自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時覺得做男人好慘,唔少人成日話生女好會照顧父母,就算貼外家男人都好少多口,甚至會幫幫手照顧,但男嘅唔照顧父母又鬧,對父母好又被人話係媽寶

鬧交post睇咗少少,感覺樓主都係自私諗自己嘅人,老公孝順父母唔應該白眼,至於家庭開支照顧個女係佢兩公婆嘅事,要嬲要頃應該揾佢老公,睇咗少少話佢老公兩兄弟比兩萬幾99,即你佢老公比萬左右,男人如果揾到比一萬又唔算好多,自己唔同老公頃,老公唔比家用佢,其實應該坐低頃,反醒下自己又係咪太惡太霸權,衹講對自己有利嘅嘢對另一方都唔公平,下下咀咒人父母早啲死,心地太差啦 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

auhiyo 發表於 24-5-2 08:51
有,仲要2個sen。

佢好似話自己無仔,得一個女好細,應該幼稚園。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 09:29
佢話佢99俾完家用佢仲問佢地claim 呢樣果樣喎, 我覺得佢99係搵佢地笨多d, 同好貪錢.
冇諗個個仔夠唔夠錢 ...

有網友問佢家庭開支分配但佢一路無答,究竟佢老公揾幾多放幾多落頭家佢亦無交待,淨係話做訓練佢老公要佢出番啲,感覺大部份家庭開支應該係佢老公出曬,衹係無比家用過佢手,睇佢舊帖個女Sen 好似幾年前已排政府,唔知而家情況,不過無論係點都係佢兩公婆嘅事,99無責任要出錢, 其實有問題應該係同佢老公商量,但睇到嘅全部係妒忌,唔抵得6299早退休,唔抵得有家用收,唔抵得有樓要租比親戚,佢不滿C6 99,可能人哋都好不滿佢,其實咁睇唔過眼不斷咀咒兩老早啲死,不如早日離婚放過大家。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 10:12
可能你幸運冇仔女係sen 唔明白人苦況. 我朋友個仔係sen, 佢屋企做生意, 都頂唔順個開支, 何況人地只係兩公 ...

你錯啦,我大仔都係邊緣亞氏, 我好清楚 Sen 須要付出好多,但無論點仔女都係自己帶佢嚟呢個世界, 責任應該係父母唔關上一輩是。

該樓主有啲問題避而不答,我感覺應該係冇講曬事實嘅全部, 佢老公未必完全唔理個女,可能佢將Sen放到好大,Sen 亦唔係短時間可以解決嘅問題,佢妒忌99埋怨唔同個工人跟出跟入陪佢女 ,查實已經有工人又唔駛咁誇張,話老公唔陪個女去99度, 呢啲都係佢哋冇溝通好, 佢衹係將自己嘅怨氣賴曬落99度啫, 其實有問題應該好好地同佢老公傾, 但睇佢回覆係怨氣大, 要人哋圍住佢轉而唔肯聽人講嘅人。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 11:19
個老公應該唔so佢, 都係群腳仔個類啦! 個女最大怨氣應該係個老公仲要攞埋佢份糧益佢99.

...

未結婚都應該知道自己老公係咩人咩性格, 老公係佢自己揀要怨就怨自己冇眼光,老公唔比家用佢應該係佢哋雙方嘅問題,可能佢哋本身已經有問題, 又或者避重就輕並非事實嘅全部。6299 絶對有權早退休又唔湊孫,幫係人情唔幫喺道理,唔能夠要求嗰個都會圍住你轉。

BK呢度其實都唔少網友講過,啲仔大學要佢哋自己比學費,將來工作要佢哋交家用,唔可以話人哋錯,孝順父母亦唔係咩益咗佢,最重要係適可而止。

我會供自己啲仔讀完大學,甚至將來工作都冇要求佢哋要交家用,以前果代好多父母養兒防老心態,現今世代父母多數會為自己安排好, 唔收家用只係做父母嘅比較體諒孩子, 要收亦唔代表佢哋係錯,結婚盡可能揀另一半冇家累,咁就會輕鬆好多。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 12:14
個仔要孝順父母冇問題, 但唔好攞個老婆d錢先囉.
我係個女就同佢母親一樣躺平算啦, 等佢母親心痛下個仔一 ...

其實佢話攞佢啲錢嗰度我有保留

佢根本應該坐低同老公傾下

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 12:18
如果係公一份婆一份, 的確佢老公係用緊老婆錢

佢一路都冇交待屋企開支點樣分配, 老公揾幾多放咗幾多落頭家,究竟畀咗幾多99, 佢自己又出過幾多, 片面之詞不能盡信。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 12:23
好似話每月已俾左萬幾蚊99喎

佢話兩兄弟比2萬幾,估計應該大約比咗一萬,咁佢老公收入幾多,供樓請工人放落頭家又幾多,佢又付出幾多完全無講,如果真係唔夠用可以大家一齊頃,唔同老公頃一味怪99唔太理性。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 12:45
如果俾咗兩萬幾都仲問攞錢, 連幫下手教下個孫都唔願意, 呢啲99可以少啲見啦, 根本當個仔係搖錢樹, 當 ...

理性討論,個仔比咗一萬家用仲問佢攞,呢個係佢兩母子問題,又或者會唔會個仔無同阿媽提過家庭狀況,99見個仔比一萬家用,仲有錢供樓又有工人以為佢揾好多,個仔又無表態咪問個仔囉,唔排除老人家貪心,又以為自己個仔揾到,如果仔有表態講過有經濟壓力仲問佢囉,咁就真係99問題,但而家好似唔係。

珍珠宮

MsBusy 發表於 24-5-2 13:03
但係個仔樓主都有份,佢娘家已經唔洗比家用,
佢又無講自己喺家庭負責乜開支,
睇字面好似係佢老公負責晒, ...

我都覺得似係咁,屋企開支請工人老公比曬,但冇錢過老婆手,因為老婆有返工自己有錢,所以老公叫佢個女訓練費要幫手出啲,樓主就怨啲錢比曬99所以要佢出,其實個男人已經比曬錢照顧頭家,佢點孝順父母比錢都唔關個女人事啦 !

芝麻街    發表於 24-5-2 14:49
MsBusy    發表於 24-5-2 13:19

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 13:14
佢老公擺明俾個媽食住, 典型媽寶

唔好咁武斷,話唔定個老婆性格都好難頂,成日鬧人,老公返阿媽度透透氣。

芝麻街    發表於 24-5-2 14:52

珍珠宮

cutebambi 發表於 24-5-2 13:25
其實個樓主 都有畀錢佢老母(即係Sen女個外婆)
個樓主認為奶奶收了佢老公錢又唔聽自己話幾時幾刻去睇住工 ...

我又覺得佢未必有比錢阿媽,因為佢話唔比都得,佢阿媽唔會出聲,仲會默默幫佢湊女,所以佢覺得好似老奉,個個都會圍住自己轉。

aidan08    發表於 24-5-2 21:11

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-2 13:33
哽老一族思想

唔排除佢老公自願比阿媽,99根本唔知佢哋經濟狀況,其實佢應該同老公坐低頃,問題好容易解決,不過佢無我估係佢老公覺得佢煩好自我,根本唔會妥協所以唔理佢先咁大怨氣。

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-5-2 10:42
人地個仔每月比萬零蚊家用父母,居然話益左人地阿媽,真系本末倒置。

...

呢度都唔少收仔女過萬家用嘅人,照佢形容就係益咗啲廢老,個個應該去C

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊