自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

AmberJ 發表於 24-5-9 17:01
我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

你真好脾氣,如果係我父母咁要求,我一早就叫左佢地收聲,咪講埋d無謂野!
如仲係要講,我會同佢地講清楚:再迫我就以後唔好見!
我覺得老人家係要尊重,但唔合理既就一定要講清楚,要教佢哋正常諗嘢

大宅

回覆樓主:

樓主子女叫樓主父母明明就係公公婆婆但就改口叫爺爺嫲嫲咪即自欺欺人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Mary媽咪 發表於 24-5-9 17:51
5歲小朋友改名只需改出世紙
唔記得係咪18歲先要改名契

小朋友如果出世紙有父親名會自動跟父姓,要跟母姓要父母簽名做改名契,但如果只有出世紙未有其他證件,改名不改姓可以改出世紙就可以,但出生證記是不能更改的,所以舊名都會响出世紙上面

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

大陸文化係香港問?兩地不同文化喎!
香港一定跟爸爸姓,兩個小朋友唔姓在香港人理解唔同老豆!

男爵府

醒目開學勳章

以前份工有個內地人同事,生左一對孖仔,一個跟爸爸姓,另一個跟媽媽姓,佢話冇問題,內地好普遍嘅

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔會妥協!
你父母重男輕女,
可能當初只生到你一個女已經心有不甘,
而家要你同你嘅子女去滿足佢地嘅私慾,
完全唔體諒你搞到你家庭不和,
如果佢地係咁冥頑不寧,
我寧願疏遠佢地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ritzmary 發表於 24-5-9 18:08
大陸文化係香港問?兩地不同文化喎!
香港一定跟爸爸姓,兩個小朋友唔姓在香港人理解唔同老豆!
...

大陸80年代一孩政策之下遺留既問題
樓主係雙獨夫婦
女方家人怕「絕後」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

10396 發表於 24-5-9 18:09
以前份工有個內地人同事,生左一對孖仔,一個跟爸爸姓,另一個跟媽媽姓,佢話冇問題,內地好普遍嘅
...

內地普遍,香港好少會咁做
唔同姓會expect同母異父既兄弟姊妹
呀媽再嫁過

男爵府

你同父母講,再咁逼你,你就改埋自己個姓跟夫姓。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

有家族生意要繼承?定係本身係古老大家族,所以要有繼承人

水晶宮

你強勢點,佢話你老公壞話,就叫佢收聲,不用講什麼,只1叫收聲,一想講野就叫收聲,全對話只有2個字,收聲!好work的足以氣死人

你表達左你意見後就唔好見2老半年,唔電話唔見面,好快佢地會軟化。我試過

珍珠宮

講真,唔會妥協。一陣大左兩姊弟唔同姓會引申好多唔同嘅解法(錫仔多d/錫女多d/仔要繼承/女又親d....), 有心人亂說廿四,咁會影響家庭關系。

另外,你老爺奶奶的睇法呢?

珍珠宮

domantai 發表於 24-5-9 17:47
叫你爸媽改姓,跟你老公姓,完美

伯爵府

識有同學仔兩姊妹,一個跟阿爸姓、一個跟阿媽姓,同學仔阿媽話咁樣先至公平喎

伯爵府

一個跟爸姓 一個跟媽姓,我覺得無問題。但點解會叫媽媽的父母做「爺爺嫲嫲」嘅, 乜唔係男方家長才是爺嫲嗎。

侯爵府

2024年龍年勳章

真係無必要,傳統就係跟父姓,無論中國外國都係,何必要特登搞到古靈精怪,影響你地一家感情,仲要叫爺爺嫲嫲,令到小朋友混淆家族關係,有兩個爺爺嫲嫲,搞咁多野長遠破壞姻親和諧,外人睇又覺得怪雞,叫你父母咪鬼食古不化

珊瑚宮

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 24-5-9 18:18
內地普遍,香港好少會咁做
唔同姓會expect同母異父既兄弟姊妹
呀媽再嫁過

冇錯,如果本身內地住,好多人都係咁都ok
但喺香港,真係一聽會覺得係同母異父,好奇怪

瑪瑙宮

咁长点睇呀有冇重点

侯爵府

2024年龍年勳章

因為細佬係男仔要繼承爸爸的姓,所以爸爸媽媽唯有改了我的姓

我係女大咗都一定會咁諗,同埋改過名第日要出國呀移民呀又多樣野搞,麻鬼煩,我係阿女會嬲你地囉!

你父母有咁既想法源於重男輕女(當初生你係仔就無問題啦),如果你聽從父母咁做改大女個姓就係延續同加深咗重男輕女既觀念,呢種思想應該由你呢代就stop,堅持咪鬼理你父母,再嘈就連孫都唔會俾佢地見(反正唔跟佢地姓)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我又覺得無所謂,既然外公外婆咁堅持為免傷感情就囡囡跟外公姓好了,將來大個女結婚生嘅小朋友都係跟夫姓啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊