自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

魚肉翅 發表於 24-5-1 16:32
我有個朋友係2,喺佢口中佢覺得自己好叻,因為老公一出糧就俾晒成份人工佢,佢同我哋講每個月只係比500至10 ...

個老公係咪用信用卡/電子支付啊?
其實講真依家cash真係極少用喎,周街都有得俾八達通/alipay/wechat/簽咭,好少要cash傍身

子爵府

我想講,2 嗰啲老公好蠢囉
點解唔自己留起自己的費用,譬如留起10,000、8000。
等老婆俾返轉頭喎,身份已經掉轉晒

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

qazwsx123123 發表於 24-5-1 19:16
佢朋友覺得自己叻,係因為阿老公自願一出糧就比曬佢,叻係搵到個咁既老公
...

衹儲$不投資?

珊瑚宮

QQee 發表於 24-5-1 19:26
等老婆俾返轉頭喎,身份已經 ...

大宅

回覆樓主:

冇分喎,以前返工已經係聯名一齊出糧(冇理邊個多邊個少),而家佢都繼續出糧落去,家庭支出直接喺嗰度扣,我啲被動收入都係入埋落去,無分彼此,冇話家用唔加用,大家都唔係亂洗錢嘅人,主要都係家庭/小孩開支。

男爵府

老公嘅錢喺佢自己銀行戶口,但我有佢網上銀行密碼,佢加咗我做已授權轉帳收款人,我要用錢或見邊間銀行有高息要做定期就自己轉賬。全家共產,總之長遠財產有增無減就好。

男爵府

talktime 發表於 24-5-1 19:17
你老公唔使零用?

真係除左車用既 佢冇買野零用錢

珍珠宮

珍惜眼前 發表於 24-5-1 19:44

子爵府

我系一,但我吾系ftm。我覺得就算老婆有錢,老公比家用都系重要。

伯爵府

QQee 發表於 24-5-1 19:26
等老婆俾返轉頭喎,身份已經 ...

我表姐夫真係咁,搵接近3萬比2萬6、7我表姐,我表姐全包,佢無任何娛樂或其他開支,我表姐好開心嫁但唔算識理財,表姐自己有份低收入既工但連表姐夫既人工多數個個月清,有一個仔但不同住亦不用負責仔飲食

男爵府

qazwsx123123 發表於 24-5-1 13:57
其實到底普遍ftm家庭多數會係點?

1. 老公比固定家用(老公負責家庭開支出街比錢果個)

1. + 附屬卡

珊瑚宮

珍惜眼前 發表於 24-5-1 19:44

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我有個朋友係2,喺佢口中佢覺得自己好叻,因為老公一出糧就俾晒成份人工佢,佢同我哋講每個月只係比500至10 ...
我覺得啲男人娶著依啲女人真係好慘,真係一啲男人尊嚴都冇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我係ftm, 從來都是1。N年前有跟老公講有朋友老公出糧全交俾老婆安排,老公話依啲老公應該搵有限$,叫我唔好恨…哈哈,想真都啱!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

之前我係全職幾年ftm
老公每月俾一個固定家用金額
佔佢每月人工5成
佢再包屋企水電費等
我呢幾年返全職
因兩個小朋友大了,開始洗費多
老公仍然係照舊半份人工當家用+包水電

我覺得無論點
最緊要兩公婆有共識
不過點都要留返D錢俾隻佬用,佢都仲可存到錢...因現在食午飯都真係貴,又好難可以慳到....

男爵府

qazwsx123123 發表於 24-5-1 13:57
其實到底普遍ftm家庭多數會係點?

1. 老公比固定家用(老公負責家庭開支出街比錢果個)

我係ptm
係2

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩樣都唔係!有hb銀行咭,隨時可以用。

珍珠宮

獨立,大家會自動自覺

伯爵府

回覆樓主:

兩個都唔係,出糧入同一個戶口,冇錢自己撳,冇話每個月要洗幾多

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我係2
拍拖果陣已經係咁,不論我係ftm,ptm定wtm,我都係管錢果個。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊