自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

初小仔成日句句頂到行,學哂大嗰個青春期啲野。尋晚食飯,無端端拎部ipad出黎睇,不嬲都唔比,我叫佢食飽先睇,佢話唔得,我嚴肅叫佢立即收機,佢話唔會收,真係當我死既完全漠視我,當下你地會點做?***
全屋電子產品我都係用電話控制,除左ipad,佢係學校電子課本,我搞唔到

男爵府

rainbow000 發表於 24-5-8 16:33
初小仔成日句句頂到行,學哂大嗰個青春期啲野。尋晚食飯,無端端拎部ipad出黎睇,不嬲都唔比,我叫佢食飽先 ...

響router 到斷佢上網

公爵府

初小就搞成咁!?

大宅

回覆樓主:

初小已經係咁,態度咁惡劣

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

初小仔成日句句頂到行,學哂大嗰個青春期啲野。尋晚食飯,無端端拎部ipad出黎睇,不嬲都唔比,我叫佢食飽先 ...

無得救

完全漠視,我會掉左部iPad去

子爵府

唔知點解唔驚我,其實我鬧人都好惡,佢地都唔驚,點算好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

平時都冇分庄閒?

複式洋房

冇計

珍珠宮

2024年龍年勳章

比我會叫佢離開飯枱繼續睇ipad, 唔好食飯~
但一定要自己做好先, 全部人食飯唔好睇手機/ipad...
初小係跟大嘅做, 試你底線...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我會熄wifi。

大宅

rainbow000 發表於 24-5-8 17:14
唔知點解唔驚我,其實我鬧人都好惡,佢地都唔驚,點算好

你係咪經常都依依鵝鵝成日鬧佢地?我老公就係咁,所以個女唔會驚佢當佢廢up,我就唔會成日鬧,但一鬧就好甘,同埋有時鬧錯佢我會認錯,所以個女驚我多啲

水晶宮

我只會比星期六日佢玩,平日係唔玩得唔睇電子產品,以前放鬆過,心散,脾氣嗅,冇耐性,頂嘴。後來,我立規矩,咩時間玩咩時間唔可以玩,呢間屋我大晒,唔尊重我,我會趕佢出門口,我唔需要1個頂心肺的細路,有本事唔好靠我,自己出去住。我絕對唔會受細路面色!我係痴線,我大晒,唔好激我

只要你夠強勢,對的事情,唔駛道理,只需要遵守。

電子產品好影響初小的,當我細路跟我規矩,學習尊心好多,自主學習,脾氣收左好多,有耐性左。會搵書睇。

侯爵府

初小就咁,到初中點算?要諗下計食住佢,唔係有排煩。

複式洋房

子爵府

回覆 spikenard 的帖子

我都覺得沉迷左後曳左,佢真係脾氣差左。上個月我就真係停哂全屋wifi,2個小朋友跳哂制係咁大發脾氣,要佢地乖先開,佢地乖左日我開左,但過左2日又再打回原形,係咪應該繼續保持住唔尊重就即停wifi先有用

侯爵府

2024年龍年勳章

初小就咁大膽,我會熄wifi,做完功課要交機,聽日放入書包
不過同小朋友唔係話惡就聽,要用道理講服佢

侯爵府

2024年龍年勳章

rainbow000 發表於 24-5-8 17:39

我都覺得沉迷左後曳左,佢真係脾氣差左。上個月我就真係停哂全屋wifi,2個小朋友跳 ...

一日太短啦,你要當幫佢地戒毒,起碼一頭半個月,然後用呢段時間同佢地洗腦
當年我仔女細個工人俾ipad佢地睇,我要收起成個月先戒到,之後就一直好自律

珍珠宮

畀面勳章

初小就咁,真係要教

珍珠宮

我都覺得沉迷左後曳左,佢真係脾氣差左。上個月我就真係停哂全屋wifi,2個小朋友跳 ...

你要真係用停wifi 做手段就唔好一日咁少
無效果之餘,啲細路當你紙老虎
索性停一個月
呢一個月你自己同老公用儲值卡
要有長期作戰既準備先好停WiFi
你要當真係打仗咁
否則啲細路根本唔驚

水晶宮

唔可以乖就比佢玩番,而係定日子,只有星期六日先可以玩!佢地唔會悶架,悶就創新諗吓遊戲,玩吓lego,玩吓手工,畫吓畫,一有電子產品,會攞起本書睇吓嗎?,會搞吓創意嗎?

佢地1叫悶,就叫佢地寫生字去溫書去洗碗,去掃地或者去畫畫,或者去玩玩具自己選。

信我,我是過來人,要有1段大家辛苦的過渡期,過左,習慣左就會好了。

電子產品影響細路,減少用的日子,唔係唔用,係用少d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊