夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

我都有同我老公儲錢落聯名
我仲儲得多過佢
因爲佢多固定支出
我地係各自簽卡買野
月尾再由聯名拎錢找數

btw樓主你地有聯名
但點解共同支出又要老公俾呢
咁佢咪要俾多好多

大宅

咁斤斤計較俾張附屬咭做乜

大宅

vng314 發表於 24-5-10 13:05
我同老公兩個都打工,老公搵得多過我,所以聯名戶口佢6我4咁每個月入錢落去。 屋租、水電煤、小朋友雜費etc ...

你一d都唔貪,比何太一成都無

男爵府

回覆樓主:

唔滿意搵第個,呢句野太過份。
出附屬卡但唔比用,出來做咩?
男人其實可設定附屬卡限額,當比老婆零用,心意啫。設左限額,又唔怕洗大左唔知。

大宅

回覆樓主:

我老公淨係叫我交管理費 屋企所有支出和日用品都不用理會

男爵府

我同老公兩個都打工,老公搵得多過我,所以聯名戶口佢6我4咁每個月入錢落去。 屋租、水電煤、小朋友雜費etc ...

無謂傷感情,在聯名戶口取

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實每個家庭都唔同,好難比較
-定有JM 同你講老公比唒所有錢自己賺到的自己儲,同你計就不夠愛你要考慮搵個第二個(佢哋命水好
事實上你老公也share 咗了大部分家庭開支,比唔少男人好(記得比上不足 比下有餘)
不過他表達得麻麻(叫你搵個第二個好過份)
佢平時食飯也是他比錢算係咁,以後買嘢用公數啦

我同老公財政獨立我完全無收任何家用
不過屋企啲燈油火蠟佢搞
平時出街食飯買嘢我比
家務我哋有鐘點幫手
不過其他家務多數都係我自己做(我比較喜歡屋企乾淨整潔,所以唔會同佢計較)
你心理會唔會平衡啲呢?

伯爵府

老公原本出附屬卡比你既原意係咩先?
同埋本身老公份人執唔執著錢?
因為我有d男性朋友好執著錢….

珍珠宮

vng314 發表於 24-5-10 17:28
咁我算唔算都有比家用? 我唔開心係因為我覺得如果一個男人顧家錫老婆, 佢唔會咁都計… 如果有一日我無收 ...

能理解 樓主接咗嗰畀唔夠妳使嘅男人翻來同妳一齊養兒育女 同甘共苦。
我唔識咩嘢為之貪心,亦唔識咩嘢為之 一個算顧家錫老婆 嘅男人。
所以我冇資格做論斷。
我與樓上(除樓主外)所有嘅留言所講嘅同觀點取向。亦如妳老公都同妳講:如果妳CHUR唔到佢畀夠妳需要嘅資源,佢同意妳搵個夠妳使用嘅老公來畀妳用。
亦即係樓上講嘅 同結局:「咁嘅男人要唔要都罷,搵過第二個(夠妳使嘅)仲好」
只視乎,妳搵唔搵到個畀現時呢個更加畀得多妳使嘅人。而妳又畀唔畀到嗰個男人夠使嘅資源(時間、金錢經濟背景、地位、情緒健康、性生活資源、搵錢養家持家等等實力。)all about risk management.

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

我反而覺得可能係你老公收到突如其來嘅咭數覺得失預算。
你試吓倒轉角式,明明自己預計今個月得幾千蚊咭數,失驚無神又多咗突然多幾千。

但其實買嘢碌咭比較方便又有儲份,如果係我買屋企野會碌自己張咭,然後用 joint account 找自己張咭嘅咭數

伯爵府

Gee2020 發表於 24-5-20 04:21
你試吓倒轉角式,明明自己預計今個月得幾千蚊咭數 ...

但樓主有碌自己卡喎,佢提到唔同優惠碌唔同卡,相信佢老公張卡同佢自己張卡係唔同銀行所以優惠又唔同

因為我都係會睇下有咩優惠碌咩卡,當然大部分時間碌自己果張,因為找數用自己戶口連接左,轉條數就搞掂 。如果用老公果張卡我會碌完通知聲佢,等佢知道有條咁既數 。但我老公就未試過問我拎返,可能我唔係成日,銀碼又唔係大呱 。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

既然大家都有返工嘅,咁屋企嘢我唔再買, 家務都唔做 ,咁都要aa,咁用附屬卡都要嘈,我啲腳骨力邊個同我a返呀

男爵府

回覆樓主:

我最憎買日用品回家,米呀,厠紙又用得做,油呀咁,鬼咁重,我又無習慣網上買日用品,好像要買一定價錢才送貨,我會叫老公買,等佢知道物品鬼死咁重。

別墅

Lovelifeafaf 發表於 24-5-13 00:21
咁如果係咁,我個人覺得你老公好斤斤計較
比著我,我唔會接受得到咁AA法囉
我同老公都係專業人士,人工就 ...

絕對認同

別墅

你老公好小家。太計較。鄧你辛苦。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Gee2020 發表於 24-5-20 04:21
你試吓倒轉角式,明明自己預計今個月得幾千蚊咭數 ...

其實收到月結單都唔係即刻畀錢, 有咩咁失預算呢, 而且,聯名戶口又唔係淨係女人可以攞錢出嚟,佢老公都可以攞錢出嚟冚返 所謂突如其來嗰 d 數
總有離別的時候

大宅

vng314 發表於 24-5-11 06:11
聯名戶口冇Credit Card,所以我買屋企嘢同外賣時用咗佢張附屬咭,但租金水電媒小朋友雜費一直都喺聯名戶口 ...

聯名戶口冇credit card ,所以你就用老公張卡,調返轉頭,如果你用你自己張卡又o唔ok呢?如果你覺得唔ok嘅時候,佢個心嘅諗法同你一樣!
兩公婆傾好咗有共同開支,但係你個心就一直要喺佢身上用多少少,用多少少,用多少少

子爵府

vng314 發表於 24-5-10 15:45
男6女4係因為佢人工比我高,其實我存入聯名戶口個數嘅係approx 40% of 我人工,而佢係3x% of 佢人工。

其 ...

同我一樣喇,所以堅持要返工,仲要做足3份工,搵多個錢,我又係咁,有段時間無返工,我仲要用積蓄幫手繼續養家,佢而家埋怨我成日返工,我就拎返呢件事出黎講,無咁多積蓄點可以無工做都有錢出

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

vng314 發表於 24-5-10 15:45
男6女4係因為佢人工比我高,其實我存入聯名戶口個數嘅係approx 40% of 我人工,而佢係3x% of 佢人工。

其 ...

但仍然是6:4 呀
咁呢個pool夠唔夠用?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

其實好視乎你地實際收入搵幾多,如果講緊老公搵十萬你搵八萬,我相信大家都唔會咁計較。
但如果老公搵三萬老婆搵二萬五,咁其實唔多,老公計較都好正常,因為三萬真係好小錢,雖然係比你多十幾廿個巴仙

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊