少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女9歲,3年班,成日唔肯返學,問佢只係話老師好惡!冇辦法之下揾學校社工,後來班主任也打嚟話再唔返要報教育局,但我女都唔肯返,我鬧又鬧過,氹又氹過!講晒佢知唔返學嘅利弊,佢都唔理,我都唔知點算好,社工叫我同佢睇兒童精神科,但我真係唔覺得佢係精神有問題!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

學就必須返,轉私校呢?

珍珠宮

快樂一世 發表於 24-4-28 11:47
女9歲,3年班,成日唔肯返學,問佢只係話老師好惡!冇辦法之下揾學校社工,後來班主任也打嚟話再唔返要報教 ...

睇精神科唔等於佢所謂精神有問題,通常去精神科首先做心理評估,睇下佢邊方面唔對路,睇下需要咩服務,還是要見多幾次心理學家。
兒童精神科包括自閉症,過度活躍,對立反抗症等等。。。總之有行為偏差都可歸入精神科,唔一定係「癡線」嗰種。
其實都可以搵下協康幫忙,問下嗰度啲社工,搵下意見,始終父母已沒有辦法,就要搵專業人士幫手。

大宅

發表於 7 天前 |只看該作者
三年班我會同佢轉校

複式洋房

發表於 7 天前 |只看該作者
水深火熱 發表於 24-5-5 23:45
三年班我會同佢轉校

我有提及過,但我女唔肯

珍珠宮

2024年龍年勳章

發表於 6 天前 |只看該作者
快樂一世 發表於 24-5-5 23:49
我有提及過,但我女唔肯

輪到佢唔肯,樓主係唔係對個女太過遷就。有時要強硬些,做唔到叫爸爸兇吓佢。
小朋友仲細,咁快畀佢牽住鼻子走,好易教壞。
同佢講到明唔肯返學,就要送去寄宿學校。仲要馬上cut手機,平板電腦所有玩具都唔可以再畀佢玩。要比佢知道嚴重性。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

發表於 5 天前 |只看該作者
快樂一世 發表於 24-4-28 11:47
女9歲,3年班,成日唔肯返學,問佢只係話老師好惡!冇辦法之下揾學校社工,後來班主任也打嚟話再唔返要報教 ...

9歲有呢啲行為, 係現金社會, 好大可能都係有精神問題.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊