自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過話想我生兩個小朋友,其中一個要跟我姓,我當時無決定要生幾多個,同埋我同我老公(都係內地一孩政策下的獨子)都覺得就算兩個小朋友最好都係同一個姓、無必要區分。後來囡囡出世,對於囡囡跟爸爸姓定係跟我姓,我爸爸媽媽講:生兩個嘅話,無論如何其中一個要跟我姓,即係如果大女跟了爸爸姓,要考慮如果第二個生佐個仔點處理,仲要求囡囡嗌佢哋「爺爺嫲嫲」。我覺得我爸爸媽媽這樣做的原因就係因為佢哋重男輕女,我很不開心也不理解,「爺爺嫲嫲」就比「公公婆婆」高一等嗎?如果小朋友跟佐媽媽姓,可能外人看來女方(或者女方的父母)好有面,但係我老公對我很好,我唔覺得需要冠姓權來證明我嘅地位或者話語權,姓只係一個代號。所以坐月果陣時我就已經同我爸爸媽媽嗌交,搞到我都唔想再生第二個。後來隨著囡囡慢慢長大,對兩邊都系叫爺爺嫲嫲,姓氏問題就無人再提起。我自己心裡始終有一個心結,既沒有完全打消生第二胎嘅諗法,但又無決心生。囡囡聰明可愛,我同我老公感情也很好。到囡囡3歲幾,無以前咁難湊,我同我老公覺得是時候生第二個了,再唔生就可能永遠唔會生了,但其實講真,我好擔心生到個仔,我知道我爸爸媽媽一定會再提起二胎的姓氏問題,如果係仔但同爸爸唔同姓,我會覺得我老公好無面。驗到真系仔之後,就算湊成一個字,我都高興不起來。到懷孕後期,我爸爸媽媽又開始提姓氏問題,佢哋覺得可以同大女改姓。坦白講,我自己從來無諗過要同個女改姓,更加唔會因為有佐細佬就要同已經4歲半嘅家姐改姓,就算佢宜家唔明,日後改姓契會終生提醒佢,係細佬出佐世之後,因為細佬係男仔要繼承爸爸的姓,所以爸爸媽媽唯有改了我的姓。呢一點我同我老公意見完全一致。但係我爸爸媽媽認為我同我老公諗得太複雜,只要引導得好,日後唔會對個女有咩影響,我就真係不認同了。但我爸爸媽媽都係堅持兩個必須要有一個要跟我姓(其實我想講,唔係跟我姓啊,係你希望有個孫跟你姓啊),仲要係我最能報答佢哋養育之恩嘅事情了。我覺得姊弟最好同一個姓,但如果因為我爸爸媽媽一定要咁樣要求,相比較同大女改姓,我唔反對細佬跟我姓。我老公唔同意,我也理解,我覺得無必要為佐仔女嘅姓氏爭吵影響夫妻關係。但宜家問題係,我爸爸媽媽非常不滿意,講佐好多難聽的說話,我媽媽比我爸爸仲要更加激動,搞到我兩胎每一次坐月都幾次嗌交大喊流眼淚。到宜家細佬已經9個月了,活潑愛笑,大女都5歲幾,越來越懂事,我爸爸媽媽隔段日子就又要過來俾壓力我,講咩「女婿不合格」、「斷絕關係」等等。我老公講明,理解長輩嘅諗法、尊重長輩嘅意見,但係仔女的姓氏應該由父母決定而唔係爺爺一輩,所以無論如何不讓步。

想問下大家点睇呀,有咩意見俾到我呀?感謝感謝!

珍珠宮

回覆樓主:

家家唔同,只要大家有共識就好,個人認為跟誰姓都無咩問題,現代人,不是古代,跟阿媽姓無問題,任正非個女 孟晚舟都唔係跟阿爸姓

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔會妥協,叫你爸媽咁堅持就自己生,再嘈就以後唔好見!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

AmberJ 發表於 24-5-9 17:01
我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

叫你阿爸阿媽自己生咪跟佢姓囉,完!

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

唉,講血脈,最後你個仔女(跟公公姓),都未必會生;講姓氏,生都未必係仔,最後又無限loop呢個問題。何必。
一係你話尊重你媽媽,你都改跟你媽媽姓,同你個女一齊去改

子爵府

通常見跟母姓,都是單親的。
內地人思想都是怪怪的,是農村出身的?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

跟阿媽姓都冇話唔可以嘅,不過唔可以公公婆婆變成爺爺嫲嫲囉

不過仔女長大咗,問你幾點解要跟你姓,點解 其他兄弟姊妹唔係 , 點解要揀佢 ,個子女冇得揀你點樣解釋

男爵府

而家細仔都9個月, 相信應該2個都係跟左老公姓,
既然已經決定左就唔好諗, 而家再是但一個去改姓仲奇怪,
佢地總要接受, 如果因為咁要斷絕關係都冇辦法

象牙宮

我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

生多一个。跟你姓。
如果有經濟能力。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆樓主:

成件事古靈精怪
叫公公婆婆做爺爺嫲嫲,搞到小朋友啲親戚關係概念錯晒!

男爵府

回覆樓主:

叫你爸媽改姓,跟你老公姓,完美

侯爵府

5歲小朋友改名只需改出世紙
唔記得係咪18歲先要改名契

改唔改姓/名都係阿爸阿媽話事
你唔想改,你父母都奈你唔何
最多耳仔要生繭

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

而家內地開放三胎呀~
叫你爸爸媽媽努力生多2個跟佢地姓咪得囉
佢地仔女佢地話事, 中意改乜姓隨便佢地
你同你老公仔女, 你地話事, 唔到上一輩插水
佢地可以提議, 決定權響你地手上, 而家2姊弟都同姓幾好

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

得罪講句,如果係我,我唔會改,亦唔會同父母拗,唔聽唔睬!

改咗個姓氏就有香火,就有繼後,簡直歪理

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

兩姊弟唔同姓真係有啲怪

珍珠宮

虎到金來勳章

domantai 發表於 24-5-9 17:47
叫你爸媽改姓,跟你老公姓,完美

珍珠宮

虎到金來勳章

cupid0627 發表於 24-5-9 17:44
成件事古靈精怪
叫公公婆婆做爺爺嫲嫲,搞到小朋友啲親戚關係概念錯晒!

係囉,事都唔係爺爺嫲嫲,把口咁叫真係會開心啲咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叫你老豆出去找女人同佢生10個都得。
你阿媽再嘈,就嘈返佢係唔合計嘅老婆和媽媽。
2老都有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我唔覺得仔女不同姓氏有咩問題,你父母一向有呢個要求,而你覺得姓氏係一做代號,咁你仔女不同姓有咩問題?根本你心裏重男輕女,覺得仔可以傳宗接代日後子孫跟佢姓,所以至唔同意仔用你嘅姓氏

公爵府

回覆樓主:

跟你爸姓,有冇一千幾百萬身家繼承呀?有就冇所謂。

其實冇,都冇所謂,我覺得仔女女方都有份,唔一定要跟老公姓。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊