咁多
我就唔讚成,你粉飾太平、遮遮掩掩,你估佢聽唔出咩!
我覺得將風險用一個比較presentable同令佢放心嘅表達方式,清楚透露就可以

王國長老

三國1 發表於 24-4-19 23:28
謝謝,噚日問咗佢,醫生真係有講咩事,我問佢係唔係心瓣老化佢又話好似係,佢話唔記得喎!下次覆診要去到11 ...

學你話齋有時俾佢哋d想法激死

其實我媽叫頭暈叫咗一排,又講唔出咩唔妥,佢就ee 哦哦話想用醫療券去check
我話嗰幾千蚊夠你check咩

結果有日暈到撞親個頭,終於俾我半tum 半威脅佢去急症,終於一煲過咩都check晒,意外地發現呢個心房顫動問題 (仲有其他較小問題)

我媽仲夠膽話唔理由得佢!又要驚,又要唔想理,邊有咁嘅option! 又係半tum 半威脅佢落搭囉

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-19 23:45
學你話齋有時俾佢哋d想法激死

其實我媽叫頭暈叫咗一排,又講唔出咩唔妥,佢就ee 哦哦話想用醫療券去check ...
係呀!一樣呀!又要驚又要唔想理,仲問我唔理死時會唔會辛苦,嗰刻我真係反眼

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-19 23:36
祝auntie一切順利
我媽初初都唔肯,一聽手術就
但醫生話,以佢病歷,如果維持現狀,一年中風機會7 ...

係咪住港島先至可以去瑪麗㗎?

王國長老

nat2009 發表於 24-4-20 12:55
係咪住港島先至可以去瑪麗㗎?

我唔清楚呀sorry
我媽係瑪麗跟進,因為嗰日瑪麗入急症直接上房,之後覆診同心臟科都係瑪麗 (佢平時覆診係律敦治的)

王國長老

三國1 發表於 24-4-19 23:53
係呀!一樣呀!又要驚又要唔想理,仲問我唔理死時會唔會辛苦,嗰刻我真係反眼
...

我諗我媽心裡驚的(真係激死我)
嗰日終於夾到佢去急症,本來想落街搭的士去律敦治,點知等極都無,我媽話咁搭小巴去瑪麗啦 (我媽有點驚瑪麗,其實,我估佢真係好想check至肯妥協)
去到急症,醫生話陣間照埋x光入院,佢就開始panic喇!係咁問我係咪好大件事
出院後醫院叫自費做36小時心電圖,個報告都未拎去瑪麗,瑪麗就俾覆診期,我媽又驚啦,話係咪報告出問題
我學你話齋反白眼!我話,媽,個報告醫生都未睇…..
到醫生正式打俾佢建議微創,佢又話想唔做 (真係又呃又tum 至攪得掂)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊