單親天地

跳至

首頁
12345...18

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你仲未清醒呀?
如果佢會養你哋2母女, 就唔使離婚啦...
佢當日仲係你老公, 阿女老豆時都可以唔俾錢
憑咩佢同你分開後仲會繼續照顧你哋

Sumyeema1  樓主鬧極都唔會醒   發表於 12-5-16 16:36

公爵府

好媽媽勳章

如果你有野做, 佢唔比你都無符, 唔通吓吓告佢咩

不過我有個朋友, 佢無做野, 攞綜緩, 社署就會幫佢追討佢C6, 要佢C6一定要比,因為如果佢有比錢, 社署就會係綜緩度扣減返, 社署仲追返佢之前無比, 社署幫佢比住綜緩先嗰D錢, 要佢C6還返錢比社署

男爵府

回覆 回覆:ru_663th的帖子

原來問左好多次家啦!我以為無人睬佢…………

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我有他証據,佢親口講左是有小3, 另外,我有相片及sms內容...
咁律師可5可以告他通姦??或者要他出顯"檢身報告" (指檢有冇同人咩)

另外, 法援幫我搞,是否要好多$$比堂費??
thanks!!

k_lego  檢身報告(指檢有冇同人咩)  發表於 12-5-19 21:51
Anpanmama  "檢身報告" (指檢有冇同人咩)!!!!!   樓主你無嘢吓嘛?  發表於 12-5-17 02:11
chuchu9999  錯方負責自己及對方的所有法律費用  發表於 12-5-16 23:49
chuchu9999  通姦是一項理由可以申請即時離婚,而錯方是通姦那邊,法官多數判錯方負責  發表於 12-5-16 23:48

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ru_663th 發表於 12-5-16 22:48
我有他証據,佢親口講左是有小3, 另外,我有相片及sms內容...
咁律師可5可以告他通姦??或者要他出顯"檢身報告 ...
我聽過一個case, 女嘅有賤男大陸通姦証據, 女有頭有面有個錢, 唔知用咩途徑告到賤男響大陸要坐監。
你同呢個女人唔同, 人地果斷唔駛靠男人, 有自己事業有自己saving, 夠錢彈同個男人隻秋, 你有咩呀? 叫生叫c刀仔吉大脾, 1個問題問9萬次。

你果隻佬得果萬5, 好心你清醒d, 咪鬼成日幻想可以從賤男身上攞到8-9千啦, 就算判到佢要比, 佢係唔比你又吹得佢脹咩?

一係叫你女直接問個老豆養唔養佢, 好過你where爛塊面不停磨爛席。

chuchu9999  樓主又要問, 又要懷疑, 好心她去問律師和社工  發表於 12-5-16 23:53

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

chuchu9999 發表於 12-5-16 00:31
請問律師費耍唔要我比, 會5會太貴? 不用你付, 因為你收入資產一定不過限額
請問大家,如爭取膳養費是否只係 ...

多謝你提供資料
我真係$1都5 洗比, 我沒有資產,我好擔心要我比堂費!! (因為我好窮)
我朋友話...叫我寫$1當作自己膳養費,而小朋友方面...我會爭取多些,依家咩都好費, 中學書, 食物,水電煤其他雜費 (通脤好費)
我為小朋友$8500-10000,我預左取5哂,是為"她"取應得生活費~~

乜法援律師可以幫倒我調查我c6過去幾年有沒有"資產轉移"咩??
他成日講...老闆未出糧,所以比5倒我, 根本係藉口! 你會5會打一份長期5出糧的工作??
正常人都唔會繼續打啦!真係5洗食咩他呢份工已經做左1年多,一定比左$小3用所以連親女都不養..

乜我可以叫律師推哂堂費律師費及一切法律費用,追番過去他冇比生活費比我嫁??

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

ru_663th 發表於 12-5-16 22:48
咁律師可5可以告他通姦??或者要他出顯"檢身報告 ...

雖然我無咩法律知識

但照我理解, 係唔係佢錯都好, 或者結果係佢要俾幾多錢你都好

你都要自己諗掂, 照顧左自己同個女先, 唔好諗住個男人有錢養到你地, 佢要拖住d錢唔俾都無佢辦法, 你都要生活, 你都講你無儲蓄, 你再靠佢就真係好危, 佢有得俾就當bouns

珍珠宮

牛精仔 發表於 12-5-16 23:05
我聽過一個case, 女嘅有賤男大陸通姦証據, 女有頭有面有個錢, 唔知用咩途徑告到賤男響大陸要坐監。
你同呢 ...

我不是為自己去取錢, 我係為小朋友著想去爭取她應得生活費, 我自己又搵5多個家要交租交乜交物都係我一人交,好辛苦,
我5夠用錢,5想再問家人及朋友借錢, 還要低聲下氣去求人, 我5想咁,我已經經濟能力5 好,旁人點會知呢?

我有叫女兒直接問佢老豆,他只應成女兒第二日接她放學比錢, 直至現在$1都冇, 冷血衰人(廣大話)

子爵府

ru_663th 發表於 12-5-16 23:31
我不是為自己去取錢, 我係為小朋友著想去爭取她應得生活費, 我自己又搵5多個家要交租交乜交物都係 ...
唔夠錢你又唔轉工一味諗要人俾幾錢你

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ru_663th 發表於 12-5-16 14:00
他有萬五元左右,咁我可以取多少?
是否我寫左先, 判左可能得$7500-8000(-低我)
我哥當年都係差不多搵呢個數, 不過, 有個70歲既老豆同住, 佢報要養老人家 及 一家開支及洗費, 最後個官判 $500 (講比你聽啦!! 多數係分到少於一半既 $, 因為佢扣晒 d 開支後, 先到你分)

佢唔養係一件事, 之但係佢可以扮要養兩老

公爵府

引用:+本帖最後由+ru_663th+於+12-5-16+23:14+編

原帖由 ru_663th 於 12-05-16 發表
你要你老公八千至一萬做女兒贍養費,,咁你列唔列到出來真係同亞囡有關的直接開支係乜呀?例如學費,書簿費,衣食等。同埋你老公有俾家用時平均俾幾多呢?水電媒未必計在你個女的生活費內架。

你要列得出俾個官睇你出呢個價既理由,個數唔係隨口講架。我咁大個人,每月洗錢都無八千咁多啦,養一個十二三歲女要每月一萬,你真係要解釋到令人信服。如果你老公搵萬五,你係個官的話,自己用個腦諗吓會唔會批咁多俾你地?你會拎左人地三分二,佢淨五千,食條毛呀?

香港通姦唔係罪,你告佢唔到。如果佢未同你離婚而同另一人結婚,你可告佢重婚。你亦無權要求佢驗身去證明佢有無病或者同人通姦既證據.'你接受唔到佢通姦,可以以你接受唔到佢既習慣,唔不以再一齊住,婚姻到了無可挽救地步而去單方面呈請離婚(如只有你同意離婚),要分居兩年先正式發離婚令俾你,如係雙方同離婚,就等一年

ym5678    發表於 12-5-19 22:45
chuchu9999  樓主搵錢少($6000/月?),為何她不填寫自己也要贍養費?只收$1?而去填$8000比女兒  發表於 12-5-16 23:58
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我不是為自己去取錢, 我係為小朋友著想去爭取她應得生活費, 我自己又搵5多個家要交租交乜交物都係 ...

大部份有小三既男人,都係咁!! 我哥當年也是, 為左個 b6, 而家做左正印啦!!

仲有呀!!! 如果你單方面申請離婚, 係要分居2年, 即係2年後先比離婚令你, 咁即係你2年後先開始有 $

kayingivy  有樣叫“暫準膳養費”,未出離婚令前一樣要俾  發表於 12-5-19 11:35

王國長老

王國長老

引用:Quote:原帖由+ru_663th+於+12-05-16+發表本

原帖由 alik 於 12-05-16 發表
你要你老公八千至一萬做女兒贍養費,,咁你列唔列到出來真係同亞囡有關的直接開支係乜呀?例如學費,書簿費 ...
十分同意

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

ru_663th 發表於 12-5-15 23:57
我去左法援搞緊離婚, 已經比哂文件未能知批5 批律師比我見面,
是我一人搞,因為他唔養家/小朋友,而 ...

你想人工多D, 不如試下轉工啦, 個個出糧都係交LEE樣比嗰樣用晒咁濟架啦, 你又唔可以話個個月白做WOR, 你情我願加嘛, 個個都捱得辛苦架啦!

你唔好咁老定以為官判咗比你就坐定LUP LUK 諗住唔使做, 佢隨時唔比你, 你追到餓死都未追到呀!

珍珠宮

樓主, 因為你的收入和資產一定不過限額, 你只要要求律師所有今次你的法律費用(例如: 堂費, 律師費...)由對方支付, 無論如何, 你都不用支付!

你應該問社工, 點樣填寫那些表格, 如果你自己放棄贍養費, 不知道會不會蝕底? 如果你只要$1, 法官又會不會只考慮你的小朋友生活費要每月$8000-$8500? 其實這些問題應該問律師或者社工!!!

乜法援律師可以幫倒我調查我c6過去幾年有沒有"資產轉移"咩??
現在已是電腦年代, 銀行都用電腦查存取紀錄!!! 你自己問一問律師和社工!!!
乜我可以叫律師推哂堂費律師費及一切法律費用,追番過去他冇比生活費比我嫁??
因為你c6已經很久沒有比家用, 而且錯在你c6那一邊, 所以所有法律費用由他負責是法庭一向做法, 當然, 每個法官都有權根據個別案情決定, 但是你c6要負責你的法律費用是很多案例都有, 是慣常做法!!! 你自己問一問律師和社工!!!

我已經很清楚地答你問題, 有些問題已經重複...如果你懷疑我的答案, 最好問律師, 其次是社工!!!

小倩  你可以慳返啖氣, 類似問題會不斷重覆   發表於 12-5-16 23:56

禁止訪問

男爵府

ru_663th 發表於 12-5-15 23:57
我去左法援搞緊離婚, 已經比哂文件未能知批5 批律師比我見面,
是我一人搞,因為他唔養家/小朋友,而 ...
睇雙方收入之餘, 更要睇個男人有冇良心, 判左, 佢唔比, 都係冇

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇黎你應該上網搵返"大時代"去睇下, 見到鄭老秋, 你可能有d親切感。
唔想低聲下氣求人, 就應該自己爭氣d, 死lur問男人要錢何來唔係求人? 你認為佢應份比錢, 人地未必咁諗, 我係你, 轉過份工, 戒左寄生虫式嘅生活方式, 你有手有腳, 個女又唔係小朋友, 唔駛下下靠男人。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

又搵5多個家要交租交乜交物都係我一人交,好辛苦,
我5夠用錢,5想再問家人及朋友借錢, 還要低聲下氣去求人, 我5想咁,我已經經濟能力5 好,旁人點會知呢?

我有叫女兒直接問佢老豆,他只應成女兒第二日接她放學比錢, 直至現在$1都冇, 冷血衰人(廣大話)
當佢仲同你哋住時, 佢一個月都俾唔到9千家用你啦
點解你仍然妄想佢依家會俾8.5-9K個女呀?

邊個無面對經濟困難?
佢唔俾你, 你咪向阿公攞囉...
阿女可以申請書簿 & 車船津貼
飯錢有關愛基金
你住公屋, 租金唔會好貴

由你出嚟做嘢到依家
都有年幾啦~
算係累積到經驗
要轉份人工高少少嘅工應該唔難
但你偏偏留戀"同事對你好"
到底同事好重要, 定一個月多一千幾百重要
卅幾歲人仲咁唔識諗

chuchu9999  希望樓主帶住女兒要思想成熟D!!!  發表於 12-5-17 00:09

首頁
12345...18

尾頁

跳至