自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問下
我係公司做左10年,最近請左病假一天(有醫生紙証明),公司話要扣薪金50%,請問佢甘做,係米真係可扣薪?
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

牛年勳章

做咗十年無試過請病假?睇返自己合約對於病假嘅安排

男爵府

勞工法例一個月有兩日有薪病假

machuchu

大宅

2024年龍年勳章

machuchu 發表於 24-5-4 12:30

唔一定架!我半年得一日病假,連續4日以上扣1/5人工,你要問返公司

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

勞工法例:連續病假4天或以上,出4/5糧。

無醫生病假紙證明又未有公司批准,叫曠工,可出warning letter.
有醫生紙係必須要給予病假,病假可以是有薪或無薪。

待遇好過勞工法例要求,叫公司福利,即一日病假比你50%人工是福利。因為法例是一日病假是「無薪」。

但如果合約簽時係一日病假都有薪,無通知你重新簽合約,突然而家扣你50%,就是違反合約,不是違反勞工法例。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

勞工法例要連續4日先有人工5份4 的病假,你請一日,公司有權扣你一日人工或扣一日有薪假,公司比50% 其實已經比勞工法例高左

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

要連續有4日病假紙就可以攞到

伯爵府

jennifer87 發表於 24-5-4 12:13
請問下
我係公司做左10年,最近請左病假一天(有醫生紙証明),公司話要扣薪金50%,請問佢甘做,係米真係可扣 ...

好佩服有人可以唔請病假

男爵府

10年來無請過病假嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

請問下
我係公司做左10年,最近請左病假一天(有醫生紙証明),公司話要扣薪金50%,請問佢甘做,係米真係可扣 ...

視乎公司,我公司就一日都出足,有同事大病,請兩個月病假都就足全份糧

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

勞工法例只保障連續性病假

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

勞工法例只保障連續性病假(除懷孕有關)
一日半日嘅「散假」,勞工法例其實並無保障
老闆照出糧,係福利
老闆扣糧,係道理

(不過老實講,一日半日病假都扣,公司福利都唔慌好)
attach1/tmp/phpOWJgSh

大宅

而家一般公司嘅病假,應該會係比勞工法例好,如果唔係邊有人做。

水晶宮

請問下

一日病假係可以冇工資,公司扣薪/扣假,都可以。 連續四日病假,先可以有4/5糧。

王國長老

tkinwong 發表於 24-5-4 13:21
而家一般公司嘅病假,應該會係比勞工法例好,如果唔係邊有人做。

我有個朋友,學歷好專業人士,一向做大公司高管,從無體驗過病假扣錢呢樣嘢
直到最近一份工,一直亦都無扣,直到佢辭職後攞一日病假,HR喺final payment扣佢一日糧
佢嬲到爆,覺得公司駛唔駛咁反轉豬肚

侯爵府

開心吸收勳章

我諗起之前有個post話請一日假去旅行以為有着數,原來有機會俾人扣人工。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-5-4 13:35
我有個朋友,學歷好專業人士,一向做大公司高管,從無體驗過病假扣錢呢樣嘢
直到最近一份工,一直亦都無扣 ...

我做過間公司,本來從來冇扣,直到有一同事,因為身體有病,漸漸變成長期病患,經常請病假,結果全公司改例,跟足勞工法例,4日病假先有4/5糧。

水晶宮

Glau 發表於 24-5-4 13:40
我諗起之前有個post話請一日假去旅行以為有着數,原來有機會俾人扣人工。
...

病假去旅行,唔係扣薪問題,是紀律問題,可以炒魷。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

howmuch 發表於 24-5-4 13:44
病假去旅行,唔係扣薪問題,是紀律問題,可以炒魷。

去完旅行返嚟請病假一樣,玩到盡,假期最後一天深夜返到香港,第二日點起身返工,咪索性請病假囉。

琥珀宮

請問下

一天病假,公司可以扣全日人工,扣唔扣/扣幾多視乎公司員工福利

勞工法例只保障連續四天以上的有薪病假(3/4人工)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊