單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆 carriexman 的帖子

苦盡甘來, 明天必定會更好.... 加油呀JM....

男爵府

看到你的故事真的忍唔住流涙,你已經好叻好堅強!我相信你的丈夫一定會在天上守護你和BB! 要加油!再難過的日子總有一天也會過!May God bless you and give you courage to carry on! 我衷心祝福你!
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

用戶要求終止服務

加油呀

大宅

回覆 carriexman 的帖子

加油樓主!!!

男爵府

加油呀!

大宅

carriexman 發表於 16-10-16 01:30
比較長小小 好想一口氣舒發哂出黎⋯

樓主加油,保重!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

看完你的故事,很想回覆,加油樓主!你還有個小朋友!另外要搵人幫助你,無論心理上或經濟上,可找教會,及一些機構會幫助湊小朋友。

我也是單親媽,有一個3歲小朋友,也經過很多的困難,幸好我有信仰,當沒希望的時候,常常藉禱告,渡過一個又一個難關,因為我們很軟弱,也沒能力解決問題,唯有求萬能的天父幫助,而祕是會傾聽的!

香港婦聯
http://www.grandmint.com.hk/port ... cial_service.php?id

神是信實的!

複式洋房

感謝你們

男爵府

JM, 平時我很少會入這版的, 今日有緣比我見到.
同路人, 我一路睇你文字, 就一路喊.
我老公都走了3個月了, 當中有D經歷, 同你好相似. 所以我好明白你感受, 唯一分別係我地無小朋友. 我老公走時只有30+.
今時今日, 我都仲成日以淚洗面. 但我無同屋企人講, 怕佢地擔心. 幸好我身邊有D同路人同我分擔吓我既辛苦. 每當我好辛苦時, 我就祈禱, 雖然沒有實質幫忙, 但最少心靈得到安慰.
有D經歷, 真係針唔拮到肉唔知痛.
雖然我留言幫唔到你D咩, 但希望你感受到我與你同在. 支持你JM.

大宅

非過来人係唔会明白果種痛苦,加上經歷不同每人傷感程度不一,有些人一兩年時間就回復了

痛到無言,痛到每日以淚洗面,痛到每日如空殼

雖然遺憾,但妳先生有陪伴過孩子,上天給予妳們机会珍惜最後的日子,我相信在他心中已了却很多遺憾了,剩下來妳要好好生活,帶大孩子,將來跟孩子說爸爸的事,慬記先生在生時說如何教導孩子,把先生的物品留給長大的孩子

大宅

回覆樓主

睇完都哭了,樓主你要好好生活下去,好好照顧你和先生的寶寶,將來寶寶一定會出人頭地、孝順你的

大宅

你好呀媽媽!看完你的經歷深表同情,我在想自己可以為你做些什麼事情呢?前幾天我的BB入了急症室,我在醫院的資訊壁報板看到這個慈善機構,專門幫助像你這樣的家庭。或許你可以用得著,你可以試試聯絡他們。請要堅強活下去呀!

大宅

漏了給你網址:http://www.hkfws.org.hk/hkfws/fi ... Release20170220.pdf

大宅

你好嗎?

有沒有揾社工幫忙?

加油.. 小朋友需要你..媽媽力量是強大的.

禁止訪問

回覆樓主

別墅

加油樓主

公爵府

carriexman 發表於 16-10-16 01:30
比較長小小 好想一口氣舒發哂出黎⋯

睇完流嗮眼淚,雖然幫唔到樓主咩嘢,不過祝妳以後一切順利,開開心心,加油,加油!

別墅

我完全明白那種切膚之痛,只有自己才明白。加油樓主!

大宅

回覆樓主

我都好明白 !我先生都因病離開左我 ,佢都只有30+ 。我有二個小朋友 ,而且我老公離開我只有1個月多d !我無一個晚上係唔喊 ,周邊所有事物都有回憶 我都諗 我要喊幾多個月還是幾多年先會好d呢?掛念係一生一世 下一步要點做 !只能見步行步無人話到俾你知 。每一日早上張開眼睛 ,就隨心而行現在 ,只有你既小朋友係你老公與你唯一聯繫 。

別墅

人生有時會好苦, 太折磨。
完全明白你的感受, 因我都是過來人, 不過看來你的情況比我當年更差。
隨時間過去, 哀傷會治癒,轉變會習慣, 專家話1.5年左右, 會好的。找人傾下, 有朋友願意幫忙, 就放開接受別人幫忙。

贐明會可能可以幫到你(哀傷輔導服務對於需要專業輔導的喪親者或家庭), 唔易book的, 不過你的情況應該算急, 應可以快些。
https://www.cccg.org.hk/
電話:2361 6606

你的日子如何, 你的力量也必如何!

祝福妳

首頁
12345...6

尾頁

跳至