自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶死好命, 老爺爺奶奶兩條老嘢一早退休跟住乜都唔做, 老公讀大學都要自己賺錢讀.兩個仔個個月夾埋俾兩萬幾兩條老嘢, 水電媒都係我老公幫佢哋交, 奶奶連幾十蚊電話費都要個個月whatsapp張單叫老公交, 我老公唔知點解好孝順, 俾著我老豆老母係咁我睬佢都有味. 新年我老公出雙糧俾奶奶(我老公自己都無雙糧), 計漏咗$500俾奶奶佢都出聲要老公過返俾佢. 最近奶奶陪老爺睇醫生, 喺佢哋自己個群組呻用咗幾多$, 大仔都無出聲, (大仔人工多老公成倍有多)得我老公自己撲出嚟話嚟緊生日俾多啲$佢. 而家奶奶每次睇完醫生都私下whatsapp老公醫生費$, 的士$, 食飯$用咗幾多錢, 老公都豪不猶疑過多幾千蚊俾佢.

奶奶個人又懶又貪玩又要面. 我小朋友係SEN, 每個月訓練洗好多$奶奶都知. 我小朋友生日食自助餐佢乘機請同佢好friend嘅親戚嚟, 啲親戚個個唔俾錢, 奶奶同老爺兩個夾埋俾$1000. 次次請親戚食飯都叫老公扣返錢, 老公當然次次都無扣佢錢.

奶奶自己唔洗頭, 個頭一定要出髮型屋洗. 又鍾意打麻雀. 而家個個星期出去打麻雀都whatsapp啲仔叫佢哋買飯俾老爺. 上次新年重喺度呻唔想照顧老爺(老爺行得走得)“俾你哋, 你哋要”. 我回佢我已經有個SEN小朋友搞唔掂, 大嫂都話奶奶“呢啲嘢無得俾人, 最多送去老人院”.

我大肚嗰時奶奶一句問候都無, 淨係驚死要做走過嚟同我講“我哋唔興整薑醋, 我哋興買薑醋卷”. 最後當然無買到啦!我同老公講佢反而話我食唔食薑醋好少事!我大嫂生嗰時都有向大仔投訴老爺奶奶唔幫手, 請教奶奶揍仔, 奶奶回佢“交俾工人得啦”, 大仔無我老、公咁愚孝, 有時都會潤下奶奶得把口唔做嘢. 仲有大仔大嫂結婚嗰晚, 婚禮完結奶奶自己喺我面前講“好嘢!可以去玩!”其實婚禮都唔洗佢幫手, 淨係要佢試衫, 彩排一次同當日出席, 嗰時已經覺得佢好自私.

我小朋友係SEN, 日日都要揍出去訓練, 工人信唔過成日喺條街嘹賓妹傾計無睇實小朋友, 而家日日都係我阿媽同工人一齊揍, 返到屋企我阿媽又留耐啲教小朋友寫字. 奶奶次次都要叫先幫手揍, 一個星期都揍唔到一次, 又唔會教小朋友趕住走人. 我老公寧願有時用lunch時間自己揍都唔叫佢阿媽幫手. 奶奶親戚話奶奶“好心你唔好成日掛住去玩, 理下個孫SEN細個有機會醫返好”. 奶奶覺得親戚講得唔啱, 同老公呻“豈有此你咁話我”

老公好鍾意做孝子, 之前一放假有時間就會去老爺奶奶屋企洗冷氣執屋做呢樣做嗰樣, 留返個SEN小朋友同工人兩個喺屋企, 我要返工無得放紅日. 俾我鬧完之後而家老公呢排無咁做.

次次同佢哋屋企人食飯, 大仔一家都走先, 得我老公要留到最後堅持送兩條老嘢返屋企, 我對住個無耐性唔等得嘅SEN小朋友要不停揾嘢安撫佢, 喺度等我老公做孝子.

SEN訓練每個月用好多$, 我老公每個月都喺我戶口攞錢, 佢自己又無錢剩, 平時食飯幾十蚊都度住度住, 試過慳晚飯$要我放工買麥記俾佢. 奶奶明明自己銀行有$做定期, 一洗多少少$都要whatsapp老公, 個大仔搵多咁多$又唔問, 明知我哋有SEN小朋友無錢剩, 因為老公順攤就問佢, 原全無考慮我哋苦況, 老公又死闊佬俾多幾千蚊佢.

真係好憎我奶奶, 好想佢快啲死. 咁多人死唔見佢死, 喺度獻世, 仲要將自己嘅死好命建築喺我哋身上.

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

點解咁講?你覺得我老公太過愚孝?

大宅

俾著你哋係我, 你哋會點?
我同老公講對奶奶嘅不滿, 佢話“老人家係咁”, 佢完全唔覺自己阿媽有問題.
有次仲無理話返我屋企人, 我老豆老母好為仔女自己好慳, 雖然唔係發達但顧得掂自己有餘仲可以幫仔女手, 我老公話“咁李嘉誠都係細細個喺大陸落嚟, 又唔見你老豆老母發達”
所以而家都好憎我老公, 嗰次直情叫佢攬住自己老母過世.

大宅

回覆 cutebambi 的帖子

係呀, 奶奶係無責任幫個孫, 同樣地, 佢個仔都無責任對阿媽十二孝, 呢啲嘢無話唔啱, 不過係廢囉!連親戚都話佢!

大宅

回覆 tkop 的帖子

佢憎唔憎我我唔care!不過我真係好憎佢!幾十蚊電話費都要個仔交, 佢自己唔洗做嘢大把時間都唔自己交, 咁都要麻煩個仔做, 佢唔止唔錫孫, 連仔都唔錫!

大宅

回覆 moon_o_o 的帖子

我小朋友SEN佢大個可以照顧到自己已經好好!我無咁好命, 亦唔會將自己嘅好命建築喺自己仔女身上!

大宅

回覆 moon_o_o 的帖子

你一定係呢啲奶奶!我襯唔起?我都好後悔搵呢啲老公!
我要返工無紅日放, 無家用收, 仲要個個月俾我老公喺我份人工攞錢走!

kwhkwh    發表於 24-5-1 10:43

大宅

回覆 summerlife 的帖子

你同佢無血緣關係,佢唔需要為你着想,你亦都無資格理佢生活點過。

其實99連為佢個仔著想都無, 老爺99嫌辛苦一早退休, 有得繼續做都唔做, 我老公個行業無得好似兩條老嘢咁玩落去, 我老公成日都擔心失業, 仲要就到兩條老嘢當年退休年紀. 99根本無為啲仔著想, 啲仔都就到佢哋兩條老嘢當年退休年紀, 仲要行業唔穩定.

大宅

回覆 幸福花海 的帖子

連大學學費生活費都唔俾, 一早退休就乜都唔做.我諗好多人只要小朋友肯讀, 都會用自己$或者出去打工供個仔讀.

大宅

回覆 Fishqqma 的帖子

因為小朋友訓練佢話我要出返啲$!

大宅

我自己記錄哂好清楚小朋友程度, 訓練學緊乜嘢, 前排覺得小朋友需要揾個OT都係我自己俾$, ST我無嗰間銀行戶口叫老公俾$, 佢自己都唔知小朋友學緊乜, 堂堂錄音俾佢都唔聽, 話佢就話自己唔得閒鬧返我轉頭. 喺度鬧我亂洗$, 自己俾99就咁疏爽!

大宅

回覆 sharebuy 的帖子

唔係要佢揍孫, 只不過係跟住工人由屋企揍到去上堂地點. 99呢種人唔使止意佢做嘢, 屎片都未幫個孫換過條, 大嫂都係咁話佢, 啲親戚都話佢個人跣水!

大宅

回覆 Onlok 的帖子

99唔係亞氏, 佢不知幾正常, 係個人只顧自己好自私, 又死要面. 亞氏點會好似佢咁死要面?咁鍾意請人食飯往自己面上貼金, $又唔俾要仔出.佢後生有做嘢, 仲同啲舊同事講好彩當年走得快, 之後咁辛苦!佢就緊係爽啦!係辛苦佢身邊嘅人!

大宅

我同老公從來無用過apple機唔捨得, 99扭老公買apple手機俾佢, 本來99部android機都無壞仲用得, 係要老公買apple俾佢, 卒之都買咗俾佢有得喺朋友親戚面前威, 自己一個仙都唔出, 次次換電話都係老公買俾佢

大宅

gigimo 發表於 24-4-30 20:56
其實另一半對自己父母,兄弟姊妹好有咩問題?

你生完仔女,都想佢哋相親相愛,孝順父母啩?
孝順得過哂火, 自己放假唔陪小朋友, 我要返工, 屋企得工人同個SEN小朋友. 係要走佢兩條老嘢屋企做牛做馬洗冷氣執屋, 同兩條老嘢食飯, 99又即刻call啲親戚出嚟請佢哋食飯, 我老公呢啲正一抵死自己送上門!

大宅

gigimo 發表於 24-4-30 21:31
就係一個願打,一個願捱。
樓主不明為何老公無限奉獻給父母。
我也不明點解佢會容許老公無俾家用之餘,仲 ...
如果老公話你小朋友訓練你都要出$呢?你點應佢?

大宅

333s 發表於 24-4-30 21:51
長者 65+
醫生費$, 有醫療卷。
的士$? 小巴/ 巴士 $2
條死老嘢咁長命間屋都唔知留唔留到, 之前仲想借間屋俾親戚住, 原全無為個仔著想.

呢頭同個仔呻完而家啲物價貴, 轉頭就出去髮型屋洗頭打麻雀, 唔會同你慳!

大宅

gigimo 發表於 24-4-30 22:08
其實你奶奶都不似衰人,肯借間屋俾親戚住。
我自己都無咁大方,所以覺得你奶奶好人。
...
呢啲係死要面, 無諗過借咗俾親戚住個仔第日好難問人攞返, 無為啲仔著想.
等於佢好鍾意請親戚食飯一樣!

大宅

cmcn 發表於 24-4-30 22:17
照甘睇你老爺都冇咩點呀?!吾駛兩條老嘢甘叫佢地呀!最多一條
兩個仔都口講唔鐘意老爺, (但係其他人都無佢哋咁孝順), 話老爺買股票輸哂啲$. 同埋老爺個人其實都好廢, 乜嘢家務都唔識唔做, 連公仔麵都唔識煮, 去廁所整到啲地方污糟哂唔抹, 食嘢滴到周圍係都唔抹. 聽老公講佢哋細個時搬屋, 兩條老嘢唔搬嘢, 大仔叫啲同學嚟幫手, 同埋兩個仔搬, 99請啲同學飲維他奶, 老爺喺度自己飲!

大宅

Gorgor0612 發表於 24-4-30 22:22
樓主,你6299 教仔教到咁聽話就是本事! 呻下就好,唔好咒人C! 嗰個係你C6 父母,下下叫人老嘢好難聽!:fo ...
都唔係佢教!係老公死鬼阿爺臨走前叫佢哋兩兄弟要好好照顧父母, 佢哋好尊敬阿爺. 我老公都話邊有人叫啲孫照顧自己父母, 通常掉轉就有!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊