家事百科

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Feimuichai+於+13-06-06+發表

原帖由 IMCNS 於 13-06-08 發表
請問蒸氣噴槍會否噴到成屋濕曬?同埋邊度有得買?thanks!
有d人用直立式熨斗,之前osix有出過,好似叫高温蒸氣清潔機!!

伯爵府

引用:蚤有乜情況下會死!佢地只怕熱,唔怕冷? +

原帖由 IMCNS 於 13-06-08 發表
蚤有乜情況下會死!佢地只怕熱,唔怕冷?
佢地多數潮濕先出黎!!冬天好少聽人講有!!!我諗冷佢地唔驚!!!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Feimuichai+於+13-06-06+發表

原帖由 歌莉亞 於 13-06-07 發表
點樣用蒸氣焗房,只焗床定所有東西?咁咪好濕?
我估應該係噴槍噴物品,之後再用抽濕機抽乾番!

大宅

回覆:Shirleyng428 的帖子

今日重發現一隻,除了滅蟲公司,真係有冇方法消除,床板已掉,衣服已送洗衣店洗!每天叫佢用漂白水洗佢間房!我都怕會走到我間房!點算!噴槍是否有效!定係再用煙霧蚤蛋?好煩呀!:;pppp::;pppp:

伯爵府

引用:今日重發現一隻,除了滅蟲公司,真係有冇方

原帖由 IMCNS 於 13-06-09 發表
今日重發現一隻,除了滅蟲公司,真係有冇方法消除,床板已掉,衣服已送洗衣店洗!每天叫佢用漂白水洗佢間房 ...
De粉!!d人話好用!我自己都有用,但亦叫佐滅蟲公司上黎整!de粉對人無害,但整到周屋粉!

大宅

MommyPanel勳章 美好大世界2017勳章

引用:Quote:原帖由+IMCNS+於+13-06-09+發表今日

原帖由 Shirleyng428 於 13-06-09 發表
De粉!!d人話好用!我自己都有用,但亦叫佐滅蟲公司上黎整!de粉對人無害,但整到周屋粉!

...
DE粉邊度買?有效嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+Shirleyng428+於+13-06-09+發

原帖由 Kangaroojoey 於 13-06-09 發表
DE粉邊度買?有效嗎?
我都上網訂咗未返,希望有用

子爵府

IMCNS 發表於 13-6-9 08:38
今日重發現一隻,除了滅蟲公司,真係有冇方法消除,床板已掉,衣服已送洗衣店洗!每天叫佢用漂白水洗佢間房 ...

千萬唔好用煙霧蚤蛋,可試用蚊香頂住先.
以前打去政府唔記得咩部門問過,
教我咁做
效果都係治標
焗到佢地暈陀陀卦

大宅

引用:Quote:IMCNS+發表於+13-6-9+08:38+今日重發

原帖由 fionfu 於 13-06-09 發表
千萬唔好用煙霧蚤蛋,可試用蚊香頂住先.
以前打去政府唔記得咩部門問過,
教我咁做
我試咗一次蚤蛋,但仍然發現!姐姐間房已用兩個加殺蟲水

大宅

IMCNS 發表於 13-6-8 16:27
請問蒸氣噴槍會否噴到成屋濕曬?同埋邊度有得買?thanks!

直立式蒸氣燙斗好用過蒸氣噴槍。但如果你真係想買的話,可上網找「億世通」蒸氣噴槍邊度有得賣‥‥我C6就話佢喺登打士街嗰頭買的喎,150蚊。

我地用蒸氣主要去噴床褥、床框,記得要逐個螺絲孔去噴(因為佢地最鍾意匿喺呢D孔,或者喺裡面生eggs),d螺絲孔噴完後(如有蟲屍就清理佢)立即用膠紙封住d孔,等佢地唔能夠再入去生蛋!
而床裖被噴完後,c6去買咗「床褥膠套」套住哂d床褥,係密封的,等佢地冇咁輕易再依附住張床褥。
(我地的經驗係‥張床裖被封後,喺果度從此再搵唔到佢地的蹤跡)

噴完後張床係會濕的,c6會先用漂白水濕一濕塊布再抹一次,然後用風筒吹乾或自然風乾(因為未瞓住)。

而我地d衣物就咁樣處理︰先用黑色大垃圾袋封住哂房裡暫時唔著的衣物(例如冬天衫),放埋一角,然後等得閒又好天氣時,就逐d逐d攞去浸滾水,必須浸過頂!!洗乾淨後先放番入原來的櫃桶 (當然再穩陣d可先蒸一蒸個櫃桶)。
而成日要著d衫 及 床單被鋪枕頭袋等,就快d攞去浸滾水,起碼20分鐘再用洗衣機正式洗一次先著囉。

我地search過好多資料,一般坊間買得到的滅虫藥(我唔知滅虫公司用嗰d會唔會係特製或普通市民唔會買得到)係冇一種真係「滅」得到佢地,就算滅得到佢地,都冇咩可能滅得到佢地的卵 (卵係真係只會死於高溫,因佢地百毒不侵)。

以上過程唔係只做一次,而係頭兩個月左右,每隔日就check吓,初頭可能仲會發現有佢地出現(其中一個原因應該係由於d卵係透明,有時可能都會蒸漏咗而我地唔知,過一陣佢地成為幼虫就出現了),有發現即使係一隻半隻都好,都要再用蒸氣噴一次。
我地的case就係每次的發現數量都明顯減少。最後少到一隻都搵唔到,但都照繼續蒸多兩、三次左右,咁最後就成功喇!

pmk_1001  thank you so much!!!!  發表於 13-7-23 20:20

大宅

回覆 Feimuichai 的帖子

補充一句︰我地淨係掉過三張床單(因俾床蝨搞到張床單有d黑色一撻撻)咁大把,期間連一件傢俬、一個枕頭都冇因為佢地而丟掉過。損失算係非常小!

禁止訪問

伯爵府

引用:我試一隻產品係可以驅床蝨,台灣製造

原帖由 Tangli 於 13-06-10 發表
我試一隻產品係可以驅床蝨,台灣製造
乜野?好用嗎?

別墅

Tangli 發表於 13-6-10 14:33
有冇多d資料

伯爵府

Feimuichai 發表於 13-6-9 22:55
直立式蒸氣燙斗好用過蒸氣噴槍。但如果你真係想買的話,可上網找「億世通」蒸氣噴槍邊度有得賣‥‥我C6就 ...

大宅

引用:我試一隻產品係可以驅床蝨,台灣製造

原帖由 Tangli 於 13-06-10 發表
我都想知

伯爵府

回覆:Shirleyng428 的帖子

我個時掉咗張床係我老豆造比兩個孫嫁,連櫃,起碼都要兩三萬,仲有老豆的心機,最後共掉了三張床連肉,找滅蟲公司,炒工人,起碼用咗五萬蚊。

別墅

引用:+本帖最後由+Feimuichai+於+13-6-9+23:01+

原帖由 Feimuichai 於 13-06-09 發表
請問床褥膠套喺邊度買?

大宅

Newmather 發表於 13-6-15 16:28
請問床褥膠套喺邊度買?
c6話佢喺太子基隆街一間專賣膠袋的店買的,但店名唔記得喇!大約三、四十蚊一個。

公爵府

引用:之從揾佐滅蟲公司,呢兩晚好似冇佐咁

原帖由 Shirleyng428 於 13-06-08 發表
之從揾佐滅蟲公司,呢兩晚好似冇佐咁
你搵邊間?幾錢?

首頁
12345...19

尾頁

跳至