自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

調整心態,早餐買個包/煮麥皮/煎隻蛋都好快。晚餐就煮簡單兩碟餸,四人家庭我都係咁做當減肥,目標唔可以勞累自己。

大宅

真係會好攰,所以我放棄左日日打掃,放棄左跟功課,比小朋友自己承擔返D野 (當然有小小後果)...大家一齊唔執,過到心理關口就輕鬆好多。

大宅

你試下好似我阿嫂咁,屋企全部家務交比老公放工同放假做,你只負責小朋友嘅野同返工

大宅

羨慕你有小朋友 , 希望將來會俾你開心幸褔 , 加油 , 轉個彎就到

伯爵府

bbyou 發表於 24-5-7 00:25
好攰,真係好攰,
天光就整早餐,
帶細路返學,

其實我都唔明移民的人冇校車冇工人冇長老都要自己做呢啲野,但佢地又話好開心?我都唔明點運作

男爵府

好攰,真係好攰,
天光就整早餐,
帶細路返學,

樓主,家務是永遠做不完的,由其是冇人幫妳,只可自己調節,搵啲時間自己me time, 輕鬆下,買小小自己喜歡的東西,同朋友呻下,做人就是咁辛苦的,不過當妳教得仔女好,將來妳就會好開心,覺得而家是值得

子爵府

2024年龍年勳章

好攰,真係好攰,
天光就整早餐,
帶細路返學,

加油

大宅

唔好搞到自己咁辛苦。姐妹講得啱,唔做一日家務唔會世界末日。星期日買定一星期需要食嘅嘢,買啲擺得嘅瓜菜,肉就頭幾日食囉,禮拜尾就食外賣,或者煮個烏冬。放工唔好再去買餸立刻返屋企。大件嘅家務留返星期六日叫老公阿仔幫手一齊做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

兩婦都出去公作, 你叫C6 分擔家務同教子女功課,
不應該家中乜都由你做晒

如C6 說: 男主外、 女主內

你可回: 好主意!
我辭職做FTM,只主內!( 大佢)

由你一人返工賺錢
1)一人養全家
2) FTM要零用買私人物品( 請外傭都有人工收啦, FTM為家庭犧牲事業,為何冇“ 人工”收!?)
3)由你付我父母家用

如你不同意以上任何一句,
兩人都仍然要返工,
咁放工後,2人同樣有責任做家務及教子功課/ 溫書

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

淨系work hard 唔得,要work smart,早餐煮D簡單野,其實以前我預設朝早煲飯或整麵包,阿仔起身我就煎魚煎蛋之類,又或者煮安格斯牛肉烏冬或米粉等等,15分鐘煮完。屋企用吸拖機械人,洗衫其實洗衣機洗,只系晾衫其實15分鐘乜都得,從來唔會熨衫。晚餐亦可以煮好簡單既野,一菜一湯,閑日2餐外賣或出街食。 功課小朋友自己搞掂,我講明唔對功課,唔識可以問,總之自己負責,我系阿仔小五我先幫佢補習做補充。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

早餐買現成,晚餐都可以食下外賣呀,唔一定要餐餐煮架嘛
攰咪罷工唔煮,又唔洗洗,慳返好多時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

好攰,真係好攰,
天光就整早餐,
帶細路返學,

煮飯的確用好多時間
又要買又要洗又要煮
食完又要洗碗碟

早餐可唔可以簡單啲食麵包
放假有時間先洗隔塵網

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我好明白, 如果真係好攰, 真係要偷下懶, 一星期煮少幾餐出去食, 或食得再簡單D, 清潔方面, 求求其其抺兩下或叫老公幫下手, 記住你唔係鐵人, 攰就要休息. 加油呀

侯爵府

環保接龍勳章

alau2021 發表於 24-5-7 00:30
朋友有乳癌,停工做化療,照顧唔到小朋友,煮唔到飯,跟唔到功課,所有嘢做唔到,佢先發覺每日咁忙碌嘅生活 ...

朋友係掉返轉,
佢以前覺得屋企無咗佢唔得.
照顧6299, 湊小朋友, 洗煮熨. 仲有份兼職
有病後担心照顧唔到屋企.

點知...佢發現屋企所有野都運行到.
社區中心, 鐘點, 外賣, 各家人自發做等等.

媽媽學識下放鬆自己吧.
睇內地短片時常有講一句
忍一時, 子宮囊鍾.
退一步, 乳腺增生.

複式洋房

好攰,真係好攰,
天光就整早餐,
帶細路返學,

你老公呢?

侯爵府

kiki1230 發表於 24-5-7 09:59
好簡單,你出去搵份工做,請工人做家務,就以後唔洗做呢啲野

講樓主?
第4句樓主咪講咗佢有返工囉

象牙宮

回覆樓主:

我從來無煮早餐,阿仔功課都唔點睇,係佢唔識我先教,大左去補習班!家務叫老公幫手分擔,唔一定日日做!網購放假先搞,唔會夜媽媽搵野買,時間係自己安排架!我都係一星期幾乎煮足5晚,絕不外賣

男爵府

加油呀JM
攰就唔好做家務住, 早餐就食包之類輕食, 晚餐簡單D
除左家人要照顧, 你都要好好照顧自己呀!
忙,我地要更愛自己呀
加油!
祝你母親節快樂呀~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

買多幾套校服換,儲埋洗熨,冷氣機隔塵網果d放假先做吧,日用品返工蛇王買,買多幾個水樽換,再唔係買定d樽裝水,萬一唔記得都有。

男爵府

jenny729 發表於 24-5-7 01:00
我都係返工,冇工人,冇長老幫手,可交換下心得:
早餐,一定買麵包,
坐車時間上網訂定日用品,
"畀啲下爛嘢佢做"呢句好笑

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊