想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

3年前結婚後就開始籌備生BB,試左大半年之後仍然未成功bingo,我就去左做左婦科檢查,check過無免疫問題,子宮無異常,係純粹AMH值係較同齡一般人低,可能關我以前生活習慣事

個陣我35,醫生話我都有機會自然生育,所以我就開始嘗試睇中醫調理身體,做天灸同暖宮,平時飲食戒口,間中會食雞精補下身體,甚至計埋排卵日,連每個星期邊幾日,幾點dodo都有安排,仲有上網睇邊d姿勢會較容易bingo

到而家過左3年,都差唔多40仲未成功bingo好灰,好大心理壓力,每個月臨近經期都好希望唔好黎M,一見到有就好失望,好後悔後生無預早做好準備,而家先做IVF仲有無望

大宅

回覆 藍色大門 的帖子

明白你嘅心情,但要向前看。我個人認為宜家做IVF 都唔會太遲。
約個醫生了解下IVF 流程先。行動最實際,踏前一步吧!加油

複式洋房

藍色大門 發表於 24-5-3 16:49
3年前結婚後就開始籌備生BB,試左大半年之後仍然未成功bingo,我就去左做左婦科檢查,check過無免疫問題, ...

做ivf都要快,年齡大做ivf都唔易架

複式洋房

試左5年先搵其他方法????
35歲試半年唔得都叫不育啦...仲試到40...你真係好耐性...
要試ivf就快啦, 取得卵放得入都要坐得穩, 前期準備功夫仲大壓力啊, 經濟同身心

大宅

首先唔好咁大心理壓力先,情緒會十分影響bingo機率,個人情緒身體自然差,更加難bingo到

你仲未40歲嗎?其實我身邊都有朋友係過左40先做IVF,最後都成功bingo,有個朋友仲中孖胎添。當然唔係100%,就算bingo都仲要順順利利陀到生出黎,唔容易架,咁咪隨緣囉,緣份呢樣野到左自然會黎,唔好比太大壓力自己,加油

別墅

我仲大過樓主,我42歲,黎緊下個月先去做ivf

大宅

藍色大門 發表於 24-5-3 16:49
3年前結婚後就開始籌備生BB,試左大半年之後仍然未成功bingo,我就去左做左婦科檢查,check過無免疫問題, ...

連dodo幾點都要計住,實在大太壓力了,叫你放鬆啲,其實好難做到,但現階段睇你講啲嘢純粹係俾咗大太壓力自己,因為大太壓力會令內分泌失調的,所以你依家要做就是放鬆唔好諗生仔而生仔,唔好再去計日子,想do就do!

別墅

littlegarden 發表於 24-5-4 14:52
試左5年先搵其他方法????
35歲試半年唔得都叫不育啦...仲試到40...你真係好耐性...
要試ivf就快啦, 取得卵 ...

係,後悔自己咁蠢,唔早d搵其他方法

別墅

haibcheng 發表於 24-5-6 11:49
首先唔好咁大心理壓力先,情緒會十分影響bingo機率,個人情緒身體自然差,更加難bingo到

你仲未40歲嗎?其 ...

每次去完中醫到調理完,醫師話我身體好左,都覺得自己bingo機率會大d,但每次都唔成功,慢慢就覺得愈黎愈灰心,好似做左好多野都完全無用咁

別墅

bigbiglaw 發表於 24-5-7 11:38
我仲大過樓主,我42歲,黎緊下個月先去做ivf

你黎緊去邊度做?

別墅

藍色大門 發表於 24-5-8 12:47
你黎緊去邊度做?

應該會去中大到做,係朋友介紹,做個位醫生係之前係威院做開ivf,佢而家去做中大呢邊做,價錢唔貴有中大醫院backup,所以會搵返個位醫生做

大宅

bigbiglaw 發表於 24-5-9 12:14
應該會去中大到做,係朋友介紹,做個位醫生係之前係威院做開ivf,佢而家去做中大呢邊做,價錢唔貴有中大醫 ...

可以pm醫生名嗎?做左幾錢?

複式洋房

加油呀,我都係35歲開始試左三年,IVF第三次放胎今年先成功Bingo咋,只要一日你仲有卵排就仲有機會。

你爭取時間直接做IVF啦,同時睇中醫調理身體,都唔好比太大壓力自己,壓力都係一個成唔成功好重要既因素,都明白好難無壓力,但盡量啦,加油!

大宅

藍色大門 發表於 24-5-8 12:47
每次去完中醫到調理完,醫師話我身體好左,都覺得自己bingo機率會大d,但每次都唔成功,慢慢就覺得愈黎愈 ...

加油呀!唔好咁緊張先,好多媽媽都係差唔多年紀去做ivf,都有唔少成功案例架,調整心境,隨遇而安,祝福

大宅

樓主,我做嗰陣41歲,AMH得0.9,但都抽到6卵,有粒AA,做咗一次,移植落去無耐就成功受孕!

樓主唔好未戰先輸,自然受孕唔得咪試下ivf囉!如果你需要醫生推薦可以pm你!

複式洋房

vivi_lam_lam 發表於 24-5-14 12:15
樓主,我做嗰陣41歲,AMH得0.9,但都抽到6卵,有粒AA,做咗一次,移植落去無耐就成功受孕!

樓主唔好未戰 ...

Pm 可以推薦醫生俾我嗎

複式洋房

我同老公試左幾年都唔得,最尾睇左家計會再轉介政府做iui,好彩一次就得,下個月就生了,樓主加油

別墅

發表於 7 天前 |只看該作者
加油

大宅

發表於 6 天前 |只看該作者
bobobuibui 發表於 24-5-14 20:13
Pm 可以推薦醫生俾我嗎

pm你

大宅

發表於 3 天前 |只看該作者
去做IVF

首頁