自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大宅

RIP

侯爵府

2024年龍年勳章

poodlema 發表於 24-5-7 13:34
成日話香港大港最TOP, 但反而無哩兩間咁CHUR?

HKU反而係好free
professor/ tutor唔會chur你
總之你唔夠合格要求就會肥你
我覺得中大科大chur好多

侯爵府

2024年龍年勳章

有啲學生捱完DSE已經好辛苦
chur盡先入到三大
以為入咗大學可以鬆一口氣
個個都話讀大學好輕鬆好容易
但點知有落差
要更加自律努力讀書先得
所以更加灰

poodlema    發表於 24-5-7 16:00

男爵府

回覆樓主:

rip

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

100believe 發表於 24-5-7 15:28
咁後生,RIP

大宅

esmehouse 發表於 24-5-7 08:39
有一班係由副學士再入返大學而唔係 DSE 完直入大學

係,有些學士畢業,但公開試中英文唔合格都有,現在要讀大學比以前易好多

男爵府

esmehouse 發表於 24-5-7 08:39
有一班係由副學士再入返大學而唔係 DSE 完直入大學

有分别??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

trenycebaby 發表於 24-5-7 16:26
有分别??

睇個收分要求就知啦,夠分就唔需要讀副學士啦 仲有現在大學有彈性收生,衰左某科都仲可以入大學喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

幸運是對手 發表於 24-5-7 16:21
係,有些學士畢業,但公開試中英文唔合格都有,現在要讀大學比以前易好多
...
所以某啲科嘅大學生質素越來越差
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

lovedgs 發表於 24-5-7 14:27
如果只係夠分入,係,特別工程
我女上年9月一開學有2個yr2同學quit U > re jupas,
一個工程(re jupas 商 ...

其他大學就話太易入啫,三大工程及商科,入得應該有返咁上下?讀唔掂真難理解,發覺唔啱係唔奇,以前我都怕科數,同埋班engine仔一齊讀,點都唔夠佢哋勁,但起碼有溫有做一定合格。
想問re Jupas 是否指year2 時拿前年DSE 成績再講報第二科year one? 我記得11-1月咁上下要報,year 2 先攪,咪遲兩年?即是同學year3 自己從year1 開始?

大宅

全港死亡率最高職業: 學生

寶石宮

yauchuchu 發表於 24-5-7 15:58
有啲學生捱完DSE已經好辛苦
chur盡先入到三大
以為入咗大學可以鬆一口氣
仲辛苦過 DSE

大宅

somesome2020 發表於 24-5-7 03:44
入到好大學,之後咪一樣係做社畜做到75歲先有得退休,然後等死

所以我仔係小學生,都問我其實人生為乜

寶石宮

yauchuchu 發表於 24-5-7 15:52
HKU反而係好free
professor/ tutor唔會chur你
總之你唔夠合格要求就會肥你

剛剛見到依單新聞

https://hk.news.yahoo.com/20%E6%AD%B2%E7%94%B7%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%8D%B1%E5%9D%90-%E6%93%9A%E6%82%89%E7%82%BAocamp%E9%9D%9E%E7%A6%AE%E6%A1%88%E8%84%AB%E7%BD%AA%E4%BA%8B%E4%B8%BB-%E7%96%91%E6%9B%BE%E7%99%BC%E6%96%87%E7%A8%B1%E8%A2%AB%E4%BA%BA%E6%A0%BC%E8%AC%80%E6%AE%BA%E8%87%B4%E6%8A%91%E9%AC%B1%EF%BD%9Cyahoo-083438154.html

大宅

yyycheng 發表於 24-5-7 16:52
所以我仔係小學生,都問我其實人生為乜
咁你點答

侯爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 24-5-7 16:53
剛剛見到依單新聞

https://hk.news.yahoo.com/20%E6%AD%B2%E7%94%B7%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%8D% ...

Ocamp又係另一樣容易出事既野
無監管,乘機玩埋啲不文野
被抽水或被屈抽水都委屈

男爵府

esmehouse 發表於 24-5-7 16:53
剛剛見到依單新聞

https://hk.news.yahoo.com/20%E6%AD%B2%E7%94%B7%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%8D% ...

戥事主慘, 被牽連!

子爵府

yoyo123 發表於 24-5-7 16:38
其他大學就話太易入啫,三大工程及商科,入得應該有返咁上下?讀唔掂真難理解,發覺唔啱係唔奇,以前我都 ...

ust 嘅工程 & 商科 有大類收生,比較容易入,我女2個re jupas同學就係入咗呢2科
我女覺得佢哋其實吾差(如果讀佢地想轉嗰科),只是錯配

UST bba學生如果m1/m2合格,都係要同engine學生一齊讀MATH1013,如果你吾係ecof、qfin之類,MATH1013係bba學生嘅上限,bba學生係可以應付到
但MATH1014對工程而言係開始,之後仲有其他數 (普通商科生點讀?

係,今年9月我女yr3時佢哋yr1
其實佢地year3時也只不過是21歲,但係讀緊自己鍾意嘅科

侯爵府

poodlema 發表於 24-5-7 11:11
請大家唔好再用自身角度批評現今青少年抗壓能力低, 乜乜乜乜, 現今有網絡平台, 知識又深咗N倍, 要求又高咗, ...

我都唔識佢地D課程,我自己都教唔到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊