自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

可以唔請工人, 兩個大人簡單家務自己做, 出去食/外賣攪掂, 間中自己煮下.

但如你兩公婆都唔願落手做, 就要工人/鈡點, 貴都要喇, 因為你屋企無人郁, 除非無人願郁又抵得污糟.

珍珠宮

回覆樓主:

其實工人每2年放一次假 你已經知道無左工人會點
比我就算小朋友大晒 都要 keep 住請
無工人真係差好遠

子爵府

畀面勳章

陳小b 發表於 24-4-30 11:18
如果唔太多衫或唔使煲湯。。勉強夠。。但視乎佢做野快定慢. 4個鐘就穩陣d
...

假設你地兩公婆只返一至五 。可以一三或四黎兩日。。每次4個鐘。。包半個鍾買餸錢。。一買買兩日嘅餸,蒸吧可以留第2日自己攪,佢喺度時就叫佢幫你炆定個餸同煲湯。熨衫如果一次熨唔晒,分兩次熨。。恆常清潔。4個鐘應該夠時間

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陳小b 發表於 24-4-30 11:18
如果唔太多衫或唔使煲湯。。勉強夠。。但視乎佢做野快定慢. 4個鐘就穩陣d
...

三個鐘除咗買餸清潔燙衫仲要煲湯
使唔使換埋床單?

yeung_ma    發表於 24-4-30 15:25

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我仔中三之後就無用工人,我系你既鐘點都唔會請,洗衫有洗衣機,拖地吸塵有吸拖機械人,我地2公婆只系煮晚餐,平日煮D簡單野,已經5年無工人無鐘點,不過我仔唔起香港屋企乾淨好多。

公爵府

回覆樓主:

我都會請工人直到我自己退休!!實在唔想放工返屋企仲要做家務同煮飯, 其實平時都有好多濕星家務要做,有工人係舒服啲。

男爵府

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

我工人今年第9年,我又係諗緊做埋呢兩個月唔要佢。我哋每個假期都唔係香港,我老公成日出差,小朋友又有佢節目,每星期都只係煮晚飯,週末我哋出街。

最激氣係,屋企已經小嘢做,但平時功夫都做得唔好。洗完啲衫要一個星期後先返黎,煮個簡單晚飯都用幾個鐘。我自己煮半個鍾有得食。總之做得好差,冇心機,等退休(佢已經52)。

子爵府

adawong20 發表於 24-4-30 08:47
依家咁睇,你就覺得工人冇乜野做,但當你自己接手做,就覺得比五千元好過自己做(當然不計長期金)都要睇埋個工 ...

小朋友bb個時試過兩年無工人(雙職), 個時每晚煮飯洗碗洗衫涼衫清潔做家務差不多做到12點, 每個weekend再預留半日做清潔

之後有工人時間多好多, 等同用錢買時間, 但當然工人都有野煩

別墅

2024年龍年勳章

我覺得兩睇啦, 睇下你自己既需求再自行評估有姐姐同無姐姐既利與弊吧,
再睇埋經濟有無問題啦

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

當然,唔需要預留房俾佢住,不用補假&大假,我阿媽個鐘點主要清潔,有時會幫忙買少少餸

你教個女煮簡單嘢就得

大宅

馬明嫂 發表於 24-4-30 08:56
非常認同
我有個同事都以為仔大 屋企其實唔太污糟
辭退左工人

同意!

伯爵府

回覆樓主:

屋企少個女人,無價

大宅

AngelVenus 發表於 24-4-30 11:54
我覺得兩睇啦, 睇下你自己既需求再自行評估有姐姐同無姐姐既利與弊吧,
再睇埋經濟有無問題啦 ...

其實工人幫最大忙嘅就喺煮晚餐囉,我自己唔太鍾意食街外嘢,一星期3晚已經好頂盡,而且煮晚飯即係表示第二日都有餸帶返工食,如果夜晚街外食,即係第二日lunch都冇著落,所以我先遲遲唔肯落手炒左。反而清潔,洗衫,熨衫,執屋對我黎講都唔係咩問題,我日日準時放工真係大把時間做嘢,有工人仲搞到我食完飯齋坐睇電视冇嘢做,越整越肥都係工人一手做成。經濟唔係十分大問題,當然每個月出少5千糧,我咪銀行储多5千咁解囉,都foresee到冇左工人會自己辛苦左,但都歎左十年喇,個女都高中,其實2年後佢大學去澳洲讀,都必定會炒

大宅

好的鐘點姐姐要識煮飯,其實都好難搵,同搵好的外傭姐姐一樣難

如果請到個好嘅外傭姐姐,我會繼續keep

子爵府

kitchanyy 發表於 24-4-30 08:20
回想當年姐姐由亞仔滿月做到F.2
之後才冇用佢....
水費每季慳八成

係咪因為無工人之後你地多左出去食,所以水費用少左

子爵府

Nancy20090615 發表於 24-4-30 11:20
可以唔請工人, 兩個大人簡單家務自己做, 出去食/外賣攪掂, 間中自己煮下.

但如你兩公婆都唔願落手做, 就 ...

抵得污糟係用時間黎磨練,愈長時間就會對污糟嘅程度愈高

伯爵府

yeikaki 發表於 24-4-30 11:29
我都會請工人直到我自己退休!!實在唔想放工返屋企仲要做家務同煮飯, 其實平時都有好多濕星家務要做,有 ...

same here

子爵府

2024年龍年勳章

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

唔用工人或用鐘點既考慮絕對不是錢,係管理心力、室內空間及自主。

珍珠宮

馬明嫂 發表於 24-4-30 08:56
非常認同
我有個同事都以為仔大 屋企其實唔太污糟
辭退左工人

其實係視乎你工人咩質素!我屋企,而家請呢個鐘點,仲乾淨過以前請工人!真架,絕冇作大!連我c6都居然咁講!連男人都覺察到分別,你都咪話唔誇張!我鐘點一星期兩次,每次三粒鐘,全屋清潔做得非常好,連sofa佢都會間中拉出嚟清潔。

鐘點只做家務清潔,我自己煮飯,我覺得幾ok、起碼我間屋嘅清潔、同飲食質素都高咗,叉唔駛勞氣又唔駛睇人面色,生活大有改善

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

即係好似去旅行有啲人以為自由行平過跟團咁囉。 要跟團抑或自由行,都係要睇彩數&因應個人喜好啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊