少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 孩子令你感動的說話 - I LOVE YOU

囡囡剛剛兩歲..佢每次睇到電視廣告(美X臣奶粉..個女孩同媽咪講"I LOVE U"個個廣告)就先會跟住電視同自己講"I LOVE U"....但前兩日囡囡玩玩下玩具...突然行埋黎同我講"
媽咪..I LOVE U" 嘩嘩..嘩嘩...真係甜到入心架....
:-)

複式洋房

Re: 孩子令你感動的說話

近日開始幫囡囡(2歲)戒奶咀...但始終戒唔甩...於是我就將個奶咀放向囡囡最驚既整古鱷魚玩具(按低隻牙會咬手個隻)..同囡囡講鱷魚玩具咬左你個奶咀喇..唔好再食啦...如事者...到左夜晚訓覺時間..囡囡扭計要食奶咀....我再提醒囡囡個奶咀比鱷魚玩具咬左喇...如果你要..媽媽幫你取啦.....但
估唔到囡囡叫住我.同我講 : 唔好呀..媽咪..囡囡唔要奶咀喇..囡囡唔要媽咪比鱷魚玩具咬..好痛呀...(囡囡少少喊住講)..嘩..好感動呢...囡囡懂得犧牲自己想要既物件都唔要我受到傷害... :-(

複式洋房

Re: 孩子

每次囡囡曳曳或扭計 .我都會好嬲咁話 : 你話你係咪曳曳呀..激死媽咪喇!!!!
跟著囡囡就會回答我一句 :媽咪呀..我曳不過呢會變乖架喇!
我聽見兩歲幾既囡囡咁口乖..真識氹人.即時開心番晒 :lol:

複式洋房

上星期三..我在看電視時..囡囡突然攬著我吻我面..我問囡囡:「點解你會突然吻我?」囡囡回答:「因為我好鍾意你囉!」
兩歲半人仔竟然咁識氹人...不過, 真係好冧!!

複式洋房

Re: 孩子令你感動的說話-先苦後甜

在上星期三打颱風..在窗外突然有一聲巨響.囡囡(兩歲8個月)突然抱著我..我還以為她很驚...原來她對我說:媽媽,有我在.不要驚啊! 真係好感動.識得學我地保護她咁保護我..

複式洋房

好感動...今晚慣例陪囡囡睡覺...她突然坐起身.....對著我說:"媽咪, 我最o錫你架~" 在那時....只想著之前.. 有幾辛苦&勞氣...也是值得既!!

9月7日是囡囡三歲生日...祝囡囡 健康快樂 & 精乖可愛~

複式洋房

Lydia_Yan,

代囡囡說聲 :多謝你啊~ :D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊