自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RoseRosa 發表於 24-5-2 10:13
咪就係,無論99做得幾盡責,做哂工人嗰份,只要是需要靠兒子俾家用維持生活,在新抱角度睇,已經係死罪啦 ...

我又覺得佢年紀大冇搵錢能力, C6 瞞住我每個月比一半人工佢 (一年比1次) 我知道後又冇問題喎, 你話食都冇得食 工又冇得開 要靠借貸過日子 仲要比佢就話啫, 搞得掊 我冇問題

可能細個時 屋企兄弟姐妹多, dady 守存d錢守得好緊 我媽又冇錢.. 所以覺得佢好可憐

公爵府

做好自己本分,吾好干涉太多佢哋嘅生活,佢要係背後話我都冇辦法

大宅

回覆樓主:

最好就畫清界線

結婚後自己獨立一頭家

個仔有心嘅自己帶阿媽一兩個星期出街飲餐茶見下面

可惜我娘親冇甘好命水,我細佬以前有得痴著數就日日過黎叫阿媽著飯 食完拖住老婆拍拍蘿友就走 。買餸都係老人家自己出晒。到阿媽年紀大冇力煮飯俾佢哋,6-7個月都唔見人影。我媽還眼望望個仔返屋企探佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔係所有婆媳關係都唔好嘅 ~ 距離就是美,我阿媽同佢新抱關係非常好,因為唔係住同城,彼此都對對方無要求。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

貓咪達人 發表於 24-5-2 09:59
回覆 mercurycc 的帖子

做返自己,睇得太多啦,保持距離唔干涉咁多又話唔關心佢,煲埋湯煮埋飯又 ...
總之奶奶做乜都係死罪,外母做乜都係啱 就算外母貪錢、揸乾揸淨個女婿、日日霸住個孫、日日上去屋企、有乜嘢事個女婿一定要幫手,個女都一定會支持 調返轉的話,個仔分分鐘都冇得入房瞓

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-2 15:31
QUEEN314    發表於 24-5-2 10:51
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

RoseRosa 發表於 24-5-2 10:06
要做一個自己有錢嘅奶奶!
睇得呢啲多,真係發現全部都係錢嘅問題⋯⋯
...
咁即係為錢而嫁啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

mercurycc 發表於 24-5-2 09:55
你地驚唔驚?好多99成日比人數,
要記低第日有咩唔可以做,要做?
改變自己去迎合新抱?

婆媳关系是难处理的人际关系,既不是婚姻关系,也无血缘联系,而是亲子关系和夫妻关系的延伸。
婆媳关系令人困扰的难题,儿媳在家庭中的地位不断增强,婆媳之间的矛盾也有所变化。
婆媳关系应建立在互相尊重、理解、沟通与包容共同努力,营造和谐、互助的家庭氛围。
婆媳之间要建立平等和尊重的关系,将对方视为合作伙伴或朋友

回憶 99,姑9 : 2位上天。我被欺, 被姑家打過。

人生再來一次, 處理方法會不一樣。

不用改變自己。人是一個真正獨立自主的人

婆媳相處 | 香港家庭福利會 (hkfws.org.hk)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

芝麻街 發表於 24-5-2 10:06
入嚟學野

提醒自己,如果個仔買個哈密瓜手袋比老婆都唔好眼紅因為自己都想老公送

芝麻街    發表於 24-5-2 11:20

男爵府

pauline_c 發表於 24-5-2 10:39
唔係所有婆媳關係都唔好嘅 ~ 距離就是美,我阿媽同佢新抱關係非常好,因為唔係住同城,彼此都對對方無要求 ...

講中晒,彼此都對對方無要求才能和諧共處。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yuyueng 的帖子

同你一樣諗法

象牙宮

怪獸青BB 發表於 24-5-2 10:14
有仔都唔一定做有機會做奶奶,到時再算

我仔卅了。
我想佢過正常生活。結婚。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

淘心 發表於 24-5-2 10:29
可惜許多女人,以自己不搵錢,靠cap人地錢為榮。
因為由細到大媽媽教落佢嘅錢係我嘅錢,自己嘅錢係自己嘅錢,所以攞得幾多得幾多,又話要有保障,要好好保護自己

珍珠宮

回覆樓主:

到個仔大,我唔會理個仔,何況佢老婆,我無諗佢要養我,除非同住要比家用,但結婚我唔會同佢同住,我仔話唔要小朋友,就算最後佢生,我都絕對唔會湊,我亦唔會咁好叫佢個個星期返嚟我煮飯比佢哋食,間中見個面食餐飯就唔會有大問題。

寶石宮

clyl03 發表於 24-5-2 10:42
提醒自己,如果個仔買個哈密瓜手袋比老婆都唔好眼紅因為自己都想老公送:money$$ ...
我老公送哈密瓜、Channel 手袋俾我,我會送返勞力士或其他名錶俾佢個喎

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我覺得做人奶奶舒服過做人外母,好多時新抱都是敢怒不敢言,真正落手落腳去做的,都是外母(即女方媽媽)。。。我見大部份女人都是找娘家幫手,婆婆總會忙過和辛苦過嫲嫲。。。婆婆雖然口口聲聲不會幫/不想理,但最終都會忍不住出手。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

低調、不干涉

大宅

我同老公都一致認為唔好同住,唔會日日主力湊孫,但可以幫手睇吓,我地會有經濟能力,唔需要佢養我地,仲要得一個仔,已經唔需要同兄弟姊妹比較,我諗咁樣已經減少好多不必要嘅爭拗

子爵府

lovebbb 發表於 24-5-2 10:34
啲人成日話生仔唔好,點點點…其實係啲女人麻煩野多,就講到啲仔唔孝順,然後仔孝順父母就鬧老爺奶奶,一切 ...

女人妒忌心重

男爵府

我未來新抱話搬黎住,我講咗,唔一定同我地住架,有錢去買樓,或者租樓都可以,佢話冇問題㗎,ok 㗎
係都要搬入黎住,我又唔煮飯,又成日去街…

侯爵府

1. 唔好同住
2. 保持距離
3. 唔好多嘴
4. 唔好成日問幾時生
5. 做自己

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊