自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

▲ 梁思浩指一早得悉安仔離婚一事。

郭晉安與歐倩怡於上周四(2日)在社交網發表離婚消息,結束18年婚姻,令不少人感到惋惜。

曾與郭晉安在80年代處境劇《城市故事》合作的梁思浩,日前在自家 上,與主持之一的吳家樂談及郭晉安與歐倩怡離婚一事,並自言在年半前已經得悉事件,而且在圈中早已是公開的秘密。

去年曾遇安仔露端倪

思浩說:「我撞到好幕後工作嘅要員,我哋見面嘅第一句說話係:『點呀,你哋知道咗幾耐?』,我就話年半前就已經知,另一個就話已經知道2年。」

他又指在去年新年某超市撞到安仔:「咁啱我去咗郭晉安屋苑附近嘅超市買嘢,呢個係我嘅習慣,逢禮拜日7點鐘我就喺嗰店度買嘢,嗰陣我記得係農曆新年,我見到佢一個人去買嘢,我冇打擾對方,但係多多少少有啲感覺到,因為以前多數係佢哋見到一pair去買嘢,當然喇,我亦都知嗰陣佢哋已經分開咗。」

為離婚生活做準備?

思浩又指在某年某月某日知道兩人已經分開,原來他接到朋友來電,對方稱是代朋友找工作:「我聽到郭太、郭晉安太太話要出嚟做嘢,你知一個女人突然間要出嚟做嘢,唔多唔少會感覺到啲嘢,我知佢要做嘢嘅原因。」

而且,近年歐倩怡重返校園修讀營養學學士課程,似乎為離婚後的生活早好準備。

讚安仔為人

思浩指與安仔相識多年,更讚對方是一個循規蹈矩的人:「我哋第一次合作唔係喺《城市故事》,而係喺1985年嘅《獅子山下》已經合作。佢係一個好循規蹈矩嘅人,到而家只要日頭有一杯熱奶荼飲吓,佢嘅人生已經好滿足,佢嘅生活係好安於現狀同簡單。」

他直認十分欣賞安仔為人:「因為佢冇因為喺呢個圈太多年而改變自己嘅性格,返工就返工,可能飲埋杯熱奶茶就埋位做嘢,放工就放工,係娛樂圈少有嘅踏實之人。」

在旁的吳家樂表示讚同:「我哋開工嘅時候成日傾偈,因為佢睇好多書,有好多人生嘅經歷可以分享,有時我哋傾吓湊仔心得,佢有好多方法去照顧小朋友。」

增值自己

歐倩怡曾在訪問上談到淡出原因,除了因為舅父的一句話而啟發,再加上她不想與老公郭晉安做同一行,而萌生轉行念頭。

多年來歐倩怡除了進修營養學和健身之外,還考到船牌、學打鼓、商業及心理學、航空理論課程等,現已成功做到註冊營養師,下個目標是考機師牌。

婚姻曾陷入危機

歐倩怡一直忙讀書,郭晉安也一直忙於拍劇而患上抑鬱症,相處時間愈來愈少,導致兩人婚姻曾陷入危機,一度冷戰長達半年之久。

歐倩怡在訪問中亦透露過,她想闖出新事業投入營養師工作,郭晉安則減產幫手照顧一對子女,她坦言郭晉安對於她重投職場做全職工作,「之前都有少少話吓!」但她直言在孩子初生時,自己也處於「退休」狀態,只是湊返學放學和做運動,她不想就此過下半生。

琥珀宮

elbar 發表於 24-5-9 09:08
▲ 梁思浩指一早得悉安仔離婚一事。

郭晉安與歐倩怡於上周四(2日)在社交網發表離婚消息,結束18年婚姻 ...

多餘,唔做ftm去返工就要離婚,咁好多人都要離婚啦

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

抽水怪

男爵府

乜都關佢事,唔鐘意佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

人地家事就唔好講啦..

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

又想做第一個發現嘅人

另外一名玄學家已經踢爆人地特登找人查案身世才知道。

什麼神算仲有什麼價值?

捐款去做慈善機構 / 捐白事,

直接去東華三院 / 榕光社 也可以。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

抽水怪,點解佢可以咁黑人憎既

佢專登話比人知幾時會出現果間超市 想點?
想人走去撞佢影相? 佢已經冇左呢個價值好耐

大宅

而家出黎抽水令人反感

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

咁都要抽水
我要記低 這些 那些 全部心事
從筆尖話你知
每兩天一次 你要揭開 信箱
接收 甜蜜故事
郵差會配合地 投入 我隔空的愛意

伯爵府

回覆樓主:

生完仔女先話唔想咁過下半生

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

佢如果早過郭晉安知就話佢叻

333s    發表於 24-5-10 09:28

子爵府

lojo11 發表於 24-5-9 13:36
人地家事就唔好講啦..

入去睇內文,原本以為人地同佢講,其實全部都係佢覺得

子爵府

邱悠月 發表於 24-5-9 14:24
生完仔女先話唔想咁過下半生
真係好得人驚,一個咁善變的人,所以搵另一半真系要睇清楚,吾好搵d好追求自我的人。吾系頭家一定無,就算勉強佢哋都會比佢哋怨一世

333s    發表於 24-5-10 09:29

複式洋房

回覆樓主:

人地都公布左離婚,梁生都冇必要再拎出黎評論啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

抽水

琥珀宮

mimi199188 發表於 24-5-9 14:47
真係好得人驚,一個咁善變的人,所以搵另一半真系要睇清楚,吾好搵d好追求自我的人。吾系頭家一定無,就算 ...

而家離婚太容易,好多人都唔明白做人父母老公妻子嘅責任,只顧自己
當然家暴,互相精神虐待呢啲就最好離婚啦,但呢啲偏偏唔會離婚

複式洋房

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同人熟唔應該講,同人唔熟更加唔應該講啦,佢話人哋背後唱佢不如諗起成日咁抽人水上報真係好差的行為

男爵府

lojo11 發表於 24-5-9 13:36
人地家事就唔好講啦..

同埋都唔知人地兩個 家中發生咩事
離婚 唔岩就離
要出面人指指點點 同批評嗎

珍珠宮

郭及其家人生意在傳媒中落好多產品廣告

所以d傳媒好識做企在有利自己的一方

報某一方面的資訊
例如思浩呢d就放大

有讚女方的就被消失的