自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

esmehouse 發表於 24-5-7 07:06
因為有啲 professor 會派爛 grade,所以喺香港要攞 1st Hon、2nd Hon upper 係難過外國 U
...

珍珠宮

brother4 發表於 24-5-7 09:41
自己感壓力大源自父母,入名枚小學中學要孩子名列前茅,做到最好,平時應孩子多溝通,學校成绩是人生一個小部分 ...

今次兩個都係大學生,仲要歸咎父母?成年人嚟㗎啦,父母都管唔到啦。

別墅

仲咁年輕就離開咗,好心疼

侯爵府

anna59 發表於 24-5-6 23:02
入到大學都未必糸好事

點會唔好,係部分人需要管理好情緒姐

水晶宮

somesome2020 發表於 24-5-7 03:44
入到好大學,之後咪一樣係做社畜做到75歲先有得退休,然後等死

人生係個過程。悲觀咁睇,邊個唔係出世之後就係等死呢。

公爵府

回覆 貝_貝 的帖子

係囉、入到去果D都係天之嬌子、我親戚3個仔女分別科大、中大、理大(免費讀)、佢哋3個從來唔使補習、用$都係興趣班、畫畫、彈琴果D、考試仲打機㗎

珍珠宮

castle100 發表於 24-5-7 10:31
回覆 貝_貝 的帖子

係囉、入到去果D都係天之嬌子、我親戚3個仔女分別科大、中大、理大(免費讀)、佢哋3個 ...
讀完出來, 真系搵份好工咩! 未又做社蓄
大學畢業只系基本野, 打份工, 咁就一世

男爵府

BKFinder 發表於 24-5-6 22:43
有次在自修室外聽到有個女仔在講電話不停哭話好大壓力唔夠分

唔夠分都可以補考?

水晶宮

QUIT U 有幾難, 洗咩死?

珍珠宮

Mochachoi 發表於 24-5-7 08:44
點解要追求 1st Hon 2nd Hon? 根本就係轉牛角尖 到最後人哋淨係會問 你讀邊間大學, 邊一科。
...
成績好, 容易揾到第一份工

esmehouse    發表於 24-5-7 11:57

公爵府

回覆 anna59 的帖子

早排我朋友個仔間小學有個小五同學跳樓、好彩阿S i r拉返佢⋯⋯原因係、去補習社M iS s鬧完、返到屋企爸爸媽媽又冇乜點理、返學校又唔開心、老師發現佢情緒有異、跟住佢⋯⋯

poodlema    發表於 24-5-7 11:04

公爵府

回覆 anna59 的帖子

咁又唔係、佢哋一出來返工、第一份工已經3萬幾、

象牙宮

kwokdicken 發表於 24-5-6 22:25
中文大學及科技大學宿舍,今午(6日)11分鐘內分別有兩男女墮樓。下午約4時39分,中大新亞書院學生宿舍「志 ...

中文大學及科技大學
19歲姓楊女事主
22歲姓梁男學生

辛苦讀先入到中大 及科大。

生活問題困擾。19岁。大學一年。讀 11年書。 6+4+1
生活問題 困擾 難過讀書???? 年輕人生活很消極?

最多是冇錢。看住銀包生活。基本生活。

19岁 大學2年。讀 12年書。 6+4+2
受感情及學業困擾
感情: 愛情? 被飛? 万一對方意外死呢?
死路嗎?
學業困擾 : 重讀!。改科? 停1年? quit? 工作? 好多方法。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Mochachoi 發表於 24-5-7 08:44
點解要追求 1st Hon 2nd Hon? 根本就係轉牛角尖 到最後人哋淨係會問 你讀邊間大學, 邊一科。
...

有啲master要second honor upper

新畢業見工都會睇埋transcript

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

以前成日聽人講讀大學好開心, 現今讀大學都咁大壓力

子爵府

BKFinder 發表於 24-5-6 22:43
有次在自修室外聽到有個女仔在講電話不停哭話好大壓力唔夠分

好多時父母比壓力造成,因為佢地要面子

珍珠宮

333s 發表於 24-5-7 10:51
中文大學及科技大學
19歲姓楊女事主
22歲姓梁男學生

點解係6+4?
6年小學,6年中學,才升大學

一個19歲,一個22歲,你後面講咗兩個都19歲。

不過你講得啱,香港生活問題點都唔會去到無飯開,感情學業都有方法解決,唔想去解決問題而選擇放棄生命,係不智嘅,不過唔少自殺嘅朋友本身有情緒問題,都係好可惜。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

請大家唔好再用自身角度批評現今青少年抗壓能力低, 乜乜乜乜, 現今有網絡平台, 知識又深咗N倍, 要求又高咗, 俾我哋以前水平高好多, 壓力多好多, 我淨係睇一睇小學同中學啲功課, 自問有啲都唔識做, 好深, 我覺得佢哋已經好叻, 放學返來, 唔止要處理功課上, 覆WHATSAPP, 社交平台的時間都唔少, 你唔用, 就話唔跟潮流, 係網上hater講一句, 比我哋以前容易好多, 殺人效果都增加百倍, 現今青少年同我哋以前啲壓力係完全唔同層次的, 希望大眾多啲關注, 雖然家庭富裕咗, 但雙職父母亦多啲, 佢哋想同家人相處, 父母關心佢哋o既機會亦減少, 未必比我哋小時幸福架!

珍珠宮

畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yoyo123 發表於 24-5-7 10:39
唔夠分都可以補考?
肥左咪RETAKE囉, 讀唔掂咪轉科囉, 再唔係QUIT囉, 駛唔駛去到咁絕路?!
放下自在

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊