烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

kerotan 發表於 22-2-3 22:28
[炸油翻用]
過年玩了炸油角,我用滷水袋剪開放籂上隔走小渣屑。今天用來炸生炒骨後照样過濾,油很清了。 ...

廢油可給老人家神枱點燈

洋蔥/辣椒/leek 吃不完可放冰箱

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

kerotan 發表於 21-12-7 12:54
我都係好隨意大概400 ml牛奶落兩湯匙白醋~ youtube有好多視頻你可以參考他們有較準確份量

加醋之後 繼續 ...
等我下次都試吓,謝謝分享!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

洋蔥用網袋掛起放空曠地方, 我掛在露台, 無太陽曬的地方, 放到出芽都不會壞, 萬一出芽就種起佢當蔥食。

辣椒曬乾放雪柜, 也可以新鮮辣椒直接放冰格。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 22-2-15 14:02
洋蔥用網袋掛起放空曠地方, 我掛在露台, 無太陽曬的地方, 放到出芽都不會壞, 萬一出芽就種起佢當蔥食。

辣 ...

洋蔥放到出牙就未試過
辣椒返嚟抹乾少少就放冰格

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kerotan 發表於 22-2-15 14:04
洋蔥放到出牙就未試過
辣椒返嚟抹乾少少就放冰格
辣椒可以洗乾淨先放冰格, 唔會痴住架。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

蘿蔔葉、西芹葉唔好掉,用嚟當料頭一流。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 22-2-17 04:20
蘿蔔葉、西芹葉唔好掉,用嚟當料頭一流。

西芹葉一向都食埋嘅
蘿蔔葉?香港買啲蘿蔔冇葉的,有三寸頭莖,是否可以將這粗莖 切碎 爆香用? 即使做料頭不夠香也可放落煮蔬菜高湯吧

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kerotan 發表於 22-2-17 10:52
西芹葉一向都食埋嘅
蘿蔔葉?香港買啲蘿蔔冇葉的,有三寸頭莖,是否可以將這粗莖 切碎 爆香用? 即使做料 ...

即係好似呢d咁短嘅都唔好掉,真係有長葉果隻可以加鹽醃,幾日就可以當雪菜咁食。短呢d切碎爆香煮蜆煮意粉炒蝦都好香。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 22-2-17 11:30
即係好似呢d咁短嘅都唔好掉,真係有長葉果隻可以加鹽醃,幾日就可以當雪菜咁食。短呢d切碎爆香煮蜆煮意粉 ...

係呀香港買啲都係咁樣有幾條粗嘢喺上面,好的下次一定試

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 蔬菜高湯]
我在8樓分享了用「菜頭菜尾」切碎煮餸做粉麵, 有些太硬部分我會加薑蒜片爆炒加少許鹽煲成蔬菜高湯做粉麵湯底。
圖中的有紹菜頭,椰菜頭,西蘭花腳, 青瓜頭尾&皮煲的。
其實有什麼我都會放落去例如冬菇掟,瓜囊,瓜皮, 粟米芯.....。有肉類的 也可以加埋eg雞頸雞腳

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

平時粟米會meet咗啲粟米粒出黎放冰格整麵包同煮面可以用,淨係用個粟米芯煲湯已經有粟米味

侯爵府

2024年龍年勳章

pinkcat922 發表於 22-2-21 21:36
平時粟米會meet咗啲粟米粒出黎放冰格整麵包同煮面可以用,淨係用個粟米芯煲湯已經有粟米味
...

好喎! 我是用粟米粒留起芯。下次學你急凍粟米粒。
我分享拆粟米粒方法,幾方便亦快趣。
統把鉸剪入到尾,然後轉動較剪粟米芯便自然破開,就好容易一排一排把粟米粒剝出來。我跟这片學的:
https://youtu.be/TURZhlzfBIE

珍珠宮

回覆樓主:

羗汁撞奶剩下的羗蓉我冰了,可放入肉餅或炆野調味

侯爵府

2024年龍年勳章

healthymimi 發表於 22-2-22 02:16
羗汁撞奶剩下的羗蓉我冰了,可放入肉餅或炆野調味

多謝你及多位介紹了冷凍食物的方法
[冰辣椒]#43
[冰粟米]#51
[冰薑蓉]#53

伯爵府

減齡達人勳章

kerotan 發表於 22-2-20 21:34
[ 蔬菜高湯]
我在8樓分享了用「菜頭菜尾」切碎煮餸做粉麵, 有些太硬部分我會加薑蒜片爆炒加少許鹽煲成蔬 ...

原隻蒸雞之後做手撕雞,蒸雞出嚟嘅汁、拆肉之後嘅骨頭、雞腳之類freeze咗佢,儲3次就夠煲一次雞湯底,加2粒瑤柱就更正

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 印第安公主 的帖子

[蒸雞汁/雞腳高湯]見#55
我都會用蒸雞汁煮瓜菜或粉麵或海南雞飯
也和你一样,會冰起雞腳,雞頸也是留做高湯
~涼了用保鮮紙撇油
~雪後用匙畢走油脂

大宅

kerotan 發表於 22-2-21 22:37
好喎! 我是用粟米粒留起芯。下次學你急凍粟米粒。
我分享拆粟米粒方法,幾方便亦快趣。
統把鉸剪入到尾, ...

Thank you! 很喜歡你的分享,特別是剝粟米急凍栗米粒,啱晒我!

侯爵府

2024年龍年勳章

HHCCMama 發表於 22-3-2 21:54
Thank you! 很喜歡你的分享,特別是剝粟米急凍栗米粒,啱晒我!

這樣剝粟米粒最企理易保存的,
但唔好處是連埋粟米底較硬吃起來不夠嫩。 可因應不同料理選擇怎起粒。

公爵府

畀面勳章

kerotan 發表於 21-10-31 20:35
[粟米三食]粒~芯~鬚
如果原棵起粟米粒,我會把粟米芯留起煲湯,粟米鬚會曬乾煲水飲可清肝利膽。

粟米鬚不晒乾,煲鴨梨,麥冬

可以清心寧,舒緩失眠

珍珠宮

回覆樓主:

南瓜D籽洗淨抹乾,風乾一下焗做瓜子,雖然冇乜肉,當玩下

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊