夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

manandyin 發表於 24-4-22 17:32
我媽咪都琴日都有約姐夫見下面,
睇下有冇得勸和,
不過姐夫話成日嘈交真係過唔到落去喎,

你做妹嘅真心為家姐好,就勸家姐狠狠地改變自己嘅性格脾氣,你身為妹妹都觀察到家姐係發脾氣黑面控制狂,姐夫甚或仔女同家姐相處其實都好痛苦,對佢地嚟講係有毒嘅關係,疫情期間姐夫失業靠家姐養家,你評估家姐會唔會俾左唔少氣姐夫受?
仔女都會感受到媽媽脾氣差,爸爸搬走了,而自己未來要對住陳自瑤(婚後事)咁嘅阿媽,仔女有咩可能開心?

男爵府

manandyin 發表於 24-4-23 12:33
疫情期間佢地真係成日因為育兒同錢銀嘈交,
可能果陣我家姐唔知講左D乜野,
所以傷害左佢地感情。

認真面對問題嘅根源(家姐或雙方脾氣差),雙方徹徹底底理性地攤出嚟講自己嘅感受,同討論清楚要解決咩問題先可以繼續行落去,然後雙方立定決心實踐,回想下當日為咩要同呢個人結婚?咁辛苦建立一頭家又有兩個仔女,雙方肯唔肯認真解決問題,從而令大家嘅婚姻能携手走下去?如果兩個處理唔到咁深層次嘅討論,搵婚姻輔導做facilitator 引導雙方嘅討論
你同媽媽真心為家姐好,就要認真向家姐指出佢嘅難頂地方,家姐未必擦覺自己嘅behavior 令身邊人難受,繼而斷送大好家庭,當家姐語氣一唔好,你同媽媽要即時指出俾家姐知道咁樣講野會令人難受,咁樣先係真心幫到家姐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊