時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

尾國國債去年達到34萬億美金,唔慫恿其他國家打仗,佢點賣軍火去填國債條數?一係打仗賣軍火賺錢,一係尾國亡國唔洗還,反正唔係自己本土打,咁係吃人血人肉饅頭好過自己亡國 。可憐戰區的居民日日生活係動盪不安中,流離失所痛失親人。

公爵府

牛年勳章

redhot 發表於 24-4-14 10:22
美國真係好賤!梗係又想重施故技!希望中國面對大戰能全身而退!

中國應該都估到世界政局的走向,宣佈十年內都唔會申請舉辦世界大型體育盛世,以免勞民傷財,保存資金發展經濟同軍事實力。廣西近邊境的高速公路都整到可以直接變戰機的跑道,學生軍訓都用真坦克和槍械訓練,邊境地區真係全民皆兵。國家層面上可以唔參戰當然唔參戰。但如果有人要入侵,自衛係肯定要的。不過按照中國現時的經濟同軍事實力,應該都冇咩國家敢對中國發起戰爭挑釁。當見到其他國家的人係新年期間聽到內地燒煙花爆竹聲音以為打仗而露出驚恐和不安的眼神,而實際上我地係慶祝緊節日,甚至其他臨近內地邊境的俄羅斯越南居民擠湧到邊境附近睇燒煙花的時候,真係好感恩我們生活係祖國強盛的世代 有安穩的政局,安全的生活環境,良好的社會治安俾我地生活

公爵府

牛年勳章

coldpanda 發表於 24-4-14 11:34
伊朗北韓呢類國際流氓
除左偶爾發下窮惡
完全冇經濟影響力

點解話伊朗同北韓係國際流氓?呢兩個國家都係俾人踩上心口先自保,都冇好似日落帝國,醜國八國聯軍小日子咁樣做強盜發動戰爭四周搶掠,以色列搞到巴勒斯坦成人間地獄,炸伊朗大使館等於炸人地國土,壞事做盡的唔見你出來指責一下都幾雙標

首頁

尾頁

跳至