親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果係咁即係最少要買经濟飛? 咁就算做特價機票都唔平喇

男爵府

2024年龍年勳章

隨身物品 例如小型手袋、手提電腦包、小型背包及相機袋 必須放入前方坐位下方 不超過 40 (長) x 25 (寬) x 20 (高) 厘米 (15.7 吋 x 10 吋 x 8 吋)
而家背囊應該當手提行李計

珊瑚宮

knk22 發表於 24-5-8 16:40

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

小背包要放得入櫈底

男爵府

knk22 發表於 24-5-8 16:40

如果想加件7Kg手李, 應該唔會貴好多?

複式洋房

威大嬸 發表於 24-5-9 12:48
小背包要放得入櫈底

要度好size先, 去到唔得好似罰$800

複式洋房

Mini20160607 發表於 24-5-9 13:32
如果想加件7Kg手李, 應該唔會貴好多?

好似加50蚊, 不過都係冇寄艙行李, 加20kg寄艙行李但又冇7kg手提

侯爵府

knk22 發表於 24-5-10 12:49
好似加50蚊, 不過都係冇寄艙行李, 加20kg寄艙行李但又冇7kg手提

係呀,所以如果買20kg行李,只可以拿一個手袋上機,入閘後想買吓手信都唔得了

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

即係迫住買經濟飛再另買行李 如果一家4口分開,買2個經濟飛,2個隨心飛又要分單
attach0/tmp/php3BOtMu

男爵府

yuensiu 發表於 24-5-12 09:57
即係迫住買經濟飛再另買行李 如果一家4口分開,買2個經濟飛,2個隨心飛又要分單

...

如果分單又怕買唔到同一機
小朋友細背囊真係唔使買手提行李

別墅

威大嬸 發表於 24-5-9 12:48
小背包要放得入櫈底

係咪一定要跟番佢40*25*20
大小小但放到椅下既背囊都唔得?

複式洋房

katrinamama 發表於 24-5-11 14:36
係呀,所以如果買20kg行李,只可以拿一個手袋上機,入閘後想買吓手信都唔得了
...

咁買隨身行李+手提行李, 再加錢買行李又得唔得呢?

複式洋房

yuensiu 發表於 24-5-12 09:57

...

好煩喎, 分開買會唔會機票貴左唔同價錢架

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

knk22 發表於 24-5-14 15:31

所以如果一家買,可能都係買經濟飛再加錢買行李就算。
attach0/tmp/phpIncKsP

侯爵府

knk22 發表於 24-5-14 15:30

你去官網買票,講得好清楚,佢地分四個價錢,
最平的,只可以帶一個手袋或迷李背包放椅下
第二種經濟飛,一個手袋放椅下加一件手提行李。
第三種隨心飛,一個手袋加一件20kg寄倉(唔可以帶手提行李,即是你想上機前在閘內免税店買袋手信都不能,除非你小到可以塞在椅下or放手袋)

最後最貴的就乜都得

你見我cap圖去台灣,最平同最貴相差$500-$600, 但其實本身張機票$328的。
但如果係一家大细去旅行有小朋友,一定多野帶,基本上焗你買最貴。

同埋相信呢個措施生效後,check in 條隊有排排,個個唔清楚去到counter左問右問,又臨時加錢等,情況惡劣。
其實左加右加後,價錢同香港航空差不多
attach0/tmp/phpCH1lZp
attach1/tmp/php98NqVp
attach2/tmp/phpUO2YTp
attach3/tmp/phpbnMBSp

侯爵府

knk22 發表於 24-5-14 15:30

補充:最平呢隻得件椅下手袋
官網訂票最清楚

如果經其他旅行社訂,唔知係咪咁,否則去到機場大混亂,實有人爭執,check in 有排攪,特別旺季
attach0/tmp/phpYxkiKP
attach1/tmp/php9ez5Ez

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Coolyatwa 發表於 24-5-14 15:27
係咪一定要跟番佢40*25*20
大小小但放到椅下既背囊都唔得?

十二月我家高小生,日本空姐要佢將背包放入個架量度尺寸

珍珠宮

發表於 前天 08:34 |只看該作者
knk22 發表於 24-5-14 15:31

我上星期買左下年新年去大阪,4個經濟飛,加來回2件20kg行李。費事煩,通常我地一家都揹背囊,女又會帶20吋喼手提上機。

瑪瑙宮

大廚勳章

發表於 前天 11:26 |只看該作者

首先你要買第二級嘅飛。。。即係有手提行李七kg嗰個。。。然後你揭到去下一頁。。。就可以加多20 kg手提行李$310。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊